İtalya’da başlayan ve kısa sürede Avrupa’ya yayılan Rönesans, o günlerden başlayıp bugünlere kadar birçok alanı etkileyen, oldukça önemli gelişmelerden biri şüphesiz. Orta Çağ’ın insanlarını içine çeken karanlığa son veren, insanlara aydınca düşünmeyi öğreten ve bilime, sanata, felsefeye kapı açan Rönesans, aslında gelmiş geçmiş en nadide dönemlerden biriydi. Şimdilerde bile adından hala söz ettirmeyi başaran bu efsane dönem hakkındaysa bilinmesi gereken çok şey var desek yanlış olmaz.
1. Rönesans birçok alanda etkisini gösterdi
Rönesans dendiği zaman akıllara sanatın ve sanatçının kazandığı güç geliyor. Rönesans döneminde yapılan değişiklik sanatı etkilediği kadar toplumsal olayları, ekonomiyi, siyasal düşünceyi, dinler ve kültür anlayışlarını da etkiledi.
2. Peki Rönesans iletişim teknolojilerinin olmadığı bir çağda nasıl kısa sürede yayıldı?
İtalya’da başlayan bu gelişme nasıl oldu da kısa sürede diğer Avrupa ülkelerine yayıldı sorusunu ilk soran siz değilsiniz emin olabilirsiniz. Bu dönemde İtalya’ya öğrenim görmeye gelen kişiler ve İtalya’dan ticaret yapmak için farklı ülkelere giden tüccarlar bu yayılmanın en temel aracıları olarak gösterilebilir. Ayrıca savaşların da bu konuda katkısı büyüktü.
3. Kahrolsun skolastik düşünce!
Rönesans ile birlikte toplumda yaşanan değişimler inanılmaz mükemmel sonuçlar doğurdu. İnsanlar skolastik düşüncenin enerji sömüren ve çirkin taraflarına sırtını, Rönesans’ın iç açıcı, akılcı ve pozitif düşüncelerine yüzünü döndü. Bu gelişmeler sonrasında hızlı bir şekilde akılcı düşüncelerle hareket edilmeye başlandı.
4. Her ülkede farklı alanlar gelişti
İtalya’da başlayan Rönesans hareketleri yayıldığı ülkelerde farklı alanların değişmesini ve gelişmesini sağladı. Bu gelişmeler Fransa’da sanat alanında kendini gösterirken Almanya’da dini tablolar ve resimlerde gözlemlendi. İngiltere’de edebiyat, İspanya’da ise edebiyatın yanında resim sanatında büyük gelişmeler yaşandı.
5. Rönesans birdenbire mi oldu?
Elbette kimse birdenbire Rönesans gelişmelerinin başlamasını sağlamadı. Dönemin koşulları insanları yavaş yavaş bu aydınlıkçı düşüncenin kucağına itti denebilir. Matbaanın bulunması, kağıdın ucuzlaması, coğrafi keşifler, tüccarların kıvrak zekası, İtalya’nın önemli yerlerden biri olması ve kiliseye duyulan güvenin zaman içerisinde azalmaya başlaması Rönesans hareketlerinin oluşması ve hızla yayılmasına zemin hazırladı.
6. Başlangıç noktası neden İtalya?
Rönesans hareketlerinin neden İtalya’da başladığı, ancak ve ancak hem coğrafi ve ekonomik hem de siyasi durumlarla açıklanabilir. Akdeniz’in tam kalbinde bulunan İtalya diğer kültürlerle sıkı ilişkiler içerisindeydi. Ayrıca ilk çağlardan beri denizcilikle uğraşıyor ve ekonomilerine dikkat ediyorlardı. En önemlisiyse İtalya’da siyasi birliğin olmaması ve özgür düşünce ortamının bulunması oldu.
7. Akıl tek kılavuz ilan edildi
Tarihe en çok damga vuran dönemlerden biri olan Rönesans hareketleri sonrasında akıl tek ve en
önemli kılavuz olarak ilan edildi. İnsanlar özgürce düşünebildi ve gerektiği yerlerde eleştirilerini yaparak sorularını sorabildi. Bilim bu sayede gelişme gösterdi, sanatın tadına doyulmaz noktaları ortaya çıktı.