İletişim ve teknoloji modern zamanların en önemli kavramları arasında. Bu iki önemli kavramın en temel kesişim noktası ise internet. İçerisinde bulunduğumuz çağın belirleyici unsurlarından biri olan internet, insanlık tarihini daha önce görülmemiş oranda değiştiren buluşların başında geliyor. Bununla birlikte günümüzde internet, iletişim ve bilgi teknolojilerinde önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İşte bu doğrultuda, geçtiğimiz günlerde kablosuz iletişim teknolojilerinde yeni bir dönemin başlamasına öncülük edebilecek bir çalışma gerçekleştirildi. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Northeastern Üniversitesinden bilim insanları, bugüne kadarki en uzun terahertz bağlantısını kurmayı başardı. Böylece 6G internetin kullanılabilir olması için büyük önem taşıdığı ifade edilen terahertz frekansı ile uzun mesafeler arası kablosuz iletişimin mümkün olduğu ilk kez kanıtlanmış oldu. Gelin, internette 6G dönemini başlatabilecek bu önemli gelişmenin detaylarına birlikte bakalım…
Northeastern Üniversitesinden bilim insanları, NASA ve ABD Hava Kuvvetleri işbirliği ile internet teknolojisini değiştirebilecek son derece önemli bir çalışmaya imza attı
ABD’li bilim insanları, terahertz frekansında yüksek hızlı, yüksek bant genişliğine sahip kablosuz iletişimin uzun mesafede mümkün olduğunu ilk kez kanıtladı. 6G internet için büyük önem taşıyan terahertz frekans aralığını kullanan bilim insanları, verileri bu aralıkta iki kilometre boyunca iletmeyi başardı.
“Nature Electronics” isimli hakemli bilimsel dergide, yayımlanan yeni çalışmaya göre Northeastern Üniversitesinden bilim insanları 4 günlük çalışma süresinde NASA ile Amazon tarafından sağlanan bilgi teknolojilerinden yararlandı.
Terahertz, 100 gigahertz’in üzerindeki frekansları tanımlamak için kullanılıyor
Günümüzde kullanılan 5G internet teknolojisinin frekans sınırı ise 71 gigahertz. Bu nedenle terahertz frekansının 6G internetin en önemli unsurlarından biri olduğu ifade ediliyor. Öte yandan terahertz bandında sinyal göndermenin mümkün olduğu daha önceden bilinse de ABD’li bilim insanlarının çalışması bu teknolojinin uzak mesafeler arasında da kullanılabileceğini gösteren ilk ve en önemli çalışma olma özelliği taşıyor.
Uzmanlar 6G teknolojisinin hayata geçirilmesiyle, internet altyapısının kurulamadığı bölgelerin de internete erişebileceğini ifade ediyor
Çalışma ekibinin başında bulunan Josep Jornet bu konu hakkında, “Size optik altyapı sorunları olmaksızın, optik benzeri bağlantı sağlayabilecek bir teknoloji öneriyoruz.” ifadelerini kullanıyor.
İnternette 6G dönemi ile birlikte pek çok alanda önemli gelişmeler yaşanması bekleniyor
Çünkü internet 6G teknolojisi ile şimdikinden çok daha hızlı hale gelecek. Böylece yüksek boyutlu verileri bile kısa sürelerde aktarmak mümkün olacak. 6G internetin inanılmaz “hızı” ise yapay zekâdan tıbba kadar pek çok alanda önemli gelişmelerin yaşanmasına imkân sağlayacak.
Ancak uzmanlara göre 6G döneminin başlamasına biraz daha zaman var. Teknolojinin ticari olarak 2030’larda yaygınlaşacağı düşünülüyor. Bununla birlikte 6G’nin 5G’ye kıyasla bazı dezavantajları da var…
6G’nin 5G’ye kıyasla çok daha “hassas” olacağı ifade ediliyor
6G teknolojisinden maksimum düzeyde faydalanılabilmek göründüğü kadar olmayabilir. Çünkü bu teknolojide verilerin en hızlı şekilde aktarılabilmesi için sinyallerin hiçbir engele çarpmadan hedefe ulaşması gerekiyor. Yani 6G, 5G’den daha hassas! Bu nedenle 6G’nin ilk etapta “açık araziler” için daha uygun olabileceği belirtiliyor.
Kaynak: 1