6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Bu yıkıcı depremler tarihimizdeki en büyük felaketlerden biri olarak kayıtlara geçti. Binlerce insanımız hayatını kaybetti, deprem bölgesindeki sayısız bina yerle bir oldu veya kullanılmaz duruma geldi. İşte bugün, büyük felaketin birinci yıl dönümü. Bir yıl önce meydana gelen depremlerde hayatının kaybedenler ülkemizin dört bir yanındaki etkinliklerle anılıyor. Bununla birlikte depremin sebep olduğu yaralar aradan geçen bir yıla rağmen tam olarak sarılabilmiş değil. Peki, 6 Şubat depremi bilançosu hakkında neler biliniyor? Gelin, tüm Türkiye’yi yasa boğan büyük felakete dair çarpıcı verilere birlikte bakalım.
Bildiğiniz gibi 6 Şubat 2023’te, Kahramanmaraş’ta peş peşe iki büyük deprem meydana geldi
Bugün, ülkece büyük bir yıkım ve tarifsiz bir acı yaşamamıza neden olan felaketin birinci yıl dönümü. Gelin tüm Türkiye’yi yasa boğan 6 Şubat depremi bilançosu hakkındaki bilgilere yakından bakalım.
Tam bir yıl önce bugün meydana gelen depremler 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeydi
Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki ilk deprem 65, Elbistan’da meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise 45 saniye sürmüştü.
6 Şubat depremi kaç ili etkiledi?
Tarihimizde en büyük felaketlerden biri olan 6 Şubat depremleri milyonlarca insanımızın yaşadığı tam 11 ilde etkili oldu. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Diyarbakır ve Elazığ depremden etkilenen şehirlerimizdi.
6 Şubat depreminde kaç kişi hayatını kaybetti?
Son verilere göre Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 53.537 kişi hayatını kaybetti. En fazla can kaybı ise depremin en fazla etkilediği şehirlerimizden biri olan Hatay’da gerçekleşti. Toplamda 122 binden fazla kişi ise deprem sebebiyle yaralandı. Ancak depremden etkilenen insanlarımızın sayısı çok daha fazlaydı.
11 şehrimizi vuran 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler yaklaşık 15 milyon kişiyi etkiledi
Deprem sebebiyle kaç bina yıkıldı?
Büyük felaket, milyonlarca vatandaşımızın yaşadığı geniş bir coğrafyayı adeta bir enkaz alanına çevirdi. Ne yazık ki 6 Şubat 2023 günü deprem sebebiyle 38 bin 901 bina yerle bir oldu. Ancak bu yalnızca deprem günü yıkılan binaların sayısıydı. Bununla birlikte Cumhurbaşkanlığı raporuna göre 11 ilde toplam 518.000 konut yıkıldı veya ağır hasar aldı. 128.778 konutta ise orta derecede hasar tespit edildi. Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep ise yıkılan veya ağır hasarlı yapıların en fazla olduğu şehirlerimiz olarak kayıtlara geçti.
Depremin ardından 26 bin binada arama kurtarma çalışması gerçekleştirildi
Afetlerde arama kurtarma çalışmalarından ve koordinasyonundan sorumlu kurum olan AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre 7 Şubat 2023 itibarıyla deprem bölgesinde, uluslararası arama kurtarma ekiplerinin de dahil olduğu toplam 60.217 personel görev aldı. Bölgede görevli ekipler tarafından enkaz altından kurtarılan son vatandaşımız ise depremin 187. saatinde ulaşılan Hüseyin Berber oldu.
Birleşmiş Milletler tarafından yapılan tahminlere göre depremin ardından 1,5 milyon kişinin evsiz kaldığı düşünülüyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kaç artçı deprem meydana geldi?
Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamaya göre 6 Şubat depreminin ardından 4 Şubat 2024 itibarıyla bölgede toplam 45.756 deprem meydana geldi.
Depremin neden olduğu maddi hasar ne kadar?
Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki depremin 100 milyar doların üzerinde bir maddi hasara sebep olduğunu açıkladı.
6 Şubat depremi bilançosu, afet sonrasına ilişkin bazı çarpıcı verileri de ortaya koyuyor
Örneğin resmi veriler göre arama kurtarma çalışmalarında 20 bin araç ve iş makinesi, 141 helikopter, 182 uçak ve 23 gemi görevlendirildi. Deprem bölgesine 1 milyon çadır sevk edildi. 350 çadır kent alanında 645 bin çadır kuruldu ve yaklaşık 2,5 milyon afetzede çadır kentlere yerleştirildi. 3 milyon 549 bin afetzede bölgeden tahliye edildi.
Depremlerle ilgili bugüne kadar 2825 kişi hakkında adli işlem başlatıldı, yaklaşık 350 kişi ise tutuklandı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç hakkında cezai soruşturma başlatılan kişiler arasında, müteahhitlerin, yapı sorumlularının, yapı sahiplerinin ve yapılarda yasal olmayan değişiklikler yapan kişilerin olduğunu açıkladı.
İlginizi çekebilir:
Deprem Ülkesi Türkiye’de Herkesin Telefonunda Bulunması Gereken 5 Mobil Uygulama
Kaynak: 1