Çeviklik şemsiyesi altında incelediğimiz Scrum’da, Scrum Master (Scrum Ustası), Product Owner (Ürün Sahibi) ve Development Team (Geliştirme Ekibi) olmak üzere üç Scrum rolü bulunuyor demiştik ve Scrum Master‘ı biraz daha detaylı olarak ele almıştık. Bu listemizde de Ürün Sahibi’ni daha yakından tanıyalım. Ürün Sahibi kimdir? Ne yapar? Birlikte İnceleyelim 🙂
1. Mini CEO’dur
Scrum Takımı içerisinde bulunan rollere baktığımız zaman, adından da anlaşılacağı üzere Ürün Sahibi aslında ürünün kendisinden sorumlu olan mini-ceo’muzdur. Haliyle, ürünün vizyonuna liderlik eden bu karakterin işi hiç de kolay değildir. Geliştirilen ürünün ya da hizmetin pazar şartlarına göre konumunun değerlendirilmesi, ürünün gelişim bandında ilerlerken gerekli iletişimin paydaşlarla kurulması ve korunması, ürünün/hizmetin değerinin arttırılması için gerekli adımların atılması ve bu denge sağlanırken geliştirme ekibi, paydaşlar ve tüm diğer partilerden gerekli değerli bilginin bütünleştirilmesi Ürün Sahibi’nin sorumluluğundadır.
2. Ürün iş/istek listesini açıkça ifade eder
Ürün Sahibi’mizin en büyük ve öncelikli sorumluluğu Product Backlog (Ürün İş/İstek Listesi) dediğimiz Scrum Eseri’dir (Scrum Artifact). Bu liste içerisinde yer alan her bir iş/talep/istek Ürün Sahibi’miz tarafından açıkça ifade edilebilmelidir.
3. Hedefe koşarken ürün iş listesinin tüm sorumluluğunu alır
Ürün Sahibi Product Backlog’u yönetir. Yani? Yani Product Backlog dediğimiz iş/talep listesi aslında yaşayan bir organizma gibi her zaman bakımı yapılması gereken bir insan eseridir ve kesinlikle bakıma muhtaçtır. Değişen pazar şartlarına göre bu liste de sürekli güncellenmek ister. Bu listeye yeni maddelerin eklenmesi ve içerisindeki işlerin önceliklendirilmesinin yapılması Ürün Sahibi’nin en önemli görevlerinden biridir.
4. Geliştirme ekibinin yaptığı işin değerini en üst seviyeye taşımaya çalışır
Yapılan işin değeri, bu değerin korunması ve büyütülmesi Ürün Sahibi’nin sorumluluğundadır. Ürün Sahibi Scrum Takımı’nın Value-Maximizer’ı olarak çalışır. Yani sürekli sürekli üretilen değeri en üst seviyeye çıkarabilmek için çalışır, çabalar.
5. Ürün iş/istek listesinin şeffaf, görünür ve açık olmasını sağlar
Ürün Sahibi’nin yönetiminde büyüyen/küçülen/evrilen ve değişen Product Backlog herkes tarafından görünür olmalıdır. Scrum Teorisi’nde bahsi geçen şeffaflığın hayat bulduğu en önemli noktalardan biri Product Backlog’tur. Ürün İş listesinde sağlanan şeffaflık, görünürlük ve açıklık tüm Scrum Takımı’na hizmet eder, gelecek işlerin ne olduğu canlı olarak görme imkanı ve bu bağlamda çevik hareket kabiliyeti sağlar.
6. Geliştirme Ekibi’nin işleri yeterli seviyede anladığını garanti eder
İşlerin, taleplerin, isteklerin ne olduğunu, ne yapılacağını Geliştirme Ekibi’ne anlatan kişi Ürün Sahibi’dir. Dolayısıyla iş listesinde yer alan her bir maddenin yeteri düzeyde anlaşılmasını Ürün Sahibi sağlar, sağlamakla kalmaz bunu garanti eder.