Hamlet‘ten Pasolini‘ye, Kitap Fuarı’ndan şarap yapım atölyesine, İstanbul ajandasına bu hafta yine her bünyeyi hoşnut tutacak etkinlik silsilesi hakim. İster modern caz’a verin kendinizi, isterseniz Japonya’dan ithal minimal gürültülere; Cuma’dan Perşembe’ye İstanbul kazan biz kepçe…
1. Müzik – Zola Jesus / 6 Kasım
Salon İKSV / saat 21.00
Rus asıllı Amerikalı müzisyen Nika Roza Danilova; Émile Zola ve Jesus Christ’tan esinlenerek isimlendirdiği, Ian Curtis ve Swans gibi müzisyenlerden esinlenerek şekillendirdiği müzikal projesi Zola Jesus ile şehrimizde.
Synthpop, ambiyans ve lo-fi’yi muhtemelen avcı bir baba ve ormanda geçen çocukluk anılarının bilinç altı etkileri ile yer yer goth elementlerle karıştırıyor kendisi. Baskın vokalleri ise bugüne dek birtakım eleştirmenlerce Kate Bush ve Elizabeth Fraser gibi tanrıçalarla karşılaştırılmış bulunuyor. ‘Yok artık’ nidalarımızı yutkunuverip, bir de canlı izleyelim madem dedik biz de.
2. Müzik – Maria Schneider Orchestra / 6 Kasım
Cemal Reşit Rey Konser Salonu / saat 20.00
Çağdaş cazın en başarılı kadın icracılarından Minnesota’lı müzisyen Maria Schneider, orkestrası ve Brezilya esintileri ile donattığı dumanı üstünde şarkıları ile birlikte İstanbul’da.
Başarılarla dolu kariyerini yerinde Grammy’lerle taçlandıran sanatçı, caz orkestrası müziği gibi çok da popüler sayılamayacak bir alanda, Artistshare gibi bir online fon toplama platformundan yeni albüm için destek toplayabilmesiyle de takdir eşiğini iyiden iyiye yükseltiyor.
3. Müzik – Derrick May / 6 Kasım
Kloster / saat 23.00
Belleville Three’nin bol ‘Rhythim’lisi, Detroit techno’nun gediklisi, Hi-Tek Soul’un mucidi… Detroit’in underground kayıtlarından dünyanın kabinlerine uzanan house-techno üstadı Derrick May bir kez daha şehrimizde. Haberiniz olsun.
4. Fuar – 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı / 7 – 15 Kasım
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi
Teksir kokusu içine işleyen, ciltlerin arasında dünyalar gizleyen, İstanbul’da senenin en çok beklenenlerinden Kitap Fuarı 34. kez başlıyor. Bu sene, ‘Mizah: Hayata gülümseyerek bakmak’ teması ile aramıza dönen biricik kitap fuarımız, iki hafta boyunca bizleri tanışmak için can attığımız yazarlarla, imzalatmak için çırpındığımız kitaplarla ve envai çeşit söyleşilerle buluşturacak.
Romanya’nın onur konuğu olarak katılacağı fuarda; Matei Visniec, Dumitru Tepeneag, Mircea Dinescu gibi Rumen yazarların yanı sıra Sarah Jio, Vassilis Papatheodorou ve José Mujica gibi bir dolu uluslararası konuk ağırlanacak. Detaylı program için şuraya.
5. Müzik – Skrillex / 7 Kasım
KüçükÇiftlik Park / saat 15.00
Müzikal kariyerine bir post-hardcore grubunda başlayıp muhtelif denemelerde yer alan Sonny Moore, bir gün yepyeni bir solo projeyle taze bir başlangıç yapmaya karar verip hem eski kariyerine hem de eski bilindik ismine bir sünger çeker. O artık, dubstep’le nefes alan, elektronik müziği elinde adeta dijital bir caz yorumlamasına dönüştüren Skrillex’tir. Şanı California’yı aşıp dünyanın sayılı festivallerine ulaşan, kabin ardında yüzbinleri coşturan bir akrobata dönüşmüştür artık.
6. Atölye – Şarap Yapım Atölyesi (İpek Oskay) / 8 Kasım
Karga / saat 13.00
Meyve dışında herhangi bir katkı maddesi olmadan şarap yapmak ister miydiniz? Kargart Atölye sizleri, İpek Oskay’ın sunumu ile gayet basit araçlarla şarap yapmayı deneyebileceğiniz bir etkinliğe davet ediyor. Katılımın ücretsiz olacağı etkinlik için önceden kayıt yaptırmanız gerekiyor. Detaylı bilgi için şuraya.
7. Müzik – MONO & The Ocean / 9 Kasım
garajistanbul / saat 22.00
Bizlere post-rock’un enstrümantal dehlizlerinde uzun uzun yol katettirirken, glockenspiel’leri ile birlikte kederli ve karanlık geçitlerde üzerimize ışık saçacaklar. Gürültü bir yandan minimal ritimler öte yandan, kanımıza girip yerimizi yurdumuzu unutturacaklar.
Post-rock arşivlerimizin pek kıymetli parçalarından Japon sevdiceklerimiz MONO, bu hafta İstanbul’da. Turnede kendilerine eşlik eden Berlinli progressive-metal grubu The Ocean da gürültü müdavimlerinin yüzünü güldürecek bir diğer isim. İki grubun turne başlamadan hemen önce, Eylül ayında çıkardıkları Transcendental EP’lerine bir kulak verip ön sıralarda yerini almanızı tavsiye ederiz.
8. Tiyatro – Hamlet: Globe to Globe Hamlet / 10 – 11 Kasım
Zorlu PSM
Dünyanın en büyük trajedilerinden biri olarak bilinen, izlememiş/okumamış olanlarımızın bile hakkında fikir sahibi olduğu, Shakespeare’in ebedi başyapıtı Hamlet; Shakepeare’s Globe icrası ile bu hafta İstanbul’da.
Zamanımızın en iyi Shakespeare icracılarından olarak bilinen Shakespeare’s Globe, Shakespeare’in 450. doğumgünü vesilesi ile başlattıkları iki yıllık dev dünya turunda şehrimizi de ıska geçmiyor. Topluluğun hedefi yer yüzünde Shakespeare oynanmamış ülke bırakmamak. Detaylar için şuraya.
9. Fuar – Contemporary İstanbul / 12 – 15 Kasım
İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı – ICEC
İstanbul’u çağdaş sanat eseri akımına uğratan Contemporary İstanbul, Perşembe günü başlıyor. Bu sene 10. yaş gününü kutlayacak olan etkinlik 24 ülkeden 102 sanat galerisini çağdaş sanat meftunları ile buluşturuyor. Fuarda ayrıca; İranlı sanatçı ve koleksiyonerlerin katılacağı, Tahran çağdaş sanatının mercek altına alınacağı ‘Contemporary Tehran’ adlı özel bir bölüm de yer alacak. Ayrıntılı bilgi için şöyle buyrun.
10. Film – Biz de Varız! / 5 – 19 Kasım
İstanbul Modern
Türkiye sinemasının son yıllarda adından söz ettiren, festivallerde gezinip dikkat çeken ve fakat vizyonda kendine yeterince yer bulamamış olan filmlerinden oluşan ‘Biz de Varız!’ gösterimleri dördüncü kez İstanbul Modern’de. Seçkide yine çoğunluğun ‘öteki’ diye bildiği karakterler ve hikayeler derleniyor. Yönetmen ve oyuncuların da katılıcağı gösterimlerle ilgili detaylı bilgi ve program için şuraya.
11. Film – Pier Paolo Pasolini: 40. Yıldönümü / 4 – 22 Kasım
Pera Müzesi
İtalyan sinemasının şüphesiz en çok tartışılan isimlerinden biridir Pier Paolo Pasolini. Tek bir sahnesi üzerine bile yıllara yayılan yorumlar yapılır, bir metafor zengini mi yoksa gerçekten hastalıklı fantezilerin esin kaynağı mı diye tartışılır durulur. Hem Katolik, hem Marksist hem eşcinsel olup; çelişkili felsefelerin gölgesinde dert anlatmaya çalışmak da en okkalısından bir deli işidir zaten..
İşte, Pasolini’nin insanı duvardan düşüren filmografisine bir saygı duruşu niteliğinde bir gösterim programı var bu hafta ajandamızda. Pera Film’in İtalyan Dışişleri Bakanlığı ve İtalyan Kültür Merkezi işbirliği ile düzenlediği film seçkisi için ayrıntılı program şurada.