Yaşam, sayısız “klişe” ile dolu! Elbette hepimizin yıllar boyunca pek çok kez karşı karşıya kaldığı “klişe sorular” da var. “5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” sorusu da onlardan biri. İş görüşmelerinde, arkadaş sohbetlerinde ya da akraba ziyaretlerinde bu soruyla veya bir benzeriyle yüz yüze gelmek hiç de şaşırtıcı değil. Ancak 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz sorusu sandığınız kadar basit bir soru değil. Çünkü bu soruya vereceğiniz yanıt; kariyer tercihlerinize, önceliklerinize ve genel olarak hayata bakışınıza dair bazı temel hususlara işaret ediyor. Haliyle 5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun sorusuna vereceğiniz cevaplar, soruyu soran kişinin sizin hakkınızdaki düşüncelerini de önemli ölçüde etkiliyor. Peki, bu klişe soruya nasıl yanıt verilmeli?
5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun sorusuna yanıt vermeden önce sorunun kimden geldiğine dikkat etmek gerekiyor!
Bu klişe soruyla bir iş görüşmesi sırasında mı karşılaştınız? Yoksa bir yakınınız mı bu soruyla karşınıza dikildi? Yanıtlamadan önce, sorunun kim tarafından sorulduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü soruyu soran farklı kişiler, tam olarak aynı soruyu sorudukları halde sizden farklı yanıtlar almayı umuyor, size dair farklı konularda bilgi sahibi olmaya çalışıyor.
Bu soruya vereceğiniz cevap, kariyer hedeflerinizi açığa çıkarabilir
Yani aslında bu soru ile sizden öğrenilmek istenen şey, şirketteki kariyerinizi ilerletmek için hevesli olup olmadığınız, neden orada çalışmak istediğiniz ve kendinizi ilgili iş organizasyonunun bir parçası olarak görüp görmediğiniz.
Doğal olarak tüm bu konulardaki yanıtlarınız ve düşünceleriniz, işi alıp alamayacağınızı belirleyen önemli etkenler arasında. Buna bağlı olarak 5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun sorusu, bazı durumlarda tüm yaşamınızı değiştirebilecek denli önemli bir soru.
Eğer gerçekten inanıyor ve istiyorsanız, 5 yılın sonunda kendinizi şirket içerisinde daha önemli bir mevkide görmek istediğinizi dile getirebilirsiniz
Bunun yanı sıra 5 yıl içerisinde şirkete farklı alanlarda katkı sağlamak gibi bir hedefiniz olduğundan bahsetmek de kötü bir seçenek değil. Ancak uzmanlara göre bu soruyu, karşı tarafı ikna edebilecek şekilde yanıtlamak göründüğü kolay değil.
Karşınızdaki görevliyi ikna edebilecek cevaplar verebilmeniz için, başvuru yaptığınız şirkete ve iş koluna dair detaylı bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Çünkü ancak bu detaylı bilgilere hakim olduğunuzda, karşınızdaki kişiyi 5 yıl sonra da şirketin bir parçası olmak istediğinize inandırabilirsiniz. Aksi bir durumda 5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun sorusu sizi gafil avlayabilir!
Bu klişe soruya verebileceğiniz özel bir cevabınız yoksa ilgili alanda kendinizi geliştirmek istediğinizi ve alanınızda bir uzman haline gelmeyi hedeflediğinizi söyleyebilirsiniz
Uzmanlara göre böylece, bu soru karşısında “güvenli bir limana” sığınmış olursunuz. Ayrıca kendinizi geliştirmek için farklı alanlarda eğitimler almayı planladığınızı ve edineceğiniz becerileri kendi mesleki alanınızda da kullanmayı hedeflediğinizi dile getirmek, mülakat masasından avantajlı bir şekilde ayrılmanıza katkı sağlayabilir.
Uzmanlara göre 5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun sorusuna uzun bir cevap vermenize gerek yok
Yapmanız gereken şey soruyu somut gerçeklere dayalı, net, anlaşılır ve kısa bir şekilde yanıtlandırmak.
Her ne kadar klişe olsa da, bu sorunun sorulması sandığınızdan çok daha önemli
Çünkü yaşam hakkındaki beklentilerinizi net bir şekilde ortaya koymak ve bu beklentileri gerçekleştirmeye yönelik adımlar atmak her zaman kolay değil. Bu nedenle başka insanlardan duymadan önce bu klişe soruyu kendinize sormanız, yaşamdaki önceliklerinizi ve beklentilerinizi belirlemenize yardımcı olabilir.
İlginizi çekebilir:
İş Görüşmelerinde Karşılaşabileceğiniz 6 Tuhaf Mülakat Hilesi
Kaynak: 1