Özellikle ilk kez çocuğu olan ebeveynlerin merak ettiği şeylerden biri, bebeklerinin fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin hangi aşamada olduğudur. Ayrıca bebeklerin gelişimini destekleyecek aktiviteler de merak konusu olmaktadır. Bu konuda daha bilinçli olmak isteyen ebeveynlerin heyecanlarını ve kaygılarını en aza indirmek için hazırladığımız bu yazıda; 4 aylık bebek gelişimi üzerine birtakım bilgiler vereceğiz. Hazırsanız, başlayalım?
“Bebek 4. ayinda neler yapar?” sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu sorunun yanıtını, genel hatlarıyla şöyle verebiliriz?
- Bu dönemde bebekler, duyma yetilerinin daha da gelişmesiyle birlikte yeni seslere dikkat verip sesin geldiği yöne bakarlar.
- 4 aylık bebek zihinsel gelişimi açısından ele aldığımızda, algılayabildikleri görüntü ve seslerin arttığını söyleyebiliriz.
- Dolayısıyla bebekler 4. ayında size daha fazla tepki verir ve oyun oynama talebinizi geri çevirmez.
- 4 aylık bebekler duydukları sesleri taklit etme eğilimindedir. Hatta sesleri taklit ederken ebeveynlerinin de kendilerini taklit etmesinden zevk alırlar.
- Bir önceki ay ilk sesleri çıkaran bebek, 4. ayda “ba-ba-ba” gibi ardışık sesler çıkarmakta ve mırıldanmaktadır.
- 4. ay içerisinde geceleri daha çok uyumaya, gündüzleri daha fazla uyanık kalmaya başlarlar.
- Duygularının daha fazla farkında olduğu için bu dönemde memnun olmadığı hemen her şeyi ağlayarak dile getirir.
- Ayrıca mutlu olduğu zamanlarda duygularını ses çıkararak veya beden dilini kullanarak gösterir.
- Görme yetisi daha ilerlediği için küçük nesneleri fark edebilir.
- Ayrıca hemen her şeyi ağzına götürdüğü için küçük nesnelerden uzak durması sağlanmalıdır. Örneğin küçük parçaları olan oyuncaklar almamaya özen gösterebilirsiniz.
- Ani ve yüksek seslerden korktuğu için yine bu doğrultuda oyuncak seçimi yapılabilir.
“4 aylık bebeğin kilosu ne kadar olmalı” sorusunun yanıtı ise cinsiyete ve bebeğe göre değişmekle birlikte ortalama olarak şu şekildedir;
Kız bebekler ortalama 56-68 cm arasında boya, erkekler ise 57-68 cm boya sahiptir.
“4 aylık bebeğin boyu ne kadar olmalı?” ise bir başka merak edilen konudur. Yine cinsiyete ve bebeğe göre değişmekle birlikte ortalama rakam şu şekildedir;
Kız bebekler ortalama 4500- 8000 gram arasında kiloya, erkek bebekler ise 4600- 8250 gram kiloya sahiptir.
Peki 4 aylık bebek oturabilir mi? 4 aylık bebek ile hangi egzersizler yapılabilir?
4 aylık bebekler yüzükoyun bir şekilde yatarken başlarını 90 derecelik açı ile havaya kaldırabilirler. Vücutlarına kollarıyla destek vererek göğüslerini yerden kaldırabilirler.
Dolayısıyla 4 aylık bebeklerin egzersiz yapması mümkündür. Örneğin kollarını ve bacaklarını yukarı aşağı hareket ettirebilir, çapraz yapabilirsiniz. Ayrıca sırtını ve yanlarını desteklediğiniz takdirde bir süre kendi başına oturmasını sağlayabilirsiniz.
Öte yandan dönme-yuvarlanma egzersizi de yaptırabilirsiniz. Yumuşak bir zeminde bir elinizle ayaklarını tutarak bir elinizle sırtına destek vererek dönmesini sağlayabilirsiniz. Bu, onun hem neşelenmesini hem de fiziksel gelişiminin ilerlemesini sağlamaktadır.
➡️Ayrıca hazır konu fiziksel gelişim ve egzersize gelmişken “Bebeğiniz için en iyi yürüteç hangisi?” sorusu da aklınıza gelmiştir. Buraya tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
4 aylık bebeğin gece ve gündüz uykusu nasıl olmalı?
4 aylık bebeklerin günde kaç kez uyuyacağı her bebekte aynı olmamakla birlikte; günde en az 3 kez uyumaları gerekmektedir. Ayrıca her uykuda genellikle 2 saat uyuması beklenmektedir. En son uyuduğu saatten sonra 3 saat geçince gece uykusuna geçebilirler.
Ayrıca bu noktada 4 aylık bebek nasıl yatırılmalı sorusu da gündeme gelmektedir. İlk 3-4 ayda bebekler, kusmuklarını dışarı itme yeteneğine sahip değildir bu yüzden boğulma tehlikeleri daha fazladır. Fakat 3. ay itibarıyla bu tehlike, giderek azalmaktadır. Dolayısıyla sırt üstü fakat hafif yan pozisyonda yatırabilirsiniz.
Peki 4 aylık bebek beslenmesi nasıl olur?
1-6 ay arasındaki bebekler, 4 saat aç kalabilmektedir. Dolayısıyla günde 4-5 kez beslenmesi yeterli olacaktır. Bu süreçte, bebeğin ilk 6 ayda anne sütü ile beslenmesi önem taşıdığı için anne sütüne ağırlık verilmelidir. Ancak anne sütünün yetersiz olması durumlarında anne sütü devam mamaları verilebilir. Öte yandan sebze ve meyve suları ile keçi sütünden yapılan yoğurt da az miktarlarda (örneğin 1 çay kaşığı) verilebilmektedir. Fakat farklı besinler aynı anda verilmemeli, bebeğin alışmasına izin verilmelidir. Ancak bu esnada mutlaka doktor tavsiyesine başvurmak gerekir.
Bu dönemde inek sütü ve süt ürünleri, turunçgiller, balık ve kabuklu deniz ürünleri, yumurta ile proteinli diğer gıdalar 4 aylık bebeklere verilmemelidir.
➡️ Bu içerik de ilginizi çekebilir: Bebeklerin Çok Sevdiği En İyi Emzik Modelleri
Bu noktada “4 aylık bebeğe ek gıda verilir mi?” sorusu da gündeme gelebilmektedir. Normal şartlarda bebeğin 17 haftadan önce ek besin alması uygun değildir. Fakat anne sütü yetersiz ise anne sütüne en yakın hazır mamaları verebilirsiniz
“Peki 4 aylık bebek kaç saatte bir mama yer” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. 4 aylık bebekler her öğünde 118 ila 178 ml mama yiyebilir. 24 saat içerisinde 6 öğün boyunca mama ile beslenebilirler. Ayrıca bebeğinizi 6-7 aylık olduğunda mama ile beslerken rahat etmesini sağlamak için bebeğiniz için en iyi mama sandalyesi almanız önemli bir ayrıntıdır.
“4 aylık bebek su içebilir mi?” sorusunu ise şu şekilde yanıtlayabiliriz;
Bebeklerin ilk 6 ay boyunca su içmesine gerek yoktur. Çünkü zaten anne sütünün %87’si sudan oluşur ve bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılar. Hatta bu dönemde su vermek bebeğin zehirlenmesine, komaya girmesine ve ölmesine bile yol açabilir. Ayrıca 4 aylık bebeklere su vermek, bebeğin susama hissini azaltabilir, dolayısıyla anne sütünü daha az istemesine yol açabilir. Bu da onun yetersiz beslenmesine, dolayısıyla büyüme geriliği sorunu ile karşı karşıya kalmasına sebep olabilir.