Öğretmen sadece okul sınırları içerisinde karşılaştığımız insanlar değildir. Eğer bir öğretmen hayatınıza dokunmuyorsa, hayatınızı değiştirmiyorsa, sizi başka biri haline getirmiyorsa öğretmen değildir. Sadece kendisinden anlatmasını istenen şeyi anlatıp giden, hayatınızın içinde bir yeri olmayan, size saygı duymayan, içinize dokunmayan birinin gerçek hayatta size bir şeyler kazandırması oldukça zordur.
24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bazı kurgu ve gerçek hayatımızda var olan öğretmenlerden yola çıkarak hayatımızı değiştiren bir öğretmenin nasıl olması gerektiğini anlatmak istedik. Öğretmenlik sadece maaş karşılığı yapılan bir iş olmanın çok ötesinde anlamlara sahiptir. Dileğimiz karşınıza hep bu işin kutsiyetinin farkına varmış, idealist, amacının insan yetiştirmek olduğunu bilen öğüretmenlerin çıkması.
Bir öğretmen şunları veremiyorsa, hayatını şu ilkelere adamamışsa o sadece parasını alıp işini yapan biridir. İnsan yetiştirmek için bundan çok daha fazlası gereklidir…
1. Öğretmen hayatınızı sözleriyle değil, yaptıklarıyla değiştiren kimsedir.
Bunun en güzel örneğini Bay Miyagi vermiştir bize. Hiçbir zaman felsefi sözleri, çıldırtan aforizmaları olmadı. Hayatı olabildiğince basit yaşamak gerektiğini gösterdi bize, hayat kolaydır onu zorlaştıran bizleriz fikrini aşıladı hepimize.
“Hayatın hediyeleri sen hazır olduğunda karşına çıkacaktır. Bunun için çok istekli görünmek iyi değildir.”
2. Öğretmen sahip olduğun, ancak farkında olmadığın şeyleri bulmana yardımcı olan kimsedir.
İroh Amca bunu bize tane tane, en anlaşılır biçimde anlatan öğretmendir. Bir öğretmenin amacı daima öğrencisine bir şeyler katmaktır, ama en büyük katkısı şüphesiz ki sahip olduğunuzu bile bilmediğiniz şeyleri size gösterebilmesidir. Yolunuzu aydınlatan bir ışık olmaları buradan gelir.
“İçinde aydınlığa ve huzura sahipsin. Eğer dışarı çıkmalarına izin verirsen dünyayı değiştirebilirsin.”
3. Öğretmen sadece teorik bilgiler veren biri değildir, hayatımızın en derinlerine kadar inmeyi başaran kimsedir.
Öğretmen bize yaşamı öğreten kimsedir. Sadece pozitif bilimler öğreten, karnımızı doyurmamız için bir iş bulmamızı sağlayan kimse değildir. Dumbledore bunun en bariz örneğidir, bir öğrencinin hayatının tamamına nasıl dokunulması gerektiğini bize çok güzel göstermiştir.
“Ölülere acıma Harry yaşayanlara acı, her şeyden çok da sevgisiz yaşayanlara.”
4. Öğretmen her zaman gerçekleri gösteren kimsedir, kurduğu hayal dünyasını pazarlayan kimse değil.
Öğretmenin her konuda görevi öğrencilerini hayatın gerçeklerine hazırlamaktır. Öğrencilerinin olmayacak hayaller peşinde koşmalarına göz yuman kimse öğretmen olamamıştır. Her ne kadar kendisi kurgu bir karakter olsa da Gandalf’ın tüm öğretileri gerçek hayatın içinden süzülmüş bir özettir.
“Ben umut dolu sözler söyledim; ama sadece umut dolu. Umut, zafer demek değildir.”
5. Öğretmen hayatın içindeki bağlantıları gösteren kimsedir.
Tecrübelerden damıtılarak bugünlere kadar gelmiş, bir bakışta görünmesi zor ilişkileri, bağlantıları bize anlatan kimse olmalıdır öğretmen. Kolaylıkla görebildiğimiz şeylerin üzerinden geçen birine öğretmen demek ne kadar doğrudur? Cümleleri devrik olsa da hayatın tüm şifrelerini çözmüş olan Yoda’dan daha iyi bir öğretmen olabilir mi?
“Korku öfkeye; öfke nefrete; nefret ise acıya yol açar.”
6. Öğretmen senin içinde kaybolmuş yönün olmalıdır.
Seni tamamlamayan kimse senin öğretmenin olamaz. Seninle her şekilde aynı düşünen, senin yapacaklarını söyleyen, düşündüklerini konuşan birinin sana bir şey öğretmesi mümkün değildir. Örümcek Adam’ın amcası Ben’i düşün, bir süper kahramana bile hayatın farklı bir yönün göstermeyi başarmış öğretmeni.
“İyi şans veya kötü şans diye bir şey yoktur, sadece fırsatları iyi veya kötü kullanmaktır mesele.”
7. İçindeki cesareti kamçılamayan birine öğretmen diyebilir misin?
Sen zaten yaşadığın gibi yaşıyorsun, seni farklı bir yola götürmeyen, yapmaya korktuğun şeyleri yapman için sana güç vermeyen birine öğretmen demek ne kadar doğru? John Keating başka bir yol olduğunu göstermeseydi o yolu kaç kişi bilirdi?
“Ormanda yol ikiye ayrıldı ve ben hep daha az kullanılanı seçtim. Bu hayatımdaki tüm farkı yarattı.”
8. Öğretmen seni özgür kılan kimsedir.
Bağımlı, esir, birey olamamış insanlar yaratmak başkalarının işi olabilir, ama bir öğretmen özgür bireyler oluşturmanın peşinde olmalıdır. Tıpkı hayatı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren, olabilecek en kötüsünü gösterip seni özgür bırakan Tyler Durden gibi.
“Tüm umudunuzu kaybetmek özgürlüktür.”
9. Kendini tanımanın anahtarıdır öğretmen.
Bunu yaparken de fark ettirmeyen kimsedir. Usul usul senin içine işleyen, sana hayattaki yolları gösteren, hangisinde yürüyeceğine karar verecek cesareti, gücü ve birikimi sana sağlayan kimsedir. Tıpkı ne kadar acı olsa da seni gerçeğin içine çeken Morpheus gibi.
“Ne olduğunu düşünme. Ne olduğunu bil!”
10. Öğretmen devam edebilmen için sana sebep veren kimsedir.
Düşmek üzere olduğunda seni kaldıran, yola devam etmen için sana sebepler veren kişidir öğretmen. Tıpkı en olmaz denilen anlarda, en olmaz işleri başaran Andy Dufresne gibi.
“Umut iyi bir şeydir ve iyi bir şey asla ölmez…”
11. Öğretmen iyi biri olman için bugününü kötü geçirmeni sağlayan kimsedir.
Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur… Mahmut Hoca’nın bize bir sözle verdiklerini veremiyorsa o kişi öğretmen değildir.
“…Bilgili olmayı, en önemlisi kendinize karşı saygıyı öğrenirsiniz. Bu saydıklarım eğer bir okulda yoksa, orada sadece bir taş yığını vardır.”
12. Öğretmen şartlar ne olursa olsun doğruların peşinde olan kimserdir.
Başkaları ne yapıyor diye bakmaz öğretmen, çoğunluğun peşinden gitmek gibi huyları yoktur. Öğretmen her şart altında doğrunun peşinden giden, prensipleri, tutkuları, azmi olan kimsedir. Ne olursa olsun kendinden ödün vermeyen Muhsin Bey gibi.
“-Agam kusura kalma kendimi kurtarmam gerekti
-…Kurtardın mı bari?”
13. Ve öğretmen sana bambaşka bir hayat verendir.
Tıpkı başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk gibi, bütün bir hayatını daha güzele ve iyiye ulaşmak için değiştiren, sana birey olmayı öğreten, sahibi olduğun bir vatan emanet eden, içindeki gücü dışarı çıkarman için her şeyi hazır eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi…
“Eğitimdir ki bir milleti; ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.”