30 Nisan Uluslararası Caz Günü ile Nisan’a veda edeceğimiz bu hafta, şehrin çeşitli mekanlarında caz dolu etkinlikler gerçekleşecek. Bir yandan caz dinlerken bir yandan da The Notwist ve Wovenhand gibi müzikal anlamda gurme hazların içinde yüzeceğiz. Filmler, sergiler… Bir bolluk, bir bereket yine İstanbul etkinlik ajandasında. İyi haftalar olsun, efendim.
1. Sinema – Citizenfour / 24 Nisan
Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) casusluk skandalı olarak ortaya çıkan ve tüm dünyayı sallayan Edward Snowden vakasından haberdar olmayan yoktur artık sanıyoruz. 11 Eylül sonrası sıklaşan güvenlik politikalarıyla, NSA’in, vatandaşların özel hayatlarını ihlal ederek dinlemeler yapması diye özetleyebiliriz durumu.
İşte bu durumu ifşa eden “kahraman” Edward Snowden’in “Citizenfour” takma adı ile belgeselci Laura Poitras’a ulaşmasından hareketle yapıldı bu efsane belgesel. Bu sene “En İyi Belgesel Oscarı”nı da kapan filmi İstanbul Film Festivali’nde kaçıranlara müjdeler olsun. Film Cuma günü itibari ile vizyonda.
2. Müzik – Digitalism / 24 Nisan
KLOSTER / saat 21.00
Generic Music’in “çok odalı parti” serisi Get Closer, Kloster’ın 3 katına yayılıyor. Her bir katında ayrı ayrı partiletecek etkinliğin yıldızı ise önce Idealism, sonra I Love You Dude ve devamında da akıllara kazınan remikslerle elektronik müzik mecralarını sallayan Hamburglu ikili Digitalism.
Sadece elektronik müzik mecraları mı? Idealism’in arşivlerimize düştüğü zamanlarda, ateşlendirici dance-punk ritimleri ile kendimizi kaybedişlerimiz dün gibi hatırlarda.
3. Müzik – Gregory Porter / 24 Nisan
Cemal Reşit Rey Konser Salonu / saat 20.00
Blues ve soul etkilerinin ağırlıklı bir şekilde hissedildiği caz icrası ile Amerika’nın en iddialı caz vokalistlerinden biri Gregory Porter. Bugüne kadar yayınladığı üç albümünden ikisi Grammy adaylığına layık görülürken, 2014 tarihli son albümü Liquid Spirit de Grammy’nin kendisini kaptı. O kadar iddialı yani! Kafasından hiç çıkarmadığı şapkası ve şarkıların bir enstrümanıymışçasına doğallığı ile akan vokalleri, kendisinin alameti farikaları.
4. Müzik – Luke Vibert / 24 Nisan
Roxy / saat 22.00
Britanya’nın en yaratıcı ve bağımsız ruhlu müzsiyenlerinden Luke Vibert’i Aphex Twin ile olan kolaborasyonu kadar Wagon Christ ve Plug adı altında yayınladıkları ile de severiz. Acid house, drum and bass, trip-hop, ambient… Deneyip de dinleyeni tatmin edemediği bir şeye rastlamadık henüz.
5. Müzik – The Notwist / 25, 26 Nisan
Salon İKSV / saat 22.30, 20.00
Haftanın en çok cilalanası etkinlik haberlerinden birine geldi sıra. (Diğeri için bakınız: Wovenhand) Cilaya ihtiyaçları olduğundan değil, kendilerine olan sevgimizi haykırmak, haykırmak istediğimizden bu muamele. Almanya’nın Bavarya civarlarından çıkıp yıllarımıza yarenlik eden nadide bir topluluk kendileri.
Grunge-metal soundlarla başladıkları kolektif kariyerleri zaman içerisinde rock, elektro-rock ve caz-elektro-rock gibi duraklardan geçerek günümüzde aklımızı başımızdan alan pop sounduna ulaştı. Bavarya’nın iklimi gibi değişkenlik gösteren bu tarz çeşitlemesi hiç ama hiç hayal kırıklığı da yaratmadı. Four Tet ve Caribou gibi isimler de dururlar mı, müstesna remixleri ile taçlandırdılar The Notwist’in müziklerini. Sabırsızız, bekliyoruz.
6. Müzik – Yael Naim / 25 Nisan
Cemal Reşit Rey Konser Salonu / saat 20.00
Yumuşacık vokalleri, caz kokan folk melodileri, ukulelesi, piyanosu… Tunus göçmeni Fransız-İsrailli bir aileden gelen Yael Naim’in müzikal kariyeri de geçmişi kadar renkli. İsrail Hava Kuvvetleri Orkestrası’nda solistlikten Apple’ın ses getiren reklam kampanyasının müziği “New Soul”a, çeşit çeşit maceralara atıldı bugüne dek. Hem Fransızca söylüyor hem İngilizce hem de İbranice. Tabiri caizse sahneyi de bir güzel dolduruyor.
7. Müzik – Bob Moses / 25 Nisan
indigo / saat 23.30
Henüz gençlik çağlarındayken Vancouver’da aynı okula giden Kanadalı Jimmy Vallance ve Tom Howie’nin yolları yıllar sonra Brooklyn’de kesişince, bu birlikteliği müzikal mecralara taşımaya karar verirler. Pürüzsüz deep-house icraları, müziklerinde yoğunlukla hissedilen chill-out rahatlığı ve Scissor and Thread plak şirketi ile güç birlikleri, ikilinin bilinirliğini de kısa zamanda artırdı.
8. Sinema – Saklı Hazine: Ali Hamroyev Filmleri / 25 Nisan – 10 Mayıs
Pera Müzesi
Sovyetler Birliği’nde 60’lar ve 70’ler de yaptığı filmlerle literatüre geçen Ali Hamroyev, ismi ve işleri az bilinirlikte olsa da Özbek sinemasının klasiklerinden. Stalinist politikaların çöküşü sonucu bölgesel sinemanın önem kazanmasıyla, Paradjanov ve Tarkovski gibi isimlerin de bir parçası olduğu kuşakta kendini gösterdi.
Muhafazakar ve modern arasındaki ikilemler ile kadınlara uygulanan baskı gibi konularda takdire şayan filmlere imza atan yönetmenin en önemli eserlerinden birkaçı Pera Müzesi ve Seagull Films işbirliği ile Saklı Hazine seçkisinde sinemaseverlerle buluşuyor.
Program detayı için şuraya.
9. Sergi – Pinhole Kamera Sergisi / 26 Nisan – 20 Mayıs
Bitti Gitti Keyifler Atölyesi
Serigrafi baskılardan kitap paylaşımına, boyalı objelerden fevkalade defterlere yaratıcı ve çeşitli “Keyifler Atölyesi” ile şehre hareket, ilham ve renk getiren Bitti Gitti yeni mekanında sıradışı bir sergi düzenliyor.
Işık geçirmeyen objelere açılan deliklerle oluşturulan, “iğnedeliği kamera” olarak da bilinen “pinhole kamera” yapımının gerekli kitlerle öğretileceği atölyede kendi kamerasını üreten katılımcılar, 26 Nisan günü açılışı yapılacak sergide çektikleri fotoğrafları sergileyecekler. Detaylı bilgi için şuraya.
10. Tiyatro – Başarımı Karılarıma Borçluyum / 26 Nisan
Trump Kültür ve Gösteri Merkezi / saat 20.30
Defalarca evlenip evliliklerinde dikiş tutturamayan ihtiyar Ziya, nasıl olur da onca ihtiyarın koştuğu yarışta birinci gelir? Başarısının sırrı nedir bu adamın? Aziz Nesin’in sınırları zorlayan zekası ile kaleme aldığı eserlerinden biri; Başarımı Karılarıma Borçluyum.
Damla Cercisoğlu’nun hem oynayıp hem yönettiği taze uyarlamada; Aydan Şener, Emre Büyükpınar, Burçin Bildik, Suat Güzey, Gurur Aydoğan, Hilmi Özçelik, Murat Terzi ve Hakan Altıner sahneyi paylaşan isimler. Oyunun özgün müzikleri de İlhan Şeşen’den.
11. Müzik – Wovenhand / 28 Nisan
garajistanbul / saat 22.00
Az evvel de bahsettiğimiz gibi bu haftanın aklımızı başımızdan alan, bizi acayip derecede heyecanlandıran, acımasızca meraklandıran konseri Wovenhand’den geliyor. Damardan sevdiceğimiz 16 Horsepower’dan David Eugene Edwards’ın, 16 Horsepower’ın durakladığı zamanlarda giriştiği projesi Wovenhand yıllar içinde hatları keskinleşen bir yol çizdi kendine.
Edwards deneyselliği ile alternatif folk’un gizemli birleşimi, dolu dolu yedi albüme kavuşturdu bizi. Canlı canlı izleyeceğimiz için tarifsiz heyecanlar içerisindeyiz.
12. Sergi – Onlar: İpek Duben / 28 Nisan – 28 Haziran
Salt Galata
Kürtler, Aleviler, Zazalar, Rumlar, Ermeniler, Yahudiler, Romanlar, LGBT bireyler, başörtülü kadınlar, aile içi şiddete maruz kalan kadınlar… Farklı etnik kökenlerden, cinsel yönelimlerden, inançlardan gelen Türkiye’nin ötekileri; İpek Duben’in “Onlar” sergisine bir araya geliyor. Çok kanallı bir video enstalasyonu olarak sunulan “Onlar”, Türkiye’de “öteki” olarak algılanan 24 kişinin kendilerini ve “öteki” algılarını anlattıkları bir çalışma.
13. Müzik – Bugge Wesseltoft & Christian Prommer / 30 Nisan
Roxy / saat 21.00
Kariyeri ödüllerle ve onurlarla dolu olan Norveçli caz müzisyeni Bugge Wesseltoft ile nujazz’ın başarılı isimlerinden Alman müzik yapımcısı Christian Prommer; 30 Nisan Uluslararası Caz Günü’ne özel bir programla şehrimizde olacaklar. Nujazz ve elektronika’nın özgün ve has örneklerini duymayı umduğumuz etkinlik, modern caz meraklılarının ajandalarına göz kırpıyor.