Teknoloji günlerle eşit mesafede akıp giderken artık geçen yıl popüler olan kavramların bir yılda modası geçip gidiyor. Hal böyle olunca geleceği tahmin etmekte zorlaşıyor. Birçok yazar ve yapımcı geleceği tahmin eden distopik filmlerin altına imza atmıştır. Da Vinci’den Jules Verne’ye birçok insanın hayal dünyasında yarattığı öngörüleri bugün aktif olarak kullanıyoruz.
Isaac Asimov da bu tahminleri gerçekleşen ünlüler kervanında yer alan isimlerden sadece bir tanesi olurken Moore yasasını saymıyoruz bile. Şimdiyse Singularityhub, onlar gibi yüzyıllar sonrasına gitmeyerek, tam tersi neredeyse 10 yıl içinde gerçekleşecek 8 olayın tahminlerini yazmış.
1. 1.000 Dolara Satılan İnsan Beyinleri
Tahminlere göre 2025’e kadar saniyede 10.000 trilyon döngüyle hesap yapabilen insan beyinleriyle eş değer yapay beyinleri 1.000 dolara satın alabileceğiz.
2. Trilyonluk Sensör Ekonomisi
2025 yılına kadar, IoE (her şeyin interneti) her biri bir düzine veya daha fazla veri toplama sensörü bulunan 100 milyar bağlı cihazı aşması muhtemel olacak. Bu, hayal gücümüzün ötesinde bir veri devrimini sağlayan 1 trilyonluk sensör ekonomisine yol açıyor. IoE denilince akılla ilk gelen Cisco’nun son raporu, IoE’nin 19 trilyon yeni yaratılmış değer üreteceğini tahmin ediyor. Bu da 2025’deki öngörüleri kanıtlar nitelikte.
3. Umulmayacak Kadar Mükemmel Bilgi
İnternetin günden güne genişlemesi teknoloji ve ile uyumu kabulleneceğimiz bir gerçek. Artık bilgiye hızlı ulaştığımız şu günlerde süratin yanında kalite ve mükemmelik de gelişecek. Otonom araba, uydu sistemi, drone, giyinebilen kamera gibi icatlar da bunlara zemin hazırlıyor.
4. Küresel Bağlantı
Facebook (Internet.org), SpaceX, Google (Project Loon), Qualcomm ve Virgin (OneWeb), saniyede bir megabit’i aşan hızlarda dünyadaki her insana küresel bağlantı sağlamayı planlarının olduğu bir gerçek. Önümüzdeki 10 yıl içinde küresel ekonomiye beş milyar yeni tüketici ekleyerek üç ila sekiz milyar arasında müşteriye ulaşabilme imkanımız bulunacak. Bu da on binlerce trilyon para akışı anlamına geliyor.
5. Sağlık Sektörü
Teknolojinin gelişmesiyle en büyük gelişme sağlık sektöründen bekleniyor. Mevcut sağlık kuruluşları, daha iyi ve daha etkin bakım sunulması gereken yeni iş modelleri olarak karşımıza çıkacak. Veri devleri olarak bildiğimiz teknoloji şirketleri (Google, Apple, Microsoft, SAP, IBM ) bugünkü verimsiz sistemi geliştirebilmek için yaklaşık 3,8 trilyon dolarlık sağlık sektörüne girmeyi planlıyor. Bu da şu demek oluyor; Biyometrik Algılama (giyilebilir malzemeler) bizleri kendi sağlığımızın CEO’ları yapacak. Kısaca kendi organlarımızı da geliştirebileceğiz. Şu an akıllı telefonlarla bile göz muaynesi yapabiliyorsak 2025’de bu seviyeye gelmemiz kaçınılmaz bir gerçek.
6. Sanal Gerçeklikte Zirve
VR denilen sanal gerçeklik yavaş yavaş hayatımıza giriyor. Facebook (Oculus), Google (Magic Leap), Microsoft (Hololens), Sony, Qualcomm, HTC gibi şirketlerin bu gerçekliği geliştirdiği düşünüldüğünde yakın zamanda VR’ların hayatımızda önemli bir yeri olacak gibi. Bu tür şeyler bizleri her ne kadar heyecanlandırsa da sanki Black Mirror distopyasındaymışız gibi biraz da korkutmuyor değil.
7. Yeni Model Jarvisler
Birçok insanın izlerken imrendiği İron Man filminde Tony Stark’ın aşırı geliştirilmiş yapay zekası Jarvis’i kıskanmışlığı vardır. 2025’e geldiğinde kıskanan birçok insan Jarvis’e sahip olabilecek. Nasıl mı? Yapay zeka araştırması önümüzdeki on yılda atılım yapacak. Konuştuğumuz Siri bizimle muhabbet etmekten daha fazlasını yapacak. Hem hatırlarsınız Facebook CEO’su Zuckerberg kendi Jarvis’ine sahip olmuştu. Bunun yanında sektörde IBM Watson, DeepMind ve Vicarious gibi şirketler yapay zeka geliştirmeye devam ediyor.
8. Blockchain
Özellikle e-ticaret alanında çığır açması beklenen bu uygulama sayesinde alıcı ve satıcı arasında güvenliği sağlayan Blok Zinciri, Bitcoin ile ortaya konulmuştu. Yeni yapılan yatırımların ardından internet kadar önemli bir uygulamaya dönüşeceği savunuluyor.
Kaynak: 1