Türk Dil Kurumu (TDK) ve Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İLAUM) iş birliğiyle 7 kelime ve kavram alanında uzmanlar tarafından değerlendirmeye sunuldu. Seçilen kelime “Kalabalık yalnızlık” oldu.
Oylamaya sunulan diğer kelimeler “dijital yorgunluk”, “yabancılaşma”, “algoritma”, “yapay zeka” , “yozlaşma” ve “merhamet” olarak belirlendi. Bu 7 kelime TDK’nin internet sitesinde halk oylamasına sunuldu. 1 milyon kişinin katıldığı halk 2024’ü en iyi anlatan kelimenin “Kalabalık Yalnızlık” olduğuna karar verdi.
Yalnız Hissetmenin Sosyal Medya Etkisi
İnsan ilişkilerinin zayıflamasının ve kalabalıklar arasında yalnız hissetmenin en önemli nedeni sosyal medya olarak gösteriliyor. Yemek yerken, dışarda sosyalleşirken bile karşımızdaki insanla sohbet etmek yerine sosyal medyanın girdabında buluyoruz kendimizi. Değerlendirme Kurulunun “kalabalık yalnızlık” kavramı ile ilgili açıklaması:
“2024 yılında, insanların kalabalıklar içinde yalnız hissettiklerini gösteren araştırmaların sayısında artış olduğu görülmektedir. Birbirlerinin zıddı gibi duran, teklik ifade eden ‘yalnızlık’ ile çokluk ifade eden ‘kalabalık’ aynı anda var olabilmektedir. Sosyolojik, psikolojik, iletişimsel gerekçelerle açıklanabilen bu durum, bireylerin gündelik yaşamlarında, kurdukları ilişki biçimlerinde kendisini göstermektedir.
Araştırmalar, sosyal medya ve dijital teknolojilerin kullanımının artmasıyla insanların kendilerini daha yalnız hissetmeye başladıklarını göstermektedir. Sosyal medya ortamında takipçi, beğeni sayılarının önem kazanması, sözde ‘kalabalık’ bir ortam oluşturulması yalnızlık hissine çözüm gibi algılansa da yalnızlık hissini artıran bir sonuç ortaya çıkarmaktadır. Dijital dünyanın gelip geçici ilişkiler önermesi, yalnızlık hissini derinleştirmektedir.” Diye aktarıldı.
Sosyal Medya Kullanımını Dengelemek İçin Neler Yapılabilir?
İnternet ve sosyal medya doğru kullanıldığında çoğu insan için ilham kaynağı, sosyalleşme ortamı ve gelir kaynağı olabiliyor. Tabii her şeyde olduğu gibi dengeyi bulmak önemli. Fazla sosyal medya kullanımının, oradaki beğeni ve etkileşime verilen değerin dozunu ayarlamak gerekiyor. Günlük sınırlar koyarak, dozunda kullanım bu zararların önüne geçebilir.
Bir hobi edinmek canınız sıkıldığında ve boşluğunuz olduğunda hemen sosyal medyaya koşmanızın önüne geçebilir. Bu sayede kendinize ve zihninize dinlenme fırsatı verirsiniz.