Türkiye 2022 yılına birçok alanda uygulanmaya başlanan zamlarla girdi. Türk lirasındaki değer kaybının yarattığı etkiyle vergilerden cezalara, elektrikten köprü geçişlerine kadar farklı alanlarda rekor zamlar geldi. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre şehirdeki yıllık enflasyon %34’e ulaştı. Yapılan zamlar 2022 yılının maliyet hesaplarını da bozdu. Bu durum diğer alanlarda da fiyat artışlarını beraberinde getirebilir. Ekonomistler, yeni değerleme oranıyla yapılan zamların, 2022’nin ilk çeyreğinde enflasyonu bir miktar yukarı çekeceğine kesin gözüyle bakıyor. İşte 2022 zamlar listesi…
2021 yılında Türk lirasındaki rekor değer kaybı ve yüksek enflasyon vatandaşların alım gücünün düşmesine neden oldu
Özellikle gıda fiyatlarındaki artışlar cep yakarken insanların temel tüketim maddelerine ulaşımı önemli ölçüde etkilendi. Asgari ücret yaklaşık %50 oranında artış gösterse de yeni vergi düzenlemeleri ve diğer zamlar maaşların ilk aydan erimesine neden oldu. 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle birçok alanda yeni ücret tarifeleri uygulanmaya başladı. 2022 zamlar listesi açıklandıktan sonra vatandaşın cebi tekrar küçülmeye başladı.
Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere doğal gazda mesken tarifesine %25, sanayi abonelerine %50 zam yapıldığını açıkladı
Söz konusu açıklamaya göre, konutlarda doğal gaz kullanan tüketiciler için uygulanacak mevcut tarife bin metreküp doğal gaz için 1860 TL oldu. Sanayi abonelerinin yeni tarifesinde ise bin metreküp doğal gazın fiyatı 6300 liraya yükseldi.
Doğal gazın yanı sıra Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası da LPG’ye 0,78 TL, benzine 0,61 TL ve motorine 1,29 TL zam yapılacağını açıkladı
Bu zamla birlikte İstanbul’da LPG’nin litre fiyatı 8,76’ya, benzin 12,92’ye ve motorin 12,74 liraya çıktı. Fakat bu fiyatlar nakliye gibi unsurlar nedeniyle her şehirde farklılık gösteriyor.
Yeni yılla birlikte en büyük zam elektrik tüketimine geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 1. kademedeki tüketim tarifesine %50 zam yapıldığını açıkladı
Tüketim miktarı 150 kilovatsaatin üzerindeki 2. kademe tarifesi ise 1. kademeden %50 daha fazla olacak.
Akaryakıt, elektrik ve doğal gaz dışında köprü ücretlerinin fiyatları da ortalama %25 oranında artış gösterdi
Karayolları Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada bakım işletme maliyetlerinde, işçilik ve malzeme fiyatlarındaki artış nedeniyle zam kararı aldıklarını belirtti. Yeni tarifeye göre boğaz köprülerinde tek yön otomobil geçiş ücreti 8.25 TL, gidiş-dönüş ücret toplamda 16.50 TL’ye yükseltilmiş oldu. Avrasya Tüneli’nde ise tek yön geçiş ücreti 53 TL olarak belirlendi. Geçiş ücretleri araç sınıflarına göre değişim gösterirken zam oranları ortalama %25 civarında gerçekleşti.
Öte yandan pasaport değiştirme ve emlak vergisi gibi vatandaşları bireysel olarak etkileyen alanlarda da zamlar yapıldı
Geçtiğimiz yıl 180 lira olan pasaport değiştirme ücreti 225 TL’ye yükseltildi. 3 yıldan uzun süreli pasaportlar için harç miktarı 1085 liradan 1478 liraya çıktı. 2021 yılında 820 TL olan B sınıfı ehliyet harcı 1116 liraya yükseldi. Öte yandan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde yeniden değerleme oranı %25 oldu. Emlak vergisine gelen zam oranı %18 olurken, trafik cezaları ve diğer harçların yeniden değerleme oranı %36,2 olarak belirlendi.
Yeni yılla birlikte iğneden ipliğe her şeye zam gelirken muhalefet liderleri de iktidara tepki gösterdi
Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Erdoğan, en ufak bir tebessümü bile çok görüyorsun bu millete. Devasa zamları bu gece getirdin elektriğe, doğalgaza. İnsanlar yılı kapatırken, sessizce ümüklerini sıktın.” ifadelerini kullandı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’da zamlara sosyal medya hesabından tepki gösterdi: “2021’in son saatlerini doğalgaz, elektrik ve akaryakıta gelen kallavi zam haberleri ile kapattık, yeni yılın ilk gününe de yeni zamlarla uyandık.”