2018 yılı, 2017’deki dijital pazarlama ve sosyal medya trendlerinin gelişerek yaygınlaştığı bir yıl oldu. Şimdiye kadar, artırılmış gerçeklik, video içerikleri, etkileyici pazarlama konularında bir artış gördük. 2018 yılının yavaş yavaş sonuna doğru gelirken, şimdiden 2019’da dijital pazarlama alanında trendler nasıl olacak diye düşünmeye başladık. İşte 2019’da dijital pazarlama alanında trend olması beklenen gelişmeler.
1. Akıllı hoparlörlerin değeri artacak
Akıllı hoparlörler gibi ev içindeki bir cihazın dijital pazarlama trendleri listesinde olması sizi şaşırtabilir ancak Amazon Alexa, Google Home ve Apple HomePod gibi akıllı hoparlör teknolojileri giderek daha fazla eve giriyor. Bu hoparlörleri evlerinde kullananların yüzde 65’i de oldukça memnun ve “asla evde dijital bir asistanım olmadan yaşadığım günlere dönmek istemiyorum” diyor. Peki bu hoparlörler dijital pazarlamada nasıl daha etkin olacak? Bu cihazlar için üretilen çok daha fazla sesli yayın ve sesli içerik göreceğiz. Bu yüzden bu online sesli yayın ve içeriklerde birçok reklam da olacak. Amazon, Google ve Apple’ın mevcut reklam platformlarını bu alana kaydırarak, sesli içerikler için reklam pazarlaması yapmaya başlamasını görebiliriz.
2. İnternet, televizyonu yakalayacak
2019’da internetten izlenen içeriklerin televizyondan izlenenlerle aynı seviyeye gelmesi bekleniyor. Yapılan bir araştırmaya göre insanlar günde 2,6 saat içerikleri internetten, 2,7 saat ise televizyondan izleyecek. Mobil cihazlardan içerik izleme oranı da ortalama günde 45 dakika olacak. Bu nedenle, şirketlerin televizyon reklamlarına daha az para harcayacaklarını ve yeni yılda web videolarında, sosyal medyada ve web reklamlarında daha fazla para harcayacaklarını tahmin ediyoruz.
3. Sosyal medya, diğer hizmetlerle daha fazla entegre olacak
Facebook, LinkedIn gibi sosyal medya şirketlerini içeriklerini üçüncü parti uygulamalarla daha fazla entegre edecek. Bu uygulamaların verilerini üçüncü taraf uygulamalarla daha fazla paylaşması ve bu uygulamalar için sorunsuz bir deneyim yaşatması ortaya çıkabilir. Böyle olursa, sosyal medya şirketleri pazarda hakimiyetlerini daha fazla koruyabilir, kullanıcılar hakkında daha çok bilgi edinebilir ve küçük web siteleri ve uygulamalar için daha iyi hizmet geliştirebilir.
4. Canlı video büyümeye devam edecek
YouTube, Facebook ve Instagram’ın canlı video hizmetlerinin kullanımı 2016, 2017 ve 2018 yılında büyük oranda arttı. İnsanlar giderek daha fazla canlı video izliyor. Bu yüzden markanızın bu alanda olması için geç kalmayın. Canlı video seyredenlerin yüzde 67’si bir grubun konserine bilet alıp gitmek olasılıklarının onun canlı videosunu izledikten sonra arttığını belirtiyor. Ayrıca, canlı yayın izleyicilerinin yüzde 45’i canlı yayında favorisi olduğu bir atlet, takım ve sanatçıyı görmek için ödeme yapabileceklerini söylemiş. Tüm bunlar canlı videolarda büyük bir potansiyel olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü insanlar canlı izledikleri şeyleri daha çok seviyor, benimsiyor ve inanıyor.
5. Video içerikler ve video reklamlar artacak
Canlı videolar gibi canlı olmayan içerikler ve video reklamlar 2019’da artmaya devam edecek. Araştırmalar video içeriklerin tüm internet trafiğinin yüzde 85’ini oluşturduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, internet kullanıcılarının yüzde 54’ü herhangi bir sosyal paylaşım sitesinde video içerikleri izliyor. Bu rakamlar video izleme trendinin 2019 yılında artmaya devam edeceğini ortaya koyuyor. Video reklamlar da artıyor. 2018 yılında şu ana kadar Instagram’da verilen reklamların yaklaşık yüzde 65’i video içerikleriydi. Şirketler, 2019 yılında video içeriklerine ağırlık vermeli. Bunu Instagram’da ve ve YouTube’da video reklamlar yayınlayarak, kendi içinizde video içerikler oluşturarak, izlenen video yayıncılarının programlarına ürün yerleştirerek ya da onlarla birebir içerik çalışması yaparak yapabilirsiniz.
6. Chatbot’lar yaygınlaşacak
2019 yılında Chatbot kullanımının artması bekleniyor. Muhtemelen tüketiciler de bunu daha fazla benimseyecek. Gelecek yıl chatbot ile pizza siparişi verebilir ya da otel rezervasyonu yapabilirsiniz. LivePerson’un yaptığı bir araştırmada 5.000 kişiye “Chatbot’lara sıcak bakıyor musunuz?” diye sormuşlar. Sadece yüzde 19’u olumsuz cevap vermiş. Yüzde 33’ü olumlu yaklaşmış. Yüzde 48’i ise problemin çözülüyorsa, insan ya da makineyle konuşmam fark etmez demiş. Siz de markalarınız için chatbot geliştirebilirsiniz. Nispeten kolay bir teknoloji. Ürünlerinizin hızla satılmasını, müşterilerinizin kullanımı kolay bir chatbot ile şikayetlerini size bildirmelerini sağlayabilirsiniz.
7. Sosyal CEO’lar yükselecek
Günümüzde internet dünyasında bir sürü sahtelik var. Böyle bir ortamda şirketlerin CEO’larının ve üst düzey yöneticilerin sosyal olmaları önemli. Sosyal CEO’lar şirketlerin itibarını artırıyor, güven oluşturmaya yardımcı oluyor, hatta şirkete iş başvuru yapanların daha gönüllü olmasını sağlayabiliyor. OkToPost’un verilerine göre, 2016 yılında şirketlerin CEO’larının sadece yüzde 40’ı sosyal medyayı aktif olarak kullanıyordu. Bunların da yüzde 70’i sadece LinkedIn kullanıyordu. Bu oran her geçen yıl artıyor. CEO’ların sosyal medyada seslerini duyurma yöntemlerine örnek olarak şirket bloguna yazmak, herhangi bir takip edilen web sitesine düzenli makale yazmak, kişisel Twitter hesabını aktif kullanmak ve LinkedIn’de blog yazmak gibi çeşitli yöntemler sayılabilir. Tabii, CEO’ların müşterilere direkt olarak hitap ettiği video içerikler de hazırlayabilirsiniz.
8. Daha fazla sanal ve artırılmış gerçeklik
Bugüne kadar IKEA ve benzeri birçok marka artırılmış gerçekliği dijital pazarlama alanında başarılı bir biçimde kullandı. Sanal ve artırılmış gerçekliğin 2019’da yükselmesi bekleniyor. Bu teknolojiler şirketlere, online olarak uzaktaki kullanıcılara gerçeğe yakın bir deneyim yaşatma şansı veriyor. Örneğin IKEA’nın artırışmış gerçeklik uygulamasıyla, almak istediğiniz mobilyanın salonunuzda nasıl gözükeceğini satın almadan görebiliyorsunuz. Özellikle, e-ticaret, online emlak, otomotiv ve gıda sektörleri için bu teknolojilerde büyük potansiyel var. Satışı yapılan evleri 360 derece sanal turla gezdirin, kıyafetleri müşteri satın almadan üzerinde denetin ve daha birçok şeyi uzaktan deneyimleme şansı sunun. Tabii, bu teknoloji maalesef biraz pahalı. Büyük markalar dışında bu alana yatırım yapmanın zor olduğu da bir gerçek.
9. Sesli arama artacak
Modern insan, teknoloji geliştikçe daha fazla üşengeç oluyor. Eskiden haberleri takip etmek için oturur yarım saat haber izler ya da gazete alır sayfalarca okurduk. Hâlâ yapanlar var tabii ama insanların büyük kısmı artık haberleri online olarak parmaklarını kaydırıp sadece başlıklarda gezinerek takip ediyor. Anca beğendiği ya da merak ettiği bir konu varsa haberin içine girip detaya bakıyor. Sabrı varsa da sonuna kadar okuyor. Hatta birçok kişi haber sitelerine bakmak yerine her şeyi sosyal medya üzerinden takip ediyor. Daha birçok alanda teknolojiyle birlikte daha üşengeç ve sabırsız olduğumuzu söyleyebiliriz. Bunların bir tanesi de internette bir şeyi aramak. Öyle görülüyor ki, arama trendlerinde yakın zamanda elle yazmak yerine, sesli komutları kullanmak daha fazla yaygınlaşacak. Bu yüzden içerik üreticilerinin arama sonuçlarında daha fazla çıkmak için reklamlarında ya da organik içeriklerinde sesli aramalarda çıkacak şekilde metinlerini düzenlemesi gerekecek. Markanızın sesli aramalarda nasıl arandığını araştırarak ve düşünerek bu alanda gerekli optimizasyonları yapmanızı öneriyoruz.
10. İçeriklerle entegre olan reklam modelleri artacak
2019 yılında ister metin olsun ister video, internetteki içeriklerin içine doğal şekilde gömülmüş reklamların artacağını şimdiden söyleyebiliriz. Bu yüzden markanızın daha çok kişiye ulaşması için sizin de içerik reklamlarına yönelmeniz kaçınılmaz olacak. Böylece daha samimi ve inandırıcı ve hedef kitlenin okuduğu ya da gördüğü reklamlar yapmanız mümkün. Tabii, bir de insanlar bu tarz içeriklerle daha fazla etkileşim halinde oluyor. Paylaşma, beğenme ve yorumlarla daha çok kişiye erişebiliyorsunuz.
11. Müşterilerle konuşarak pazarlama daha önemli olacak
Sohbet pazarlaması yani İngilizcesi “Conversational Marketing”, giderek önemli hale geliyor ve gelmeye devam edecek. Müşterileri dinlemek, sorularını cevaplamak, onlara yardımcı olmak, rakiplerinizle sizi farklılaştırır. Günümüzde insanların çoğu bir şey satın alırken daha bilinçli ve daha fazla araştırma ve karşılaştırma olanağına sahip. Ellerinin altında arama motorları var ne de olsa. Bu yüzden sizin onlarla daha fazla iletişim halinde olmanız, size kolay ulaşmalarını sağlamanız kaçınılmaz. Bunun için offline yöntemler yerine online yöntemleri kullanmak her zaman daha etkili ve daha az masraflı. Yukarıda bahsettiğimiz yapay zekaya sahip chatbot’lar kullanarak, bunların yeterli olmadığı yerlerde de internetteki temsilcilerinizle birebir kişilerle iletişim halinde olmak, satışlarınızda size yukarı yönde önemli bir katkı sağlayabilir. Özellikle satış funnel’larına (web sitenizde müşterilerinizin ürünü alma yolculuğunun adımlarının bulunduğu sayfalar) online satış temsilcileri koyarak, dönüşüm oranlarınızı ve dolayısıyla satışlarınızı artırmanız mümkün.