2018 yılı moda dünyası için geri dönüşümün, sürdürülebilirliğin ve oldukça fazla sayıda bel çantasının yılı oldu. Tabii işler sadece bununla sınırlı kalmıyor. 2018 moda dünyasında fazla fazla sansasyonel olaylar yaşandı, üstelik sadece eski usül kırmızı halı kavgalarından bahsetmiyoruz. Bazı tasarımcılar ve endüstriler büyük davalara maruz kaldı, bazıları ırkçı olmakla suçlandı. Dolce&Gabbana’nın defile skandalından tutun da Melania Trump’ın sloganlı ceketine kadar işte sizler için 2018’in en çok konuşulan moda olayları!
1. Serena Williams’ın French Open turnuvasında yasaklanan kıyafeti
Serena Williams dünyanın en başarılı tenis oyuncularından biri olarak gösterilmekle kalmayıp aynı zamanda kort içinde ve dışında zevkli moda anlayışıyla dikkat çeken bir isim. Görünüşe göre her ne kadar 23 kere kupa da kazansanız, yine tenis camiasının kurallarını esnetemiyorsunuz. Ağustos 2018’de French Open turnuvasına baştan aşağı siyah dar bir tulumla çıktı Williams. İngilizcede “catsuit” olarak isimlendirilen bu tulumu Nike özel olarak Serena Williams için üretti. Bu tulumun asıl amacı yeni doğum yapan Williams’ın vücudunda ortaya çıkan problemlerle baş etmekti. Doğumdan sonra oluşan kan pıhtılarıyla ve dolaşım problemleriyle baş eden tenisçi giydiği bu kıyafetle uyarı aldı. Fransa Tenis Federasyonu Başkanı Bernard Giudicelli, “Bu sefer fazla ileri gittik, örneğin Serena’nın bu sene giydiği gibi bir kıyafeti kabul etmeyeceğiz. Herkes oyuna saygı duymalı.” dedi. Bu sözler tenis camiasından ve sosyal medyadan tepki çekti.
2. Meghan Markle’ın gelinliğinin tasarımının çalıntı olduğunun söylenmesi
Geçtiğimiz mayıs ayında neredeyse bütün dünya, bu sene evlenen ve şu an ilk bebeklerini bekleyen çiftin düğününü izledi. Prens Harry’yle evlenen Meghan Markle’ın giydiği gelinlik Givenchy imzalıydı. Herkes gelinliği beğenmiş gibi gözükse de İngiliz bir tasarımcının iddiaları kafaları karıştırdı. İngiliz tasarımcı Emilia Wickstead’in: “Gelinlik benim tasarımlarımdan birine çok benziyordu. Hatta bazı insanlar benim tasarımım olduğunu yazmışlar” dediği iddia edildi ve Daily Mail bu hikâyeyi haber yaptı. Kısa zamanda Wickstead bu haberi yalanladı ve Givenchy markasına saygı duyduğunu ve ilham kaynağı olduğunu söyledi. Sarayla aralarındaki husumet çok sürmemiş olacak ki bundan birkaç ay sonra Meghan Markle resmi yurtdışı seyahati sırasında Emilia Wickstead imzalı küçük siyah bir elbise giydi.
3. Mario Testino ve Bruce Weber hakkındaki suçlamaların düşmesi
Mario Testino ve Bruce Weber hakkında New York Times’ın haberinde detaylı bir şekilde yer verilen cinsel taciz suçlamaları bu sene düştü. Suçlamalar 13 kişi tarafından 90’lı yıllara kadar uzanan bir tarihsel süreçle başlamıştı. 15 model çekimler sırasında Weber’in uygunsuz hareketler talep ettiğini ve bazen temasta bulunduğunu söyledi. Bu olayların üzerine Michael Kors, Stuart Weitzman, Burberry ve Ralph Lauren gibi büyük markalar fotoğrafçılarla çalışmayı keseceklerini belirttiler. Weber’in davası ise askıya alındı.
4. Melania Trump’ın “I really don’t care” ceketi
Tartışmalı Amerikan başkanı Donald Trump’ın karısı Melania Trump Meksika-Teksas sınırındaki mülteci çocukları ziyaret ettiği bir seyahati sırasında giydiği ceketiyle oldukça büyük tepki çekti. Üzerinde “I really don’t care” yani “Gerçekten umurumda değil” yazan ceket politik görüşleriyle ve yapmakta olduğu aktiviteyle sayısız açıdan tezat içerisindeydi. Melania Trump’ın halkla ilişkiler koordinatörü Stephanie Grisham, “Bu sadece bir ceket, gizli anlamlar aramaya gerek yok.” dese de üzerindeki tepkiyi azaltamadı.
5. Dolce&Gabbana’nın defile fiyaskosu
Dolce&Gabbana bu yıl Çinli alıcıları için Şangay’da inanılmaz bir defile düzenlemeye karar vermişti. Ama son moda beklentisi çok yanlış yönlere kaydı. Daha defile başlamadan gösterilen üç videoda kadın bir model tahta çubuklarla İtalyan yemeği yiyordu ve arkada bir erkek anlatıcı Çin kültürüyle ilgili bazı söylemlerde bulunuyordu. Bu 40 saniyelik videolar oldukça ırkçı hatta seksist bulundu. Olayın olduğu akşam resmi hesaplarında bir özür yayımlayan Dolce&Gabbana “Çin’e ve Çin halkına sadece saygımız vardır” dedi. Buna rağmen marka oldukça büyük bir zarara uğradı. Konu Çin’in sosyal medyasında trend topic oldu ve birçok ünlü isim ve influencer’dan boykot talebi geldi.
6. Burberry’nin 37.8 milyon dolar değerinde ürününü yakması
Burberry’nin yıl sonunda satılamayan kıyafet ve kozmetik ürünlerini indirimli fiyata satmak yerine yaktığı öğrenildi. Evet ciddi ciddi yakmak! Bunun sebebi de markayı belli bir ulaşılabilirlik seviyesinin üstünde tutmak ve ayrıcalıklı statüsünü korumak. Bunun dışında orijinal ürünlerin taklit edilmesinin de önüne geçmek. Çevrecilerden büyük tepki alan bu olayda Burberry yakım prosedüründe doğaya en az zararı verdiklerini söyledi. Chanel, Louis Vuitton ve H&M de yıl sonunda ürünlerini yakan markalardan.
7. H&M’nin ırkçı olmakla suçlanan reklamı
H&M 2018’de üzerinde “Coolest Monkey in the Jungle” yani “Ormandaki en havalı maymun” yazan bir kazağı siyahi bir erkek çocuğuna giydirmesiyle inanılmaz bir tepki çekti. The Weeknd ve G-Eazy gibi ünlü isimler de tepki verenler arasındaydı. H&M 9 Ocak 2018’de resmi bir özür yayımladı, reklamı dünya üzerindeki bütün kanallarından kaldırdı ve kazağı satıştan çekti. Bunun üzerine marka bir diversity manager kiraladı ve gelecekte aynı hataya düşmekten kaçındı.