Telefonunuzla çektiğiniz fotoğraf ve videolardan daha kaliteli görüntüler mi istiyorsunuz? Dijital fotoğraf makineleriyle daha profesyonel görüntüler elde etmeniz hiç de zor değil. Ancak fotoğraf makinesi satın almak, geçmiş yıllara göre çok farklı bir deneyim sunuyor. Akıllı telefon kameraları her geçen gün gelişmeye ve daha iyi olmaya devam ediyor. Bu yüzden bütçe dostu olarak adlandırılan giriş seviyesi kameraların talebi düşüşte. Dolayısıyla, piyasada bütçe dostu kamera bulmak zorlaştı. Giriş seviyesi SLR kameralar ile aynasız rakipleri arasında da ciddi bir rekabet ortamı oluştu. Eğer daha geniş bir bütçeye sahipseniz, daha büyük görüntü sensörlerine sahip, değiştirilebilir lens seçenekleri sunan veya süper zumlu modelleri tercih edebilirsiniz. Birçok kameranın kendine özel avantajlı ve dezavantajlı yanları var. Kamera tercihi yaparken bir çok seçenek arasında tercih yapmak zorunda kalıyorsunuz. İşte sizin için seçtiğimiz 2018 en iyi 10 dijital fotoğraf makinesi ve almadan önce bilmeniz gerekenler.
1. Nikon D850
Full frame 45.7MP görüntü sensörüyle donatılan D850, 153 noktalı otomatik odaklama sistemiyle geliyor. Burst modunda saniyede 7 kare kaydedebilen kameranın öne çıkan özellikleri arasında, geniş ISO aralığı, 4K video kaydı, optik vizör, LCD ekran, çift kart yuvası, Bluetooth ve Wi-Fi yer alıyor. Kamerada dahili flaş bulunmuyor. Nikon D850, çözünürlük, görüntü kalitesi, hızlı çekim ve tasarımıyla yılın en başarılı SLR kamera modeli.
2. Sony a7 III
Sony a7 III, 24MP çözünürlüğündeki Full frame BSI sensörü kullanıyor. Saniyede 10 kare görüntü kaydedebilen kamera, 5 eksenli stabilizasyon, 4K HDR video kaydı, sessiz çekim, LCD ekran, çift sd kart yuvası, geliştirilmiş batarya ve odak joystiği gibi özelliklerle geliyor. a7 III’ün ekranı değişken açılı değil ve kart yuvalarından sadece biri UHS-II destekliyor. Kamerada dahili flaş bulunmuyor. Timelapse görüntü kaydedebilmek için ekstra aksesuarlara ihtiyaç duyuyor. Menü sistemi de biraz karışık. Sony a7 III, mükemmel görüntü kalitesi ve 4K video yakalama özellikleriyle, temel özelliklerinin çok ötesine geçen giriş seviyesi full frame fotoğraf makinesi.
3. Fujifilm X-H1
Fujifilm X-H1, elektronik obtüratörlü, 8fps hızında ve mekanik kapaklı yapısıyla saniyede 14 kare yakalayabiliyor. 5 eksenli stabilizasyon sensörüyle donatılan kamerada, 24MP APS-C sensörü, 200Mbps 4K video çekimi, video profil günlüğü, hareketli LCD ekran, çift kart yuvası, monochrome bilgi ekranı ve suya karşı dayanıklı gövde bulunuyor. Kameranı fiyatı maalesef oldukça pahalı. Kamerada dahili flaş ve kulaklık bağlantısı bulunmuyor. Video kaydı esnasında batarya çabucak tükeniyor. Fujifilm X-H1, hem fotoğrafçılar hem de video ile uğraşanlar için bir çok başarılı özellikler sunuyor.
4. Nikon D500
Nikon D500 sağlam yapısıyla dikkatleri üzerine toplamayı başarıyor. Gelişmiş, uçtan uca otofokus sistemiyle donatılan kamera, saniyede 10 kare yakalamanızı sağlıyor. Yüksek ISO görüntü kalitesi, HDMI çıkışı, kolay kontrol düzeni, hareketli LCD ekran, toz ve hava koşullarına dayanıklı tasarım , XQD ve SD kart yuvalarıyla D500 fark yaratmayı başarıyor. Kameranın kablosuz aktarım işlevi biraz çalışma istiyor. 4K video kayıtlarında görüntünün kırpıldığını görebilirsiniz. Dahili flaş yok. Nikon D500, şirketin başarılı otofokus sistemini kompakt SLR gövdesine taşıyarak, meraklıları ve profesyonelleri de memnun edecek özellikler sunuyor.
5. Sony Alpha 6000
Alpha 6000, İnanılmaz derecede hızlı otomatik odaklama özelliğiyle dikkat çekiyor. Saniyede 11 kare yakalayabilen kamera, yüksek ISO görüntü kalitesi, keskin OLED vizörü, hareketli ekranı, NFC ve Wi-Fi özelliklerini kullanıcılarına sunuyor. Kamerada dahili flaş ve hot shoe kızağı bulunuyor. Gövde içi flaş ve çok fonksiyonlu hot shoe sayesinde farklı ekipmanları üzerine bağlayabilirsiniz. Ayrıca kameraya uygulama indirebilirsiniz. Kameranın göz sensörü aşırı hassas Analog mikrofon girişi bulunmuyor ve bazı uygulamaları satın alınmak zorunda kalabilirsiniz. Sony Alpha 6000 anında netleme yapıyor ve 11.1 fps hızında çekim yapabiliyor. Görüntü kalitesi ve hızıyla tüm kamera meraklılarını etkileyecek performans sunuyor.
6. Sony Cyber-shot DSC-RX100 III
DSC-RX100 III, yüksek ISO performansı, 1 inç boyutundaki görüntü sensörü, net ve geniş diyafram aralığı sunan lensi ve saniyede 10 kare çekim yapabilmesiyle kompak kamera standartlarını yeniden tanımlıyor. Kameranın özelleştirilebilir kontrolleri, büyük LCD ekranı, açılabilir OLED vizörü, hızlı odaklama sistemi, NFC ve Wi-Fi bağlantı özellikleri fotoğraf çekme deneyimini kolaylaştırıyor. Kameranın dezavantajı maalesef fiyatı. Bunun yanı sıra, hot shoe ve harici şarj cihazının olmamasını da eksik özellikler arasına ekleyebiliriz. Sony Cyber-shot DSC-RX100 III, yüksek fiyatına rağmen görüntü kalitesi ve mükemmel EVF vizörüyle, şuan alabileceğiniz en yetenekli kompak fotoğraf makinesi.
7. Canon EOS 800D
EOS 800D, 24MP çözünürlüğünde APS-C görüntü sensörü. 45 noktalı çapraz tip otomatik odaklama sistemi, saniyede 6 kare çekebilme, canlı görünümde çift piksellik AF, değişken açılı LCD ekran ve Wi-Fi özellikleriyle donatılmış. Maalesef video kaydı 1080p ile sınırlandırılmış durumda. Canon’un EOS 800D modeli, hem standart hem de canlı görünüm modlarında gelişmiş otomatik odaklama sistemiyle, eski model sahiplerine yükseltme yapmak için zorlayıcı bir sebep sunuyor.
8. Canon PowerShot Elph 190 IS
PowerShot Elph 190 IS kompak kamera almayı düşünenlere zengin içerik ve uygun fiyat sunuluyor. Kamera, 10x zum objektifi, optik stabilizasyon, NFC, Wi-Fi ve üç farklı renk seçeneğiyle geliyor. Video kaydı 720p ile sınırlı durumda. ISO performansının ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. LCD ekranın çözünürlüğü düşük. Canon PowerShot Elph 190 IS, daha pahalı kameralar kadar özellik sunmasa da, uygun fiyatlı kompak fotoğraf makinesi almak isteyenler için en iyi seçimlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
9. Canon PowerShot SX60 HS
21mm’lik geniş görüş açılı 65x zum yapabilen objektifle donatılan Canon PowerShot SX60 HS, keskin görüntü sunun hareketli LCD ekranı, EVF vizörü, hot shoe bağlantısı, sürekli çekim modunda 6.3fps yakalayabilmesi, kolay kontrolleri, frame asistanı ve Raw çekebilme özellikleriyle geliyor. 1080p 60fps video kaydedebilen kamerada, mikrofon girişi ve dahili Wi-Fi bulunuyor. Maalesef fiyatı biraz tuzlu. Canon PowerShot SX60 HS dijital fotoğraf makinesi, son derece geniş bir zoom menzilli objektifine ve pahalı olmasına rağmen amatörden profesyonele geçecekler için sınıfının en başarılı ara modeli. Çok karmaşık sistemler ihtiyacınız yoksa, PowerShot SX60 HS ihtiyaçlarınızı kolayca karşılayabilir.
10. Olympus Tough TG-5
Olympus Tough TG-5, suya ve darbelere karşı dayanıklı tasarlanmış. Geniş diyafram aralığı sunan lensi hızlı odaklama yapabiliyor. Gelişmiş makro özelliğiyle donatılan kamera saniyede 20 kare yakalayabiliyor. Raw kayıt desteği, 4K video kaydı, GPS ve Wi-Fi kameranın öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor. TG-5’in eksi yönü fiyatı. 460k LCD ekranı çizilebiliyor ve 4K kayıt modunda görüntüler kırpılıyor. Kamerada manuel mod bulunmuyor. Olympus Tough TG-5, hızlı objektifi, hızlı yanıt vermesi ve 4K video kaydı yapabilmesiyle, sadece zorlu doğa koşullarında değil, her yerde kullanabileceğiniz bir kamera.
Kaynak: 1