Sürdürülebilir Yaşam filmleri, Orta Avrupa filmleri ve Boğaziçi Film Festivali derken bir leziz film bolluğunun içine düşüyoruz bu hafta. Marianne Faithfull ve David Helfgott gibi müzikal efsanelerle de arayı yeşillendirmekten geri durmuyoruz. Etkinlik vaktiniz bol, haftanız berhudar olsun.
1. Müzik – Marianne Faithfull / 20 Kasım
Cemal Reşit Rey Konser Salonu / saat 20.00
Rock müzik tarihinin son 50 küsür yılını efsanelerle paylaşan bir diva, içli-boğuk yorumlarıyla seslendirdiği şarkıları ete-kemiğe büründüren bir vokal, engebelerde seyreden yaşamının hikayelerini şarkı sözlerinde biriktiren bir müzisyen… Marianne Faithfull yeniden şehrimizde.
2. Müzik – Minimalist Dream House / 20 Kasım
Borusan Müzik Evi / saat 20.00
Modern klasik müzik’ten caz’a, flamenko’dan deneysel rock’a piyanolarıyla güzellenmedik janr bırakmayan Fransız piyano ikilisi Katia ve Marielle Labèque kardeşler, Minimalist Dream House adını verdikleri projeleri ile bu hafta İstanbul’dalar. Kalabalıklaşan sanatsal dışavurumculuğa bir tepki olarak New York’tan Dünya’ya yayılan ‘minimalizm’ hareketinden ilhamla hayata geçirilen Minimalist Dream House; Erik Satie, Philip Glass ve John Cage gibi ustalardan aranje edilmiş enfes bir seçki sunuyor.
3. Müzik – Hidden Orchestra / 20 Kasım
Salon İKSV / saat 22.00
Edinburgh’lu multi-enstrümantalist Joe Acheson’un solo projesi olarak başlayan Hidden Orchestra, 2010 yılında Tru Thoughts’tan yayınlanan ilk albüm sonrasında kısa zamanda dünya festivallerini arşınlayan bir proje haline geldi.
IDM, elektronika, drum and bass ve caz füzyonlarından kotarılan müzikler BBC Radio One tarafından ‘Ayın Albümü’ olmaya layık görülmüş, albüm aynı zamanda bir çok eleştirmen ve DJ’in ‘Yılın En İyileri’ listelerinde boy göstermişti. O gün bugündür yayınladıkları her yeni kayıtla beklentileri alt üst etmemeye kararlı görünmekte kendileri. Canlı canlı izlemek için sabırsızlanıyoruz.
4. Festival – 3. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali / 20 – 27 Kasım
Şehrin en genç film festivallerinden sayılan Boğaziçi Film Festivali bu hafta başlıyor. 11 filmin prömiyerinin yapılacağı programda ‘Kısa Film Yarışması’na ek olarak bu sene bir de Uluslararası ‘Uzun Metraj Film Yarışması’ yer alacak. Bilimum atölye ve söyleşilerin yanı sıra Hollywood’un pek şöhretli oyuncu koçu Susan Batson da masterclass dersleriyle festival konuklarından biri olacak. Detaylı program için şuraya.
5. Müzik – Festival XXF – Very Very French / 20 Kasım – 4 Aralık
Babylon Bomonti
İstanbul Fransız Kültür Merkezi tarafından düzenlenen XXF Very Very French Müzik Festivali üçüncü kez Fransa müzik sahnesinin seçmece güzelliklerini şehrimizde ağırlıyor. Pop, caz ve elektronik janrların güncel isimlerini bir araya getiren festival, bizleri bu sene Pony Pony Run Run, Chinese Man ve Brigitte gibi leziz müzisyenlerle buluşturuyor. Ayrıntılı bilgi için şuraya.
6. Müzik/Dans – Martha Graham Dance Company / 20, 21 Kasım
İş Sanat Kültür Merkezi / saat 20.30
1926 yılında kurulan Martha Graham Dance Company Amerika’nın en eski dans topluluğu olmasının yanı sıra modern dans’ın da öncülerinden biri olarak kabul ediliyor. Kurucusu Martha Graham’ın ölümünden sonra bile yeni teknikler geliştirmeye devam ediyor ve Washington Post’un tabiri ile ‘sanatsal evrenin yedi harikasından biri’ olarak görülüyorlar.
MGDC hem Martha Graham’ın klasiklerini hem de en çağdaş performanslarını canlandıracakları iki günlük bir program ile bu hafta sonu İstanbul turnesindeler. Etkinlik detayları için şuraya.
7. Müzik – Bob Moses / 21 Kasım
indigo / saat 23.30
Organik sesli müziklerle, elektronik prodüksiyon zenginliği arasında bir yerlerde, ‘downtempo’ya selam eden deep-house setler kotarıyor, dinleyenin ayağını yerden kesiyorlar. Tom Howie and Jimmy Vallance’nin Vancouver’da başlayıp Brooklyn’de katmerledikleri elektronik-prodüksiyon projeleri Bob Moses bu sefer Days Gone By turneleri kapsamında Cumartesi akşamı şehrimizde.
8. Müzik – David Helfgott / 23 Kasım
Zorlu PSM / saat 21.00
Çoğu insanın kafasındaki ‘sıkıcı klasik müzik’ algısını değiştirmekle yetinmeyip onları konserlerinde en iyi koltuğu kapma yarışına sürükleyen bir acayip kahraman David Helfgott. Rekor oranda satış rakamlarına ulaşan albümleri de bu durumun bir ispatı elbet.
Avustralyalı sanatçının şanının klasik müzik çevrelerinin ötesine geçmesinin nedenlerinden biri de küçük yaşlarda baş gösterip ona ‘harika çocuk’ yaftası vurdurtan piyano dehasının yanı sıra Oscar ödüllü ‘Shine’ filminde Geoffrey Rush tarafından portrelenen hayat hikayesi oldu hiç şüphesiz. Akıl sağlığını yitirip 12 yıl sonra geri kazanmak ve bıraktığı yerden kusursuzca Rachmaninoff kompozisyonları çıkarmaya devam etmek herkesin kıvıracağı bir iş değil sonuçta. Helfgott, Pazartesi akşamı şehrimizde.
9. Film – Fantastik 4’lü – Orta Avrupa Film Festivali / 24 – 28 Kasım
Macar Kültür Merkezi
Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya filmleri şehrin ilk Orta Avrupa Film Festivali’nde bir araya geliyor. Benzer dinamiklerle gelişme gösteren bu ülke sinemalarından, özellikle 1950’lerden günümüze uzanan bir seçkiyle derlenen programda; fantastik, büyü ve korku motiflerine odaklanılıyor. Tüm gösterimlerin ücretsiz olarak gerçekleştirileceği festival ilgili ülke konsolosluklarının desteği ile düzenleniyor. Ayrıntılı program ve bilgi için şuraya.
10. Sergi – Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi / 25 Kasım – 7 Şubat
Cemal Reşit Rey Konser Salonu / saat 20.00
Pop müzik ve video sanatı işbirliği, sadece pop müzik tarihinin değil popüler kültürün de son 50 yılını görsel bir günceye dönüştürüyor dersek pek itiraz eden olmayacaktır sanırız. Keza zamanın ikonları, biçimsel ve kavramsal değişimleri bu videolarda değme tarih kitaplarından daha etkili bir şekilde filtreliyor.
Küratörlüğünü Javier Panera’nın yaptığı ‘Bu Bir Aşk Şarkısı Değil’ sergisi de 60’lardan günümüze video sanatı ile pop müzik arasındaki ilişkinin izini sürüyor. Nam June Paik, Andy Warhol, Yayoi Kusama, Vito Acconci ve John Baldessari gibi efsanevi 28 sanatçının 26 eseri bu sergide bir araya geliyor.
11. Film – Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali / 19 – 22 Kasım
Gırtlağına kadar sıkıntıya bulanmış neslimizin -yetrince altı çizilmese de- belki de en önemli sorunu sürdürülebilirlik. İçine düştüğümüz politik açmazlardan su, ulaşım, iklim, enerji, moda ve tarım ilintili krizlere; sürdürülebilirlik birçok sorunun temelini oluşturan devasa bir soru işareti olarak göz ardı edilmeye devam ediyor.
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali de yine bu alanda kulaklarımıza biraz su kaçırmak ve mümkünse pratik hayatımızda elimizi taşın altına koymaya yeltenmemiz için 30 filmlik bir programla dünyadan önemli belgeselleri huzurumuza getiriyor. Gösterimlerin ücretsiz gerçekleştirileceği festival programında müzik ve performans grupları da yer alıyor. 20 şehirde birden, eş zamanlı gerçekleşen etkinlik ile ilgili detaylı bilgi şurada.