1404 yılında doğan ve Fatih Sultan Mehmet’in babası olan II. Murat, babası I. Mehmed’in yerine tahta geçti ve tahtta kaldığı 28 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’na büyük katkılarda bulunarak, devletin gücüne güç kattı. Hal böyle olunca, II. Murat tarih severlerin çok merak ettiği bir padişah haline geldi. Sizler için 2. Murat kimdir, 2. Murat neler yaptı ve 2. Murat dönemi kısaca anlattık.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Çocuk Yaşta Tahta Geçenden Dünyayı Titreten İsimlere Kadar: Sırasıyla Osmanlı Padişahları”
2. Murat, 1404 yılında Amasya’da doğdu ve 17 yaşındayken tahta çıktı
II. Murat’ın çocukluk yılları Amasya’da geçti. 1410’da babasıyla Bursa’ya geldi ve saray eğitimi aldı. 1415’te lalası Yörgüç Paşa gözetimi altında merkezi Amasya’da bulunan ve devletin doğu sınırında olması dolayısıyla büyük stratejik önemi olan Rum ve Danışmendiye eyaleti valisi olarak görevlendirildi. Tahta çıkıncaya kadar 6 yıl bu görevi yaptı.
Babası I. Mehmed Edirne’de bir av kazasında ağır yaralanınca ölüm yatağında devletin idaresinin biran evvel oğlu Murat’a devrini vasiyet etti. Murat, Amasya’dan tahta geçme töreni yapılıp Bursa’ya gelinceye kadar devlet adamları babasının ölümünü sakladılar. Murat 25 Haziran 1421’de Bursa’da gelip cülus ve biat törenleri yapılıp devletin ileri gelenleri ve yeniçerilerin desteğiyle 17 yaşındayken tahta çıktı.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “100 Çocuklu Padişah 3. Murat ve Özel Hayatı Hakkında İlgi Çekici Bilgiler”
2. Murat iktidarı boyunca neler yaptı?
Sultan Murat, tahtta geçirdiği 28 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarını genişletti ve devletin daha güçlü olmasını sağladı.
Konstantinopolis kuşatması
II. Murat, pek çok imparator gibi Konstantinopolis’i kuşattı. Karadan yapılan kuşatmada Bizanslılar çok fazla asker kaybı verdi ve binalarında büyük hasarlar oluştu. Ancak bu kuşatma sonuç vermedi. En nihayetinde II. Murat’ın oğlu Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetti.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Osmanlı’nın Her 33 Yılda Bir O Yılı Hiç Yaşanmamış Sayması: Sıvış Yılı”
İsyan çıkaran beylikleri bastırdı
Sultan Murat döneminde pek çok beylik isyan çıkarıyordu. Bu isyanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun bütünlüğünü tehlikeye atıyordu. Bunun farkında olan Sultan Murat, çıkan isyanları bastırarak ve çıkması muhtemel olanları engelleyerek Osmanlı İmparatorluğu’nun güvenliğini sağladı.
Anadolu’da barışı sağladı ve ordusuyla birlikte Sofya’dan Vidin’e gitti
II. Murat, 1425 yılında Anadolu’da birlik sağlama çalışmalarına girişti. Önce Düzmece Mustafa vakasında Aydınoğlu Beyliği verilen İzmiroğlu Cüneyd Bey ile uğraşıldı. Cüneyd Bey ardı ardına gerçek ve sahte şehzade ayaklanmalarına destek vermişti. Önce Şehzade İsmail’e isyanında yardım etmiş ve 1425’te ise Selanik’te Venedik desteği ile isyan çıkaran kimliği bilinmeyen yeni bir Düzmece Mustafa’ya destek vermişti. II. Murat Cenevizlilere tekrar Karadeniz’de bulunan liman kolonilerini geri verip onlarla anlaşarak Midilli ve Sakız’dan getirilen Ceneviz filolarını kullanarak Cüneyd Bey’in denizden destek sağlamasına engel oldu. Sonra İzmiroğulları’nın kökünü kazımak hedefiyle, bir kara ordusuyla uzun süren bir uğraştan sonra 1426’da Cüneyd Bey, ailesi ve hanedanının diğer mensupları yakalanarak hepsi idam edildi.
1426’da II. Murat Rumeli’de birkaç koldan ordular göndererek Rumeli ve Balkanlarda bir askerî harekata başladı. Bu harekatın bir hedefi Venedik desteği verilen ne olduğu belirsiz yeni bir “Düzmece Mustafa”‘nın Selanik ve civarında çıkardığı isyandı. Diğer hedef ise Macarların desteği ile Balkanlarda çıkan karışıklıklardı. II. Murat şahsen bir ordu başında Sofya’dan Vidin’e gitti. Osmanlı akıncıları Bosna’ya hücum edip talan ettiler ve Hırvatistan’a kadar ilerlediler.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Tarihe Yön Veren Osmanlı Padişahlarının Burçları ve Bilinmeyen Özellikleri”
Güvercinlikli Kalesi
II. Murat, 1428 yılında stratejik bir konuma sahip olan Güvercinlikli Kalesi’ni ele geçirdi. Daha sonra ise Macar Adası’nı fethetti ve Osmanlı’nın bu bölgede egemen olmasını sağladı.
Sırbistan’ı Osmanlı eyaleti yaptı
1438’de, II. Murat Sırbistan üzerine yöneldi. Brankoviç tarafından yaptırmasına izin verilen yeni önemli savunma kalesi ve başkenti Semendire’yi fethederek Sırp Despotluğu’nu işgal etti. Burada devlete son vererek Sırbistan’ı bir Osmanlı eyaleti ilan etti. Üsküp Sancak Beyi Evrenosoğlu İshak Bey komutasındaki akıncılar Bosna Krallığı başkenti olan Yayçe önlerine kadar ilerlediler. O sırada Bosna Kralı II. Tvrtko’nun ölmesi Bosna Krallığı’nın iki varis arasında paylaşılması ve güneyde bulunan Hersek’in de ayrı bağımsız bir idare kazanması sonucunu doğurdu. II. Murat bundan istifade edip her üç idareyi de haraca bağladı.
Varna Muharebesi
Varna Muharebesi, 10 Kasım 1444 tarihinde, Papalık önderliğinde Macar, Leh, Eflak ve çeşitli Balkan milletlerinden oluşan, Kral I. Ulászló komutasındaki Haçlı ordusu ile II. Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu arasında bugünkü Bulgaristan’ın Varna şehri yakınında yapıldı. Bu zorlu savaş Osmanlı’nın mutlak galibiyeti ile sonuçlandı ve Haçlılar geri çekilince Osmanlı Balkanlardaki gücünü geri kazandı.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Osmanlı Avrupa’da Nereleri Fethetti ve Ne Kadar Kaldı?”
II. Kosova Savaşı
János Hunyadi, Macar ordusu ile Sırbistan’ını yakıp yıktı ve yağmaladı. Daha sonra Osmanlı topraklarına girip güneye doğru ilerleyerek ordusu ile Kosova sahrasina indi. II. Murat da Osmanlı ordusu ile Kosova’ya geldi. 17-20 Ekim 1448’de Kosova Savaşı’nda Osmanlı ordusu, János Hunyadi’nin yeni ordusu ile muharebeye başladı. Her iki orduda da ateşli silahlar kullanılmaktaydı. Fakat savaş, profesyonel Osmanlı ordusunun kesin zaferiyle sonuçlandı.
2. Murat çocukları
II. Murat’ın altı erkek, üç kız çocuğu oldu. Çocuklarının isimleri ise şöyle:
- Şehzade Büyük Ahmed
- Şehzade Alaaddin
- Şehzade Mehmed
- Şehzade Orhan
- Şehzade Hasan
- Şehzade Küçük Ahmed
- Hatice Hatun
- Fatma Hatun
- Şehzâde Hatun
- Erhundi Hatun
2. Murat neden öldü?
Birçok Osmanlı tarihi meraklısı 2. Murat hangi savaşta öldü diye merak ediyor. Ancak Sultan Murat’ın ölüm sebebi herhangi bir savaş değildir. II. Murat, 3 Şubat 1451 tarihinde beyin kanaması nedeniyle öldü. 47 yaşında vefat eden II. Murat’tan sonra tahta oğlu II. Mehmed çıktı ve Osmanlı İmparatorluğu yükselme dönemine girdi.
Kaynak: 1