Tarih boyunca gizemi çözülemeyen sayılar oldu. Tıpkı 137 sayısı ve 33 sayısı gibi. Bu sayılardan biri de 13. Dünyanın hemen her bölgesinde uğursuzluk kavramı 13 sayısının üzerine yapışmış durumda. Araştırmalar, Amerika’da yaşayan insanların yüzde 10’undan fazlasının 13 sayısından belirgin bir şekilde korktuğunu gösteriyor. Bu korku 13. Cuma’ya gelen haftada Amerika’da 800 milyon dolara yakın mali kayıp yaşatıyor. Günümüzde ise 13 korkusu öyle bir hal almdı ki literatürde bu korkuyu tanımlayan bir kavram dahi bulunuyor: Triskaidekafobi. Peki 13 sayısı neden uğursuz olarak kabul ediliyor? İnsanlar 13 sayısından neden bu kadar korkuyor?
1. Hammurabi Yasası’nın Eksik Maddesi
13 sayısının uğursuzluğuna yapılan en eski atıf Hammurabi Yasaları’na kadar gider. Hammurabi Yasaları, dünyanın bilinen ilk yazılı hukuk metinlerinden biri. Fakat bu metnin 13. maddesi Babiller tarafından atlanmış. Sebebi ise 13 sayısının uğursuz kabul edilmesi.
2. Son Akşam Yemeği: 13. Konuk Yahuda
Son Akşam Yemeği hikayesi, 13 sayısını çevreleyen uğursuzluk öykülerinin en bilineni. Son akşam yemeğinde Hz. İsa ile birlikte yemekte13 kişi bulunuyordu. 13. kişi Hz. İsa’ya ihanet eden ve onun ölümüne sebep olan Yahuda’ydı.
3. Balder’in Ölümü
Balder’in ölümü, İskandinav mitolojisinin en meşhur hikayesi. İskandinav tanrılarından Odin’in oğlu Balder, bölge halklarının en gözde tanrısıdır. Bir gün 12 tanrının katıldığı bir şölene, 13. olarak düzenbaz tanrı Loki’de katılır. Loki, eğlenceyi bozarak ışığın tanrısı Balder’in ölümüyle sonuçlanacak bir kavgaya yol açar. Böylece kötülük ve uğursuzluk artık hem Loki hem de 13 sayısıyla ilişkilendirilmeye başlar.
4. Tapınak Şövalyeleri Katliamı
1119 yılında Hıristiyan hacıları korumak için kurulan Tapınak şövalyeleri, zamanla siyasal gücü ve büyük bir zenginliği kontrol etmeye başladı. Avrupa’nın kralları, tapınak şövalyelerinin sahip olduğu bu güç karşısında büyük bir korkuya kapılınca bu tarikata karşı çeşitli suçlamalar yöneltilmeye başlandı. Tarihler 13 Ekim 1307 gösterdiğinde engizisyon mahkemesi, yüzlerce tapınakçının yakılarak öldürülmesine karar vermişti. Bu tarih Cuma gününe denk geldiği için, tapınak şövalyelerinin öldürülmesi tarihe kanlı Cuma olarak geçti.
5. 13 Üyeli Cadılar
Bir inanışa göre, Orta Çağ’ın meşhur cadıları 13 kişilik gruplardan oluşuyordu. Şeytanın yer yüzündeki temsilci olan cadılar için 13 sayısı kusursuzluğu temsil ediyordu. Bu nedenle Orta Çağ’da bu sayının dünyaya kötülük getirdiğine inanılmaya başlandı.
6. Nasa’nın Bir Başarısızlık Öyküsü: Apollo 13
Yakın dönemin korkutucu 13 olayı 1970 tarihinde gerçekleşti. Nasa’nın insanlı ay yolculuğu projesi kapsamında Apollo 13 isimli uzay aracı, 11 Nisan 1970 tarihinde saatler 13.13’ü gösterdiğinde uzaya fırlatıldı. Bu projede o kadar çok 13 bir araya gelmişti ki insanlar kötü bir şey olacağına kesin gözüyle bakıyordu. Gerçekten de o beklenen kötü haber iki gün sonra geldi. Uzay aracındaki büyük bir patlama sonucu astronotların bütün oksijen kaynağı yok olmuştu. Elektrik kaynakları kesilen astronotlar bir de düşük sıcaklığa dayanmak zorunda kalmıştı. Neyse ki uzay tarihinin en büyük kurtarma operasyonlarından biriyle astronotlar dünyaya dönmeyi başardı. Fakat 13 rakamından korkmak için artık çok büyük bir sebep daha vardı.
7. Seri Katil İsimleri
Dünya tarihinin gelmiş gelmiş en ünlü seri katillerinin ismi 13 harften oluşuyor. Bunlar arasında Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy ve Albert de Salvo en bilinenleri. Peki Türkiye’nin seri katili olarak bilinen Süleyman Aktaş’ın isminin 13 harften oluşması? Neyse ki bizim kültürümüzde böyle bir inanış yok.
Tarihte yaşanan tüm bu olaylar nedeniyle 13 sayısı uğursuzluğun timsali olarak görülüyor
Kapı numaralarına 13 verilmiyor, otellerin ya da binaların 13. katı boş bırakılıyor, 13 kişi bir masa etrafında toplanmıyor, ayın 13. günü işe gidilmiyor, seyahat ve tatiller 13’den uzak bir güne göre ayarlanıyor.