5 Ayda 115 Çocuğun Hamile Kalışının Örtbas Edildiği Skandal

Her ne kadar çocuk istismarına karşı her geçen gün savaşmaya çalışsak da ortaya çıkan skandallar bizleri üzmeye ve şaşırtmaya devam ediyor. Çocuklarımızın istismar edildiği yetmezmiş gibi bir de kurumların bu çirkinlikleri örtbas etmeye çalışması da adeta utancın üzerine mum dikiyor!

Hürriyet‘in araştırmasına göre İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 5 aylık süreçte gelen, yaşları 18’in altında 39’u Suriyeli 115 çocuğun hamile olduğu ortaya çıktı.

Hastanede görevli bir personel, çocuklarla ilgili kayıtların polise bildirilmediğini saptayınca önce tutanak hazırladı sonra durumu savcılığa bildirdi.

Hastanede altı yıldır görev yapan Ş.İ.N., 18 yaşından küçük çocuklara ilişkin bilgilerin adli birimlere ulaştırılmasının zorunluyken, 1 Temmuz 2001 doğumlu bir çocuğun hamileliğiyle ilişkin kayıtlara hastane sisteminde ve sosyal hizmet biriminde tutulmadığını fark etti

133702
Ş.İ.N., hastanede psikolog olarak çalışan I.Ö. ile birlikte bu durumu tutanak altına aldı.

2 Ş.İ.N., daha sonra hastaneye 1 Ocak 2017- 9 Mayıs 2017 tarihleri arasında gelen 115 çocuğa ilişkin kayıtlar tek-tek inceledi. Kayıtlara göre, hamile oldukları tespit edilen 115 çocuktan 77’sinin 15 yaşın üstünde, 38 çocuğun 15 yaşından önce hamile kaldıkları anlaşıldı.

5a5f15fc2269a22b68d69105

15 yaşın altındaki hamileliklerde rıza aranmaksızın çocuğun cinsel istismarı kapsamında olduğu belirtilen 12 Haziran 2017 tarihli tutanak Sosyal Hizmet Uzmanı Ş.İ.N. ve Psikolog I.Ö. tarafından imza altına alındı

havran-da-hastane-daha-modern-yerine-tasindi-9347773_o

Tutanakta, yasal sorumluluğun bildirimi yapmayan Sosyal Hizmet Uzmanı N.D.’ye ait olduğu öne sürüldü

caneta-1200x545_c

Savcılığın talebiyle, sorumlu başhekim yardımcısı Dr. A. A. ve Sosyal Hizmet Uzmanı N.D. için soruşturma izni istendi. İstanbul Valiliği, 4 Aralık 2017 tarihli yazısıyla iki görevli hakkında soruşturma izni verilmemiş

1725022
Valilik yazısında, adli görevin ihmal edilmediği, görevi kötüye kullanma suçunun oluşmadığı kaydedildi.. Valiliğin kararının iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yapıldı. Avukat Erkan Akça’nın imzasını taşıyan 2 Ocak tarihli başvuruda, çocuk istismarına yönelik vakaların mutlaka adli makamlara bildirilmesinin zorunlu olduğu kaydedildi. Başvuruda “Bu ihmalin varlığını araştırması gereken kurum cumhuriyet başsavcılıkları iken, valilik makamınca soruşturma izni verilmemesi hukuka aykırılık teşkil etmekte. Asıl sorumluların araştırılmasına engel teşkil etmektedir” denildi.

Hastanenin üst düzey bir yetkilisi, soruşturma sonunda, ‘ihmal’ iddiasının olmadığına ilişkin rapor çıktığını söylüyyor.

dokuz-eylul-universitesi-hastanemizden-haberer-8-1
“İhbarın yalan olduğu konusunda belgeler de var kanıtlar da var. İdari soruşturmayı yapan da gördü, bunlar (bildirimler) yapılmış. Raporun sonucu bize gelmedi, görmedim” diyor

İstanbul Barosu’na üye avukat Tuba Torun yaptığı değerlendirmede şunları söylüyor;

fft107_mf6374587
“Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2017 yılında 387 çocuk istismara uğradı. Bu rakam, acı vakaların yalnızca haberleşen kısmı… Bu hastanede olduğu iddia edilen olay da bunun kanıtıdır. Bir hastanede 115 çocuğun gebeliği hukuka aykırı ve suç teşkil eder şekilde gizli tutulmuş ve gerekli mercilere bildirilmemişse, diğer hastanelerle birlikte düşünüldüğünde ülkedeki çocuk hak ihlallerinin dehşet verici bir boyuta ulaşmış olduğu şüphesizdir.

Çocuk gebeliğinin bir yasal zorunluluk olarak ilgili kurumlara bildirilmemesi, açıkça çocuk istismarının üzerini örtmek ve suça ortak olmak anlamına gelir. Sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması gerekirken, suçu bildiren kişi hakkında inceleme başlatılması ve görev yerinin değiştirilmesi dikkat çekici.”

Bu arada hamile çocuklar arasında 2002 ve 2003 doğumlular da bulunuyor. Konuyu savcılığa bildiren Ş.İ.N. hakkında inceleme başlatıldı ve görev yeri iki kez değiştirildi.

feto-nun-darbe-girisimine-iliskin-sorusturma-8704802_x_1763_o

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeye göre, hamile oldukları anlaşılan 18 yaşından küçük tüm çocuklara ilişkin bilgilerin Emniyet’e bildirilmesi gerekiyor.

saglik_bakanligina_binlerce_personel_alinacak_1477738652_3323

1. Bu yaşanan skandalın ardından sosyal medya tepkileri de gecikmedi

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

Gönder
Selim Gerçeker

Selim Gerçeker

Çapkınlık değil insan sevgisi. Hümanistim ben.