Milletin “Lan bi projem var, anlatsam çalarlar, anlatmazsam da yapamayacağım para yok” derdini sonlandıran, hiçbir karşılık gütmeden insanların fikirlerini projelendirip sunmalarına olanak veren dijital iyi adamlar, KickStarter hakkında bilginiz var mı? Nasıl Kickstarter oluşturulur size bir anlatalım istedik.
Çok acayip hakikatten
Ne ola ki?
Olay şu, sizin mesela sanatçısınız, müzisyensiniz, gazetecisiniz, kaşifsiniz anasını satayım ve bir şey geliştirdiniz. Daha doğrusu, geliştiresiniz var, teoride desen zehir gibi, pratik dersen sallanmakta durumundasınız, ne lazım? Canlı lazım, para lazım değil mi. Buraya gelip projenizi sunuyorsunuz.
Siz bir akor bastığınızda bir sonraki akora göre tiz-bas dengesini ayarlayan bir gitar mı? Atlanta’da kedi nüfusunun geçmişi ile ilgili bir araştırma mı? İzlanda’ya kadar sadece yürüyerek gitme planı mı? Bu tarz şeyler işte. Buraya gelip, kendinize bağış topluyorsunuz.
Kim kurdu, kimlerden?
La Blogotheque ve Invisible Children denen iki ayrı şirketin ortak girişimi. Pek de kar bırakmadığına göre, net bir fenomen diyebiliriz bu olay için.
Nasıl işliyor
Öncelikle fikrinizi söz konusu bir kurula projelendiriyorsunuz. Aşağıda beride değineceğimiz bir güvenlik olayları olduğu için çok spesifik olmak zorundasınız. “Bir gitar yapacağım tonunu ayarlayacak, ama belki de sadece bir aparat yaparım ve bunu gitarlara monte ederim. Ya da sadece bir ses devresi bilmiyorum” gibi şeyler demelisiniz. Yani netice önemli, ama buna nasıl ulaştığınız da önemli.
Kurul projenizi onaylayınca da sitede size, sizin belirlediğiniz bir süre aralığında bağış kutusu açıyor. Kefil adı verilen bağışçılar da size 3-5 bir şey atıyor işte. Bundan sonrası, tamamen sizde. Çünkü Kickstarter’ın güzelliği şu; “Hacı al sana bilmemkaç milyon ziyaretçi, nasıl etkilersen etkile.” Tüm tanıtım ve pazarlama olayı size kalıyor.
Nasıl bağış yapılır
PayPal’dan tutun da kredi kartına kadar her türlü ödemeyi kabul ediyor Kickstarter.
Şimdi ben pimpirikliyim, güvenemiyorum
Güvenin güvenin. Kickstarter, aslında suistimal edilmeye çok müsait olduğundan dolayı kocaman güvenlik önlemleri ile işliyor. Önce kurul baya ince eleyip sık dokuyor demiştik. Sonrasında sizin bir para topladıktan sonra vaadini verdiğiniz şeyi yapıp yapmadığınıza yönelik büyük bir inceleme ve araştırmaya dahil oluyorsunuz. Yoksa alıyorlar parayı yani. Rahat olun.
Wish i Was Here
https://youtu.be/B3nAw_WtIuY
Zach Braff mesela, Garden State ile parasız Indie filmlere takılacağını anlayıp, güzelim senaryoyu satamayınca KickStarter için sadece bir video çekti. Dedi ki “Film yapacağım, atın 3-5” attılar, yaptı. Hatta tüm bağış yapanları filmin jeneriğinde geçirdi. Bağış miktarına göre evlerine kadar özel hediyeler bile yolladı.
Ha şöyle bir tufa var
Mesela kişi, Kickstarter’da 1 milyon dolar topladı diyelim. Oha demeyin, toplanıyor valla. Proje bitti, 1 milyon kişiyi kesmedi, Twitter’dan bilmemnereden, kampanyanın hashtagiyle eBay hesabına para toplamaya ve istemeye devam etti. Orada naneyi yiyorsunuz işte. Hashtag adamın bireysel malı, Kickstarter ona karışamıyor ve kendi kampanyasından sonra toplanan paralara bir şeyler yapamıyor.
Sizi birkaç örnek ile uğurlayalım, olunca oluyor çünkü. Önce Dijital Görsel Yansıtma Çubuğu
Şurada görüyoruz
Çevreye duyarlı ayakkabı bağcığı. Alkışlar!
Şurada bağlıyoruz arkadaşlar.
Diren Çizgi Roman’ı unutmadık elbette
Şurada irdeledik bile!