Canınız sıkkın bir şekilde evde TV izliyorsunuz. Akıllı telefonunuza bir bildirim geliyor. Önce o muhabbeti sizi pek de sarmayan bir WhatsApp grubundan bildirim gelmiştir herhalde, diye düşünüyorsunuz. Ama iki saniye sonra merakınıza yenik düşüyor ve telefonunuzu elinize alıyorsunuz. Bildirim WhatsApp’tan değil, bankadan gelmiş. Tam olarak da şöyle bir bildirim:
“Hesabınıza para yattı :)”
Tabii ki hemen bildirimi açıyorsunuz çünkü bu, dünyanın en çekici bildirimi. Bir yandan “Kim gönderdi, nereden geldi bu para?” diye düşünürken diğer yandan banka şifrenizi girmeye çalışıyorsunuz. Kalp atışlarınız hızlanıyor, hızlandıkça şifreyi bir kez yanlış giriyorsunuz. Sonra biraz kendinizi toparlayıp doğrusunu giriyorsunuz. Ve yatan paradaki 0’ların fazlalığı ilginizi hemen çekiyor. O kadar çok sıfır var ki, neredeyse ekrandan taşacak!
Evet, yatan para resmen 10 milyon lira!
Yok artık diyorsunuz, gözlerinizi ovuşturup doğru görüp görmediğinizi kontrol ediyorsunuz. Rüyada olup olmadığınızı ölçmek için kolunuza çimdik atıyorsunuz. Evet, bu bildirim gerçek! Kim gönderdi, neden gönderdi, nerede bir yanlışlık oldu? Büyük ihtimalle bu çok büyük bir yanlışlık ama öte taraftan da bu para şu an sizin hesabınızda. Ve gerçekten çok fazla…
Siz bu parayla ilk ne yapardınız?
Banka hesabınıza çat diye 10 milyon tl yattı. İlk ne yapardınız, ama ilk?
— saçmalama melih (@melihgunel) December 24, 2018
Bu soruyu Twitter’da sorduğumda yüzlerce cevap geldi. Kimi ilk olarak sayfayı yenileyeceğini, kimi 2+1 ev alacağını, kimi ise ilk iş olarak tavuk döner alacağını söyledi. Bu durumda başımıza gelecek “asıl” şeyi açıklamadan önce gelen cevaplardan bazılarına bakalım…
Kimi çamura yatacağını söyledi…
https://twitter.com/egugumguder/status/1077254020295811078
Kimi parayı başka hesaba aktaracağını söyledi…
Hemen başka hesaba aktarırdım
— Aydın Ertaş (@ertas04) December 24, 2018
Kimi hemen pahalı ev ve araba alacağını söyledi…
6 mluk beğendiğim bir ev vardı 1.7 ye arabamıda alıcam hmm gerisinede işte alışveriş hajabaıjajaa linç geliyor hissediyorum
— naz ziyagil (@ayseeyyl) December 24, 2018
Kimi ilk iş olarak şırdan yiyeceğini söyledi…
https://twitter.com/Serkturk/status/1077282191414124545
İlk iş olarak vadeliye atmak isteyenler de oldu…
Vadeliye atardım https://t.co/IBAueURffa
— yeşil benekli pembe gergedan (@ates_oznur) December 24, 2018
Faize koyarım https://t.co/UckG8zFPz8
— Yusuf Döner (@ahaistebu) December 24, 2018
İşini riske atmak istemeyenler de oldu…
Gider çekerim geri almasınlar diye. https://t.co/ZVW3UlK3ez
— kahpe bizansın yiğit güzeli feriştah (@veristah) December 24, 2018
İşi gücü bırakır gider çekerdim. Yanlışlık falan olmuştur neme lazım. https://t.co/SiKJPUvEgB
— Lokum Sandığı (@sem_distortion) December 24, 2018
Ama hesabınıza çat diye bu kadar yüklü bir miktar yatsa, gerçekte ne olurdu?
Öncelikle bu hayal hepimizi cezbediyor. En umutsuzumuz da, en keyfi yerinde olanımız da bu durum için hayal kurarken heyecanlanabiliyoruz. Peki, böyle bir şey gerçekte olsa ne olurdu? Uzmanların bu durumlarla ilgili belli başlı uyarıları var. Olur da bir gün başınıza böyle bir şey gelirse diye, bunları buraya not edelim.
Gelen parayı harcamayın ve çekmeyin!
Uzmanlar bu ilk akla gelen eylemlerden uzak durmamızı öneriyor. Hesabınıza yanlışlıkla yatan bu paraları harcamak veya çekmek gibi bir düşünceniz varsa, bunu yapmayın. İşin aslı önünde sonunda açığa çıkacağı için hukuki anlamda başınız ciddi dertlere girebilir.
Bu esnada sizi biri arayıp parayı gönderen kişi olduğunu söylerse, itibar etmeyin!
Size telefonla tanımadığınız biri ulaşarak, parayı yanlışlıkla gönderdiğini söyleyebilir. Geri göndermenizi isteyebilir. Ancak teknik olarak sizi tanımayan biri sadece hesap numaranıza bakarak sizin bilgilerinize ulaşamaz. Bu detaylar göz önünde bulundurulduğunda da muhtemelen dolandırıcıdır.
Ağlayarak da olsa o parayı iade edin!
Mutlaka size para gönderen kişi ya da hesap numarası gibi bilgileri kaydedin. Hatta bildirimdeki bu bilgilerin ekran görüntüsünü alın. Daha sonra bankanızı arayarak bu paranın yanlışlıkla size gönderilmiş olabileceğini söyleyin ve yaşadığınız olayla ilgili bilgi verin. İlgili miktara bloke konulmasını talep edin. Bunları ağlayarak da olsa yapın. İleride başınıza gelebilecek hukuki sıkıntılardan kurtulmuş olacaksınız.
Sebepsiz zenginleşme nedir, bilir misiniz?
sebepsiz zenginleşme hükümleri geçerli o yüzden başımız belaya girmesin https://t.co/V7F0FA5HZ8
— dnz #hedef24 (@dzdione) December 24, 2018
Bir kimsenin varlığını haklı bir sebep olmadan diğer bir kimsenin zararına çoğaltması durumuna “sebepsiz zenginleşme” deniyor. Hesabınıza yatan 10 milyon lira, sizi böyle bir zan altında bırakıyor olabilir. Türk Borçlar Kanunu, “sebepsiz zenginleşme”yle ilgili şunları belirtiyor:
TBK madde 77 uyarınca, haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlüdür. Sebepsiz zenginleşmeden söz edebilmek için öncelikle bir kimsenin malvarlığından bir çoğalmanın meydana gelmesi gerekir (Bunu size 10 milyon lira yattığı durum gibi düşünün). Öte yandan bir başka kimsenin malvarlığı azalmalı, yani fakirleşmeli ve zenginleşmeyle fakirleşme arasında illiyet bulunmalıdır (Bunu da size yanlışlıkla 10 milyon lira gönderilmesi durumu gibi düşünün).
SONUÇ
Arkadaşlarımla yerim kerizlik mi bilmem ama inanılmaz keyif veriyor parayı sevdiklerimle ezmek aslanım söyle bakayım kendine portakallı pekin ördeği bendensinhttps://t.co/J1Ec6F7dmG
— Rıdıvın (@Ridvaanc) December 24, 2018
Zaten bozuk olan moraller böyle bir hayal kurunca düzelmişti değil mi? Zaten olmayan bir parayı kaybetmek bile üzücü. Zaten yoktu, yine de üzülüyoruz. Yine gerçekçilik kazandı. Şaka bir tarafa, ille de hesabımıza yanlışlıkla gelen paranın bu kadar büyük bir miktar olması gerekmiyor. Çok düşük bir miktar bile yanlışlıkla gelse, ne yapmanız gerektiğini artık ucundan biliyoruz. Ama hayal etmeye devam! Ben olsam ilk olarak bir yıllık ev kiramı öderdim mesela. 🙂