Artık yediğimiz her şeye dikkat etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Meyvelerin, ekmeğin, sebzelerin kısacası tükettiğimiz çoğu şeyin yapılarıyla oynanıyor ve doğal taze kavramından bir o kadar uzaklaşıyorlar.
Bütün bunların arasında günlük hayatımızın içinde tükettiğimiz çoğu şeyin içinde bulunan en tatlı zehir olan şeker bütün sağlığımızı tehdit ediyor. Şekerin her türlüsünü hayatımızdan çıkarmamız ve şekere olan tutkumuzdan bir an önce vazgeçmemiz gerekiyor. Biz de sizlere şekerin zararları ve vücudumuza etkilerini listeledik.
1. Bağışıklık sistemini yıkar ve zayıflatır
Şeker alımı çalışmalara göre bağışıklık sisteminin bakteri ve virüslere karşı mücadelesini yavaşlatıyor. Her yemekte tüketilen şeker ile birlikte bağışıklık sisteminin performansı yarı yarıya düşer.
2. Alkol gibi zehirleyicidir
Fazla glikoz ve fruktoz alımı alkolün karaciğere yaptığı etkinin aynısını yapmaktadır. Karaciğer hasarlarının ortaya çıkması için aşırı kilolu veya alkolik olmanıza gerek yok şeker tüketiminiz çoksa bu durumda da karaciğerinizde problemler meydana gelebilir.
3. Depresyona neden olur
Anlık mutluluklarına aldanmayın; uzun vadede depresyona sebep olabiliyor.
4. Bağımlılık yapar
Şekerin vücudumuza bağımlılık yaptığını hepimiz canlı canlı yaşamaktayız.
5. Açlık şekerini yükseltir
Sürekli tatlı tüketmek hiç kimseyi tatmin etmez aksine iştahı daha da çok açar. Bu nedenden dolayıda tatlı yedikten sonra tekrar bir şeyler yemek istersiniz.
6. Karaciğer büyümesi ve yağlanmasının nedenidir
Alkol ve şekerin vücuda aynı şekilde zarar verdiğinden bahsetmiştik, dolayısıyla karaciğere yaptığı hasar alkolle aynıdır.
7. Her türlü kanser hücresini besler
Şeker tüketimiyle beraber pankreas o denli insülin salgılamaya başlar ve bu durumun yüksekliğinde kalp hastalıkları, kanser, sivilce, polistik yumurtalık sendromu görülebilir.
8. Yaşlanmayı hızlandırır
Cildin destekleyici dokusuna zarar verir ve doku inelastik bir hal alır dolayısıyla derin kırışıklıklar oluşabilir. 35 yaş ve sonrası için bu duruma daha da dikkat edilmelidir.
9. Diş çürümesine neden olur
Şekerlerle beslenen bakterilerin diş minesine yapışmasıyla beraber diş çürükleri meydana gelir.
10. Göbek, kalçalar, göğüsler ve bacağın üst kısmının şişmanlamasına neden olur.
Şekerin en çok bulunduğu şekerli içecekler bunu en büyük sebeplerinden biridir. Çok fruktoz alımıyla öncü yağlar olgunlaşır, bu yağlarda bel çevresinde birikir.
11. Genetik risk
Genetiği ile oynanmış mısırdan mısır şekeri üretiliyor ve çikolata gofret gazlı içecekler baklava mısır gevreği gibi endüstriyel gıdalarda en çok kullanılan şeker türü de budur. Dolaylı yollardan genetiğiyle oynanmış gıdaları tükkettiğimiz noktada bizimde genetiğimizle oynanmış oluyor.
Kaynak: multiyasam