Gün geçmiyor ki yaşadığımız olaylara dilimiz lal olmasın. Neresinden tutsan elinde kalan bir gündemin içinde neye sevinip neye üzüleceğimizi şaşırıyoruz. Günlere sığmayacak üzüntüyü ve derin konuları iki dakika içinde bir diğerine bırakabiliyoruz. Ülkece yine sınıfta kaldığımız, hayvan hakları ve doğadan, ekolojiden bi’haber olduğumuz ya da tamamen içimizdeki barbarlığı dışa döktüğümüz bir olay yaşandı Bodrum’da. Sahilde cansız halde bulunan caretta carettanın 3 kez kurşunlandığı haberi yüreğimize taş gibi oturdu.
Bodrum sahilinde yürüyüşe çıkanlar, kumsalda cansız bir şekilde yatan caretta caretta görüp yetkililere haber verdi.
Yapılan ilk incelemede caretta carettanın bedeninde 3 kurşun izine rastlanıldı. Başı, boynu ve kabuğunun üzerinde.
Bir insan nasıl bir amaçla masum ve savunmasız bir hayvanı kurşunlayabilir? Kendini nasıl bir tehlikede hissedebilir ki yaptığı vahşete bir bahane olsun? Bu tamamen vahşettir, insanın içindeki saf kötülüğü dışa vurmalarından sadece biridir.
Yaklaşık 75 cm boyunda ve 45 kilogram ağırlığında olan caretta carettanın tahmini olarak 50 yaşlarında olduğu söyleniyor.
“Bu bir vahşet. Bunu yapanlar insan olamaz. Sorumlularının bir an önce bulunup, hakettikleri cezanın verilmesini istiyoruz.”
Bulunduğu sahilin bağlı olduğu Koyunbaba Mahallesi Muhtarı Yılmaz Çincik sitemini böyle dile getirdi.
Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMER) götürülen caretta caretta ülkemizdeki bu günlerde karşılaştığımız tek ölüm vakası değildi maalesef.
Birkaç gün önce de Kuşadası sahiline vuran iki caretta carettanın birinin boğularak öldüğü, diğerinin ise midesindeki olta yüzünden yaşamını yitirdiği belirlendi.
Çok değil, bundan sadece bir sene önce İzmir’de kıyıya vuran ölü kaplumbağa ile insanlar selfie yarışına da girmişlerdi.
Yine çok değil, birkaç ay önce sahilde üzerine yanıcı madde dökülüp ateşe verilen bir caretta carettanın cesedi bulundu.
İnsanlığın en dip, en uç noktası. Sözlerin kifayetsiz kaldığı…
Nesli tükenmekte olup koruma altına alınan bu deniz kaplumbağaları yumurtlamak için genellikle ülkemizin Akdeniz kıyılarını tercih ediyor.
Yumurtalarını sahile (genellikle de doğdukları sahile) bırakıp giden caretta carettalar eğer sahile çıktıklarında bir tehlikeyle karşılaşırlarsa yumurtaları bırakmaktan vazgeçiyor.
Asıl tehlike, 2 ay sonra yumurtadan çıkan yavruların denize sağ bir şekilde varıp varamamaları…
Yumurtadan çıktıktan sonra onları suya götüren şey yakamoz oluyor. Bu nedenle yumurtlama alanları koruma altına alınıp ışıklardan soyutlanıyor. Bu yolculukta doğadaki diğer hayvanlara yem olmaması için ülkemizden ve dünyadan birçok gönüllü sahilde nöbet tutuyor.
Bu kadar uğraşlara rağmen dünyanın en savunmasız, en dost canlısı hayvanlarını öldüren nefret yüklü insanlarımız var maalesef…
Deniz kaplumbağalarıyla ilgili daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz.