Mark Twain, yaşamı boyunca edebi yaratıcılığın zirvelerinde daima yeniyi ve anlatılır olanı aramıştır. Eserlerindeki karakterler ve hikâyeler, başlangıçlar ve bitişlerle birlikte yazarından hatta okurundan bile bağımsız ufuklara ulaşmış, sürekli değişen biçimler içerisinden hareketle düzenli olarak geliştirilerek edebiyatını sonsuz hale getirmiştir. Eserleri arasında klasikleşmiş olan Tom Sawyer’ın Maceraları, bu durumun en belirgin örneği olarak gösterilebilir.
Söz konusu sonsuzluğun doğurduğu yeni yaşam alanları metin ve karakter odaklı ilerlerken; özellikle yazarın iç dünyasını ve günlük yaşamından yansıyan kişisel gerçekliklerini de belirgin olarak sunmuştur. Twain, özellikle bu gerçeklikler üzerinden detaylı ve yaşama uygulanabilir özellikte birtakım tavsiyelerde bulunmuştur.
O tavsiyeleri sizler için listeledik.
1. “Uyumaktan ve dinlenmekten başka hiç egzersiz yapmadım, yapmaya da niyetim yok. Egzersizler sıkıcıdır. Ve sizi yorduğuna göre size hiçbir faydası da olmamıştır.”
2. “Zihnin ve kalbin aç olduğu yerde tok bir karın her şey demek değildir.”
3. “Yaşlıların erken kalkması onlar için daha iyi. Çünkü hayatlarında o kadar çok kötü şey yapmışlardır ki ne kadar deneseler de uyuyamazlar.”
4. “Kendime günde bir sigaradan fazla içmeyi yasakladım. Bundan başka da hiçbir kısıtlamam yok.”
5. “İçmeye gelince bununla ilgili bir kuralım yok. Diğerleri içerken onlara yardım etmeyi severim.”
6. “Sağlığınızı korumanın tek yolu yemek istediğinizi yememek, içmek istediğinizi içmemek ve yapmak istediğinizi yapmamaktır.”
7. “Zor koşullarda, acil durumlarda, umutsuz anlarda – dindarlar karşı çıksalar dahi küfür etmek sizi rahatlatacaktır.”
8. “Eğer bir insan sizi kırarsa ve bunun kasıtlı olup olmadığı konusunda şüphedeyseniz, uç yöntemlere başvurmayın. Basitçe şansınızın dönmesini bekleyin ve ona tuğla ile vurun.”
9. “İyi arkadaşlar, iyi kitaplar, uykulu bir bilinç. İşte ideal hayat.”
10. “Kıyafetler insanı insan yapar. Çıplak bir insanın toplum nezdinde hiç etkisi yoktur veya çok az etkisi vardır.”
11. “Ekim. Borsaya yatırım yapmak için özellikle tehlikeli bir ay. Diğer tehlikeli aylar: Temmuz, Ocak, Eylül, Nisan, Kasım, Mayıs, Mart, Haziran, Aralık, Ağustos ve Şubat.”
12. “Tanrı ilk başta aptalları yarattı. Bu pratik içindi. Daha sonra da okul idarelerini yarattı.”
13. “Aptal olduğunuzu varsayın. Ve Meclis üyesi olduğunuzu. Ama bu aynı şeyi tekrar etmek olur.”
14. “Kilise her zaman diğer insanları değiştirmeye çalışıyor, halbuki kendisini biraz değiştirmesi de pek o kadar kötü bir fikir olmayabilir.”
15. “Gençken bütün kurallara uymak iyidir, böylece yaşlandığınızda onları kırmak için gücünüz olur.”
16. “Aşkı yakalamak için balığa çıktığınızda, beyninizi değil kalbinizi yem olarak kullanın.”
17. “Yakınlaşmalar, hor görmeyi ve çocukları beraberinde getirir.”
18. “Gençken bir şeyin olup olmadığını, detaylarını hatırlayabilirdim; ama şimdi yaşlandığıma göre, yakında sadece son yaşananları hatırlayabileceğim.”
Kaynak: 1