Ülkeler sınırlarını belirlerken birçok detayın üzerinde duruyor. Fakat bazen başka şeyleri hesaplarken ilginç görüntülerden kurtulamıyorlar. Örneğin maddelerimi on numaralı maddemizde yer aldığı gibi, Hollanda ve Belçika sınırında olduğu gibi. Ya da iki numarada yer alan ABD-Kanada sınırının düz bir cetvel vasıtasıyla kalemle çizilmiş görüntüsünde olması gibi. Ne kadar farklı detaylara sahip ülke sınırları varsa tamamını bu listede derledik.
1. Haiti ve Dominik Cumhuriyeti
Minik bir nehirle sınırları ayrılan iki ülkenin uzaydan çekilmiş bu görüntüsü bir şeyi açıkça ortaya koyuyor; sol alandaki çorak arazi Haiti, sağ alandaki yeşilliğin yoğun olduğu arazi ise Dominik Cumhuriyeti’ne ait.
2. Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika
Yasadışı göçü engellemek adına ABD sınır koruma birimleri, Meksika sınırında arazilerini oldukça sıkı tutmuş durumda. İki ülke arasındaki sınır, dünyadaki en çok seyahat edilen ülkelerden ikisini kapsıyor ve bu da 3200 km’ye tekabul ediyor.
3. İtalya ve İsviçre
İtalya ve İsviçre sınırları boyunca uzanan Alpler’de iklimler için bir araştırma merkezi olarak kullanılan tek bir kulübeye yer alıyor. 1893 yılında İtalya Kraliçesi tarafından inşa edilen bina, halen yüksek irtifalı bilimsel çalışmaların geliştirilmesinde görev yapıyor.
4. Brezilya ve Bolivya
Haiti ve Dominik Cumhuriyeti’ndeki benzer durum Brezilya ve Bolivya sınırları için geçerli, her iki ülkeyi birbirinden ayıran minik bir nehir. Sol alanda kentleşmenin yoğun görüldüğü yer Brezilya, sağ alanda ormandan oluşan bölge ise Bolivya toprağı.
5. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada
Yaklaşık 9000 kilometreyi aşan Kanada-Amerika sınırı, dünyanın en uzun uluslararası sınırı olarak biliniyor. Herhangi bir haritadan iki ülkenin sınırına baktığınızda aynı böyle düz bir çizginin var olduğunu göreceksiniz.
6. Mısır ve İsrail
Yakın tarihte kararlaştırılan hayali bir çizgi olsa da, Mısır (sol) ve İsrail (sağ) arasındaki sınır uzaydan bile açıkça görülüyor.
7. Nepal ve Çin
Everest Dağı, Nepal ve Çin sınırında fakat Google Earth dağın en yüksek yamacının Çin topraklarında olduğunu gösteriyor. Yine de iki ülke arasında tartışma konusu olan konunun cevabını aramak isterseniz zirveye çıkmayı deneyebilirsiniz.
8. İspanya – İngiltere
Maddeyi görür görmez bu iki ülkenin sınır komşusu olmadığını düşünebilirsiniz fakat o iş öyle değil. İspanya’nın güney ucundaki Gilbartar yarım adası İngiltere’ye ait bir koloni. Bu sebeple Gilbartar’a geçerken İspanya topraklarından çıkmış oluyorsunuz.
9. İspanya ve Fas
Meksika-Amerika sınırına çok benzeyen İspanya-Fas sınırı, yasadışı yollardan göçmenlerin Fas’tan Avrupa’ya geçme ihtimalini engellemek adına uzun çitler inşa etti. Bu arada arada Akdeniz yok mu diyebilirsiniz, fakat bu bölge Kuzey Afrika’da, Fas sınırlarının ucunda İspanya’ya ait bir toprak.
10. Hollanda ve Belçika
Listenin en ilginç sınırlarından birini oluşturan Hollanda-Belçika sınırı, Baarle kasabasında ilginç bir hal alıyor. Tam bir pastanenin kapısından sola doğru gidersiniz Hollanda, sağa doğru giderseniz Belçika’ya varmış olacaksınız.
11. Kuzey Kore ve Güney Kore
İki ülke arasında silahsızlandırılmış bu bölge, listedeki en çok korunan sınırlardan biri olabilir. İki ülke teknik olarak halen savaş halinde ve Güney Kore tarafında Amerikan askerleri konuşlandırılmış olarak Kuzey Kore’ye karşı savunma halinde.
12. Norveç ve İsveç
Norveç ve İsveç arasındaki iki ülkenin arasındaki sınırı işaretleyen ormansız hat, kar motosikletleri için mükemmel bir yol oluşturuyor.
13. Avusturya ve Slovenya
Avusturya ve Slovenya arasındaki sınırı işaretlemek için kayalıkta iki dikilitaş kullanılıyor.
14. Vatikan ve İtalya
St. Peter’s Meydanının girişi Vatikan ile İtalya sınırlarını ayırıyor.
15. İspanya – Portekiz
Resimdeki nehrin sol tarafı İspanya, sağ tarafı Portekiz toprağı. Anlaşılan resimdeki vatandaş sınırı bu şekilde geçmeye çalışıyor:)
16. Rusya – Amerika
Diomede Adaları Bering Denizi’nde bulunan adalar grubudur. Küçük Diomede Amerika’ya ait ve nüfusu sadece 146 kişiden oluşuyor. Büyük Diomede ise Rusya’ya ait olmakla birlikte içinde kimse yaşamıyor. İki adanın birbirine uzaklığı 4 km ve aralarından gün değişme çizgisi geçiyor. Yani Küçük Diomede’de bulunanlar Büyük Diomede’ye baktıklarında sadece başka bir ülkeyi değil, yarını da görüyorlar.
17. Arjantin – Brezilya – Paraguay
Igauzu nehri sınırı belirliyor fakat kesiştiği yerde Parana nehri de var. Üçe ayrılan topraklar Arjantin, Brezilya ve Paraguay’a ait.
18. Polonya-Ukrayna
İki ülkenin sınırı ortasından yol geçen bir tarlayı ikiye ayırıyor. Bu sınırda yaşayanlar her yıl geleneksel olarak tarlalarda bu tür sanatsal çalışmalar yapıyor.
19. Arjantin – Şili
Andreas dağları arasına sonradan eklenmiş heykel iki Güney Amerika ülkesinin sınırını belirleyen en kritik nokta.
20. Avusturya – Macaristan – Slovakya
Şaka gibi gelebilir ama fotoğraf hiç olmadığı kadar gerçek. Üç ülkenin sınırının kesişim noktası fotoğrafta yer alan masa.
Kaynak; 1