Bazı kitaplar vardır, o kadar akıcı ve çarpıcı bir dile sahiptir ki, zaten kısacık olan kitabı bir çırpıda okur bitirirsiniz. Ama yazılanlar okuyucuyu o kadar allak bullak eder ki uzun süre etkisinden kurtulamazsınız. İşte George Orwell’in Hayvan Çiftliği eseri tam anlamıyla böyle bir kitaptır.
100 sayfa bile olmayan bu kitapta yazılan distopyanın gerçekliklerle bağı öyle vurucudur ki, okuyucu kendini derin sorgulamalar içinde bulur.
Geroge Orwell’in, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört’ten önce kaleme aldığı, diktatörlüğün her çeşit politika içinde var olabildiğini dehşet verici bir ironiyle anlattığı Hayvan Çiftliği’nden zihinlerimize kazınan cümleleri derledik.
1. “İnsan üretmeden tüketen tek yaratıktır…”
“Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir.”
2. “Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.”
3. “Hayatın zorlukları bitmek bilmiyordu.”
4. “Bütün insanlar düşmandır! Bütün hayvanlar yoldaştır!”
5. Snowball, “Duygusallığa gerek yok, yoldaş!” diye bağırdı. “Savaş, savaştır. En iyi insan, ölü insandır.”
6. “Dört ayak iyi, iki ayak kötü!”
7. “İnsan ile hayvanların ortak çıkarı vardır, birinin dirliği öbürlerinin de dirliğidir, diyen çıkabilir. Onlara sakın kulak asmayın…”
“…Hepsi yalan. İnsanoğlu, kendinden başka hiçbir yaratığın çıkarını gözetmez.”
8. “Tek gerçek düşmanımız insandır. İnsanı ortadan kaldırın, açlığın ve köle gibi çalışmanın temelindeki neden de sonsuza dek silinecektir.”
9. “Görmediklerinizi değil, gördüklerinizi anlamaya çalışın.”
10. “Bu hayatta başımıza gelen tüm kötülüklerin insanın zorbalığından kaynaklandığı gün gibi açık değil mi?”
11. “Bir gün mutlaka gerçek olacaktı…”
“…belki hemen gerçekleşmeyecekti, belki şimdi hayatta olanlar o günleri göremeyeceklerdi, ama düşleri bir gün mutlaka gerçek olacaktı.”
12. “İnsanların tek farkı tüm şeytanlıkları yaptığı alet olan el’idir…”
13. “Koca bir yıl köle gibi çalıştılar. Ama böyle çalışmaktan mutluydular…”
“…ne yapıyorlarsa, bir avuç aylak ve soyguncu insanın çıkarı için değil, kendi çıkarları uğruna ve gelecek kuşaklar için yaptıklarının bilincinde olduklarından, var güçleriyle çabalıyorlar, her türlü özveriye sessizce katlanıyorlardı.”
14. “İnsanlığa Ölüm!”
15. “Çok korkmuş olmalarına karşın hayvanlardan bazıları karşı çıkmaya hazırlanıyorlardı…”
“…ki, koyunların her zamanki gibi, “Dört ayak iyi, iki ayak kötü!” diye melemeye başlamaları tartışmayı başlamadan bitirdi.”
16. “İçeride on ikisi de öfkeyle bağırıyor, on ikisi de birbirine benziyordu. Artık domuzların yüzlerine ne olduğu anlaşılmıştı…”
“…Dışarıdaki hayvanlar bir domuzların yüzlerine, bir insanların yüzlerine bakıyor; ama onları birbirlerinden ayırt edemiyorlardı.”