Elizabeth yakalığı olarak bilinen ve veterinerlerde kedi-köpek hunisi veya yakalığı olarak da geçen bu aparat hayvanların ameliyat sonrası yaşadıkları stresi iki katına çıkartmada oldukça katkısı olan bir yöntem maalesef. Atılan dikişlere ve yaralara dokunmaması, tüylerine sürülen kimyasal ilaçları yalamaması için hayvanların kafalarını mama kaplarına bile zor koyabildikleri bu koruyucu yöntemi aslında evinizde daha yumuşak ve hayatını daha az kısıtlayacak şekilde yapabilirsiniz. Üstelik pratik ve maliyetsiz.
1. Mezura yardımıyla kedinizin tasmasından burnuna kadarlık alanı dik bir şekilde ölçün. Eğer tasma kullanmıyorsa direkt boyundan ölçü alabilirsiniz. Çıkan uzunluğun üzerine 1 cm daha ekleyin.
Bu ölçü yakalığın yüksekliğini oluşturacak.
2. Kedinizin tasmasını çıkarın ve ne kadar sıkılıkta kullanıyorsa o halindeki uzunluğu ölçün. Ölçüyü ikiye bölün. Bu da yakalığın boyun kısmındaki deliği oluşturacak.
3. Yumuşak-sert bir karton üzerine pergel yardımıyla açtığınız ölçüyle daireler çizin.
4. Daireleri makas yardımıyla kesin. Orta kısmını da çıkardıktan sonra çemberin bir kısmını da huni şeklini vermek için kesin.
5. Uçları bant yardımıyla birleştirin.
6. Boyun kısmına aralıklı olarak delgeç yardımıyla delikler açın.
7. Bu deliklerden yumuşak kurdele geçirin ve kurdeleyi kedinin tasmasına da bir yandan dolayarak dikiş yapar gibi sabitleyin. Bu işlemi yaparken gevşek tutun.
8. Sonuç olarak boynunu sıkmayan, tüm görüş açısını engellemeyen ama aynı zamanda ulaşmaması gereken yerleri yine koruyan yakalığınız hazır!
Kaynak: 1