Dijital ve sosyal medya pazarlamasının özellikle son dönemdeki yükselişi ile markalar pazarlama ve reklam çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırmaya başladı. Bu da hedef kitlelerine ulaşmak isteyen markaların ve dolayısıyla bu markaların çalıştığı ajansların dijital pazarlama trendlerini takip etmesi ve bunlara uygun stratejiler geliştirmesini bir zorunluluk haline getirdi.
Dijitalin dinamiğine uygun olarak çok hızlı gelişen ve ilerleyen bu pazarlama tekniklerini takip etmek ve trendlerin gerisinde kalmamak için ise bu alanda içerik üreten bloglar haricinde uzmanların yazdığı ve pazarlama dünyasında artık birer klasik haline gelen kitapları da okumak gerekiyor.
İşte ister dijital pazarlama, sosyal medya ve içerik pazarlaması, marka yönetimi gibi konularla ilgileniyor ve kariyerinizi bu yönde ilerletiyor olun, isterseniz de bu alana yeni girmeyi planlıyor olun mutlaka okumanız gereken pazarlama kitapları listemiz huzurlarınızda.
1. Parlak Fikirler Nasıl Doğar – Steven Johnson
Başarılı bir pazarlama kampanyası ve stratejisi için şüphesiz yaratıcı fikirlere ihtiyaç var. İnovasyon sürecinin en önemli ve olmazsa olmaz öğesi olan parlak fikirlerin ortaya çıkması için ne gibi durumlara ihtiyaç duyulduğu ve bir fikri yaratıcı yapan öğelerin neler olduğunu anlatan Parlak Fikirler Nasıl Doğar ile yaratıcı düşünce stratejisinin temellerine inebilir, pazarlama çalışmalarınız için fikir üretme sürecini böylelikle daha basite indirebilirsiniz.
2. Görünmeyen Ekonomi: Dünya Gerçekte Nasıl İşliyor? – Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner
Yayınlandığı tarihten beri ABD ve Avrupa’da çok satan bu kitap gündelik yaşamı ekonomistlerin gözünden analiz ediyor. Günlük hayatta sıradan görünen olaylara iktisadi açıdan bakabilmenin ve onu sorgulayabilmenin önemini vurgulayan kitap ile her şeyi iktisatçı gözüyle görmeye başlayabilir ve bu düşünce biçimini pazarlama çalışmalarınıza uygulayabilirsiniz.
3. Pazarlamanın 22 Kuralı – Al Ries & Jack Trout
En iyi olmak mı ilk olmak mı? Ürün markası mı şirket markası mı? Kafanızda bu gibi sorular varsa Pazarlamanın 22 Kuralı pazarlama çalışmalarınız sırasında uymanız ve göz ardı etmemeniz gereken kuralları sıralıyor. Sadece tüketicileri değil rakiplerinizi de anlamak istiyorsanız bu kitabı okumanızı tavsiye ederiz.
4. Markanız İçin İnterneti Nasıl Kullanmalısınız? – Gary Vaynerchuk
Artık neredeyse büyük-küçük tüm markaların sosyal medya kanallarını pazarlamalarının temeline koyduğunu düşünürsek bu kitapla sosyal medya pazarlamasının ve sosyal ağların dinamiklerinin en temel özelliklerini öğrenebilirsiniz. WordPress, Tumblr, Facebook, Twitter, Flickr, YouTube gibi platformları tek tek inceleyip örnekler veren kitap böylelikle markanızı nasıl büyüteceğinize dair de tüyolar paylaşıyor.
5. Teşekkür Ekonomisi – Gary Vaynerchuk
Seri bir girişimci olarak bilinen Gary Vaynerchuk bir önceki kitabında (bakınız 4.madde) sosyal medyanın anahtarlarını sunarken bu kitabında “Müşteri bağlılığı yaratmak için sosyal medyayı nasıl kullanmalısınız?” sorusuna cevap veriyor. Yazar teşekkür ekonomisi diye tanımlanabilecek bir dönemde yaşadığımızı ve bu ekonominin iki kilit unsuru olduğunu söylüyor. Bu iki unsur ise sosyal medyayı doğru kullanabilmek ve müşteriye değer verdiğinizi gösterebilmek.
6. İleri Düzey Marka Yönetimi: Değişen Dünyada Markaları Yönetmek – Paul Temporal
“Marka inşası nasıl yapılmalı?” sorusuna cevaplar veren bu kitapta vaka incelemeleri ile güçlü marka inşa etme yöntemleri bir bir sıralanıyor. Marka yönetiminde karşınıza çıkabilecek sorunları önceden anlamak ve çözüm sürecinizi hızlandırmak istiyorsanız bu kitaba göz atmanızı öneririz.
7. Küçük ama Önemli Şeyler – Tom Peters
Pazarlama guruları listesinde ilk 10’a rahatlıkla koyabileceğimiz Tom Peters’in kişisel deneyimlerinden esinlenerek yazdığı bu kitapta iş hayatı hakkında birçok tüyo bulmak mümkün. Örneğin “Etkili stratejik dinleme, stratejik müşteri ilişkilerinin esas anahtarıdır ve dinlemede profesyonel anlamda ustalaşmak sayısız pazarlama analizinden daha fazla güç ve avantaj sağlar” gibi tespitlerle gelen yazar çoğu konuda kafanızı açabilir ve her şeye daha açık gözlerle bakmanızı sağlayabilir.
8. Akıldışı ama Öngörülebilir – Dan Ariely
Bu kitabın odak noktası insanın karar verme mekanizması üzerine kurulu. “Neden, bazen kendimizi heyecanla ihtiyacımız olmayan şeyler alırken buluruz?”, “Neden, 1 liralık aspirin aldığımızda başımız ağrımaya devam ederken, aspirinin fiyatı 50 lira olduğunda başımızın ağrısı yok olur?” gibi eğlenceli örneklerden yola çıkarak insanın karar verme aşamasında etkili olan öğeleri inceleyen kitap tüketicileri anlamak için çok yararlı analizler sunuyor.
9. İş Modeli Üretimi – Alexander Osterwalder
Yeni bir iş modelinin nasıl tasarlanacağını, nasıl hayata geçirileceğini, eski bir modelin nasıl analiz edileceğini ya da yenileneceğini anlatan bu kitapta inovatif düşünmenin iş modeli yaratımında ne kadar önemli olduğu ele alınıyor. Kitap girişimciler için birçok tavsiye barındırıyor ve sektöre dair gözlerinizi açıyor.
10. İknanın Psikolojisi – Robert B. Cialdini
Sadece iş hayatı ve pazarlamaya değil gündelik hayat, hatta ikili ilişkilerdeki ikna sürecini anlatan bu kitaptan markanız için tüketicilerle nasıl ilişki kurmanız gerektiği ve satın almaya kadar giden o süreci nasıl yönetmeniz gerektiği hakkında kulağa küpe olacak birçok ders çıkarmanız mümkün.
11. Nöro Marketing – Patrick Renvoisé & Christophe Morin
Nörobilimi ikna gücünüzü artırmada ve satışlarınızı artırmada nasıl kullabilirsiniz? Beyin araştırmaları ve beynin karar verme mekanizmasını inceleyerek bunun pazarlama ve satış üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde anlatan kitap daha etkili satış stratejileri geliştirmenize yardımcı olacak bir nitelik taşıyor.
12. Satışın Küçük Kırmızı Kitabı – Jeffrey Gitomer
“Ürünümü nasıl satarım?”dan ziyade “İnsanlar neden satın alır?” sorusunu inceleyen kitap tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını irdeliyor. Satış yapmanın inceliklerini böylelikle ortaya koyan kitap insanları satışa yönlendirecek pazarlama yöntemleriniz ve stratejiniz için önemli bir referans olabilir.
13. 10 Ölümcül Pazarlama Günahı – Philip Kotler
Pazarlamanın babası diyebileceğimiz Philip Kotler’in efsaneleşmiş bu kitabı şirketlerin yaptığı pazarlama hatalarından bahsederek sizi düşünmeye sevk ediyor. “Her şeyi doğru yapıyorum ama pazarlama çalışmalarım neden işe yaramıyor?” diye soranlara önce nerede hata yaptıklarını gösteren kitap sonra bu günahlardan ve hatalardan nasıl arınabileceğinizi size öğretiyor.
14. Günümüzde Pazarlamanın Temelleri – Philip Kotler
Kotler demişken yazarın diğer bir klasikleşen kitabı Günümüzde Pazarlamanın Temelleri‘nden bahsetmeden olmaz. “Pazarlama nedir?” sorusunu baştan aşağıya inceleyen, pazarlamanın 4P kuralını detaylarıyla açıklayan, pazarlamanın türlerine değinen bu kitap sektörün dinamiklerini anlamanızı sağlayabilir. Yine Kotler’in A’dan Z’ye Pazarlama kitabını da hemen bunun üzerine okumanızı tavsiye ederiz.
15. Dijital Çağda İçerik Yönetiminin Kuralları – Ann Handley & C.C. Chapman
İçerik pazarlamasının son yılların en önemli trendlerinden biri olduğunu ve her geçen gün önemini artırdığını artık pazarlamayla içli dışlı olan herkes biliyor. Sosyal medya pazarlamasının da temellerinden olan içerik üretimine değinen en güncel kitaplarından biri olan Dijital Çağda İçerik Yönetiminin Kuralları online içerik üretiminde nelere dikkat etmeniz gerektiğini, mükemmel, ilgi çekici, unutulmayan, takip edilen, paylaşılan içerikleri yaratmanın inceliklerini usta bir şekilde anlatıyor.
16. Outliers (Çizginin Dışındakiler): Bazı İnsanlar Neden Daha Başarılı Olur? – Malcolm Gladwell
Malcolm Gladwell iş dünyası yazarlarının en popüler ismi ve hatta rockstar’ı. Yazdığı kitapların hepsi bestseller olan Gladwell’in iş hayatınıza uygulayabileceğiniz Blink, What the Dog Saw ve Tipping Point gibi birçok kitabı bulunmasına rağmen bu listemizde Outliers‘a yer vermeyi tercih ettik. Normal beklentilerin ötesinde başarıyı yakalayan kişilerin hayatlarının tuhaf ve alışılmadık yönlerini anlatarak kafaları açan Gladwell böylelikle başarılı olmanın kurallarını enteresan bir çerçeve içinde sunmuş oluyor.
17. Medya Mesajı Medya Masajıdır – Marshall McLuhan
Orijinal adı “Medium is the Massage” olan bu kitap artık bir klasik. Dijitalin büyümesinden yıllar önce elektronik çağ üzerine yaptığı tespitlerle dikkat çeken kitap dijital pazarlama, reklamcılık, medya gibi alanlarda çalışan herkesin altını çize çize okuması gereken bir kitap.
18. Görme Biçimleri – John Berger
Bu kitap bir pazarlama kitabı değil. Sanat kitabı da diyebilirsiniz, sosyoloji hatta psikoloji kitabı da. Ama biz listemize dahil etmek istedik. Çünkü John Berger’in çok satan bu klasikleşmiş kitabı etrafınıza farklı gözlerle bakmanızı sağlıyor ve daha önce fark etmediğiniz şeyleri görmenize yardımcı oluyor. Pazarlamanın aslında temelinde gözlem gücünün ve buna uygun stratejiler geliştirmek yattığını düşünürsek zihninizi aydınlatacak bu kitabı henüz okumadıysanız hemen bir el atmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
19. Mor İnek: Farklılaşarak İşinizi Dönüştürün – Seth Godin
Aynı Malcolm Gladwell gibi bu alanın en popüler yazarlarından olan Seth Godin’i tanımamıza sebep olan Mor İnek şirketlere başarılı olmanın ve farklılaşmanın yollarını farklı bir bakış açısıyla anlatmasıyla mutlaka kütüphanenizde bulunması gereken bir kitap. Ayrıca yazarın Dip, Küçük Güzeldir ve Bütün Pazarlamacılar Yalancıdır kitaplarını da okumanız ısrarla tavsiye edilir.
20. İzinli Pazarlama – Seth Godin
Seth Godin’in klasikleşen Mor İnek kitabının haricinde İzinli Pazarlama kitabını da kütüphanenizde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Bu kitabıyla “izinli pazarlama” kavramını ortaya atan ve bu önemli kavramın isim babası olan Seth Godin bazı müşterilerin kendilerini özel hissetmek ve izinleri olmadan pazarlama içerikleriyle karşılaşmak istemediklerini söylüyor. Bu tip müşterilere hangi stratejilerle ulaşabileceğinize dair tüyoları ise İzinli Pazarlama kitabında bulabilirsiniz.
21. Siyah Kuğu: Olasılıksız Görünenin Etkisi – Nassim Nicholas Taleb
Siyaset, ekonomi, bilim ve teknoloji tarihinde gerçekleşen iz bırakan tüm olayları “Siyah Kuğu” teoremiyle açıklayan yazar iş dünyası ve gündelik hayatta risk almanın önemini çok çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Pazarlamaya uyarlandığında da kafanızda yeni iş modelleri oluşturmak ve var olan stratejilerinizi buna göre düzenlemek adına büyük dersler barındırıyor Siyah Kuğu.
22. Vikinomi – Don Tapscott & Anthony D. Williams
Kitlesel işbirliği trendini öne çıkaran kitap şirketlerin ürün geliştirme sürecine tüketicileri de dahil etmesinin getireceği yararların üzerine eğiliyor. “Ürün geliştirme sürecine tüketici bakış açısını nasıl ve ne kadar dahil etmelisiniz?” sorusunun cevabını bu kitapta bulabilirsiniz.
23. Contagious – Jonah Berger
Contagious, şimdilerde popülerleşen growth hacking’in ilk temel taşlarını dizen kitap olarak yorumlayabiliriz. Neredeyse sıfır bütçeyle, yani dev pazarlama bütçeleri kullanmadan etkili bir ürün pazarlaması yapmanın yollarını anlatan kitap tam olarak viralliğe odaklanıyor ve bir şeyin viral olmasını sağlayan etkenleri detaylı bir şekilde sıralıyor.
24. Bedava – Chris Anderson
Wired dergisinin genel yayın yönetmeni olarak tanıdığımız Chris Anderson’ın en az Uzun Kuyruk kadar etkileyici bir kitabı olan Bedava’da sıradan pazarlama yöntemlerinin artık neden işe yaramadığı farklı bir bakış açısıyla analiz edilmiş. Facebook gibi sosyal ağların hiçbir ürünleri için kullanıcıdan para talep etmeden nasıl en fazla kazanan şirketlere dönüşmesini yeni bir iş modeli ve pazarlama anlayışına bağlayan kitap bedavanın çekiciliğini pazarlamaya uyarlıyor.
25. Herkes Örgüt: İnternet Gruplarının Gücü – Clay Shirky
Sosyal medya dinamiklerini anlatan bu kitap dijital ve sosyal medyada markasını konumlandırmak ve etkileşimlerini artırmak isteyen tüm pazarlamacılar için bir başucu kitabı niteliğinde. Online dünyanın geleneksel pazarlamayı nasıl saf dışı bıraktığını detaylı bir şekilde anlatan kitap sosyal medya ve içerik pazarlamasının olmazsa olmaz öğelerini ayrıca sosyolojik açıdan inceliyor.
26. Buyology – Martin Lindstrom
Pazarlama gurusu olarak bilinen Martin Lindstrom tüketicilerin satın alma davranışları hakkında yanlış bilinenleri doğruya dönüştürmek için yola çıkmış durumda. Uzun yıllar süren nörolojik araştırmaların sonucunda tüketici ve üretici davranışları hakkında içgörülere ulaşan Lindstrom’un yazdıkları pazarlama ve reklamcılık stratejilerinizi yeniden sorgulamanızı sağlama potansiyeline sahip.
27. Sil Baştan – Jason Fried & David Heinemeier Hansson
Basecamp dendiğinde aklımıza gelen 37Signals’ın kurucularının elinden çıkan bu kitap başarılı bir iş hayatı ve girişim sahip olmanın kurallarını küçük anekdotlar ve tek satırlık tespitler eşliğinde sunuyor. Öyle ki kitabın altını çize çize bir günde bitirebiliyorsunuz. Bunu okuduktan sonra henüz Türkçe’ye çevrilmeyen Remote‘u da okumanızı öneririz.
28. 30 Günde Gerilla Pazarlama – Jay Conrad Levinson & Al Lautenslager
En güncel gerilla taktiklerini bir araya toplayan kitap sadece 30 gün içinde tüketici dostu pazarlama ve satış stratejileri oluşturmak ve hayata geçirmeniz için yapmanız gerekenleri bir araya topluyor.
29. Görünmeyeni Satmak – Harry Beckwith
Yaratıcı pazarlama sektöründe çalışanların mutlaka okumasını tavsiye ettiğimiz bu kitap müşterinin düşünce tarzına ve hizmet sektörünün işleyişine farklı bir açıdan yaklaşıyor. Kitap ayrıca hepimizin çok yakından bildiği markalardan alışılmadık örneklerle satışı ve pazarlamayı baştan yazıyor.
30. İşte Bu Fikir Tutar – Dan Heath
Pazarlama kampanyanız veya reklamınız için yaratıcı ve akılda kalıcı fikirler bulmakta zorlanıyorsanız Dan Heath’in bakış açısına şans vermenizi tavsiye ederiz. Bazı fikirlerin neden tuttuğu, bazılarının ise neden solup gittiğini sorgulayan kitap viral olabilecek işlerin arkasındaki fikir üretme aşamasını anlayabilirsiniz.
31. İyiden Mükemmel Şirkete – Jim Collins
Gerçek deneyimlerden yola çıkarak yazılan bu kitapta vasat bir şirketin nasıl harika bir hale getirilebileceğinin yol haritası çiziliyor. Uzun dönemde mükemmelliğe ulaşmak isteyen her girişimin kütüphanesinde bulunması gereken bir kitap.
32. Bir Reklamcının İtirafları – David Ogivly
Dahi reklamcı David Ogivly’den şahane hikayeler ve tavsiyeler… İki eleman ve sıfır müşteriyle bugünün en büyük ve en etkin ajanslarından biri olan Ogilvy & Mather’ı kuran David Ogivly’nin ağzından sektörü dinlemek ve kendimize bundan dersler çıkarmak enfes bir deneyim.
33. Start*eji: Markaperverler İçin Bir Yol Rehberi – Erol Batislam
Stratejinin aslında ne olduğu, marka iletişimindeki yerini inceleyen Erol Batislam yatırımlarınızı nereye yapmanız konusunda size yol gösteriyor. Marka inşası ve yönetiminde yer alan herkes için gerçek deneyimlere dayalı tüyolar veren kitap doğru seçimler yapmanız konusunda da sizi güdülüyor.
34. Markethink ya da Farkethink!: Deneyimsel Pazarlama ve Duyusal Markalama – Uğur Batı
İletişimci Uğur Batı pazarlama ve marka yönetimine bu kitabıyla iki yeni tanım kazandırdı: Deneyimsel pazarlama ve duyusal markalama. İçindeki ilginç örnekler ve basit anlatımıyla dikkat çeken bu kitabı okumadan önce veya sonra yazarın Reklamın Dili kitabını da okumanızı öneririz.
35. Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya – Salih Seçkin Sevinç
Geleneksel pazarlamanın sonuna geldiğimiz içgörüsünden yola çıkan yazar onun yerini dolduran sosyal medya pazarlamasının medya iletişimine odaklanıyor. Hangi markaların bu hızlı gelişen trend içinde büyüyeceği, hangilerinin başarısız olacağı örnek vaka çalışmalarıyla açıklanıyor.
36. Dijitoloji – Emre Açıkel & Mehmet Çelikol
Pazarlama ve satışın dijital mecralara kaymasıyla sektörde nelerin değiştiğini ve pazarlamanın yeni kurallarını anlatan kitap özellikle internet girişimcileri için önemli bilgiler içeriyor. Bu kitapta sosyal medyadan e-posta pazarlamasına, arama motorlarından mobil pazarlamaya dijitalin her alanı hakkında güncel stratejilere ulaşabilirsiniz.
37. Dijital Tutulma – Kaan Varnalı
Kaan Varnalı’ya göre “dijital mecraların pazarlama iletişimine getirdiği yenilikleri hem akademi hem de sektör insanları aynı coşkuyla takip ediyor, deneyimliyor ve değerlendiriyor. Ama kendi köşelerinde, birbirinden habersiz bir şekilde…” Bu noktadan hareket eden yazar marka ile tüketici arasındaki “dijital tutulma”yı analiz ediyor.