Erkek olmanın kadın olmaktan, kadın olmanın erkek olmaktan veya eşcinsel olmanın her ikisinden üstün ya da aşağılık bir şeymiş gibi algılanmasına cinsiyetçilik diyoruz. Kimileri bu durumu seksizm olarak da adlandırıyor.
Ayrımcılığın artı yönleri fiziksel ve zihinsel olarak daha çok erkek cinsine hizmet ettiği için, cinsiyetçi söylemler ya da uygulamalar haliyle daha çok erkek tarafına ceza puanı olarak yazılıyor. Kısaca herkes bilir ki cinsiyetçilikten en çok çeken kadınlar ve eşcinsellerdir.
Erkekler üzerindeki negatif etkisi yok mu, elbette var. Kadına ve eşcinsele negatif ayrımcılık yapan kafa, erkek üzerine de ön tanımlı yükümlülükler bindiriyor. Erkek adam şöyledir böyledir diye alanlar çiziliyor, erkeğin o alanlar içinde diğer cinsiyetler üzerinde hakimiyet kurması mutlak kural olarak belirleniyor. Bakınız erkek demek bile yetmiyor, “erkek adam” diye tamlanıyor da. Erkek²…
Biz de ListeList olarak arada bir de olsa cinsiyetçi bakışla suçlanıyoruz. Bazı işlerimize dönüp baktığımızda uyarılara hak da veriyoruz. Yayıncılığın hızlı tüketilen popüler tarafında ideal ilkelere sıkı sıkıya bağlı kalamadığımız oluyor. Belki de bilindik alışkanlıklara yenik düşüyoruz. Hatalarımız affola.
Konu ile ilgili aramalar yaparken dijital alanda cinsiyetçilik ile ilgili eski de olsa bir sosyal kampanyayla karşılaştık. Huzurlarınızda Google’da arama sonuçlarına göre otomatik önerilen cümleler ve dijital sonuçlara yansıyan cinsiyetçilik. Kampanyanın orijinal dili İngilizce, biz Google’a Türkçe kelimeler girerek benzer tavsiyelere ulaşalım dedik. Pek de zor olmadı.
Eşitlik kadınlar için bir lütuf değildir
Eksik etek babandır
Evden çıkmanın bile bir hak olması?
Embriyonik bir kalıntıya namus demek ve insan öldürmek?
Bonus: Bön böylö bir konseptin rörörörö
Geneli de fena değil ama efsane sıvama için 13,29’dan itibaren…