Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi kurucu üyesi olan Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, bu sabaha karşı hayatını kaybetti.
Sosyal Psikoloji kurucularından olan ve psikoloji alanında yaptığı çalışmalarla kendisini bilim dünyasına tanıtan Kağıtçıbaşı ölümüyle tüm bilim dünyasını yasa boğarken ülkemiz ve dünya önemli bir bilim insanını kaybetmiş oldu 🙁
1. Çiğdem Kağıtçıbaşı 1949’da İstanbul’da dünyaya geldi.
Tarihler 1959’u gösterdiğinde Robert Koleji’nden mezun olan Çiğdem Kağıtçıbaşı, Massachusetts’teki Wellesley College’de, psikoloji alanında lisans eğitimi alarak 1961 yılında mezun olmuş. Doktora tezi ise 1967 yılında Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde sosyal psikoloji alanında yapmış.
2. Kendisine ortalama 1.200 atıf yapılmış. Bu da kendisini en çok atıf alan Psikologlardan biri yapıyor.
3. Kağıtçıbaşı, Türkiye’de ilk kez çocuğun aile içindeki değerini araştırdı.
Çocuğun aile içindeki gelişimi, insan gelişimi ve aile arasındaki etkileşimi kültürlerarası bir bakış açısıyla inceleyip, geliştirdiği “kültürlerarası benlik ve aile modeli” ile sosyal psikolojide çığır açarak hem ülkemizde hem de dünyada saygın bir yer kazandı.
4. AÇEV’in kuruluşuna öncülük etti ve ayrıca TEGV’e büyük katkı yaparak uygulamaya da dönüştürmesini bildi.
Kağıtçıbaşı kız çocuklarının eğitimi ve kadının toplumdaki yerinin güçlendirilmesi gibi konularda öncülük ederek kız çocukları için büyük mücadeleler verdi. Kısaca onun gidişiyle birçok kadın yasa boğulurken kız çocukları da öksüz kaldı.
5. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın elbette tek başarısı ve çalışmaları AÇEV’den ibaret değil… Kendileri TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi ve Bilim Akademisi üyesi. Tabii TÜBİTAK’ın daha dolu işler yaptığı dönemlerde etkindi.
6. International Association for Cross-Cultural Psychology’nin ilk kadın Başkanı ve Onur Üyesi
Bunun yanında UNESCO kürsü sahibi olan Kağıtçıbaşı yine UNESCO’ya bağlı International Social Science Council’da (ISSC); Kültürler-Arası Psikoloji Kuruluşunda ve Uluslararası Psikolojik Bilimler Birliğinde Yürütme Kurulu üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevleri de yaptı.
7. Çalışmaları ve hocalığı sadece Türkiye çapında değil dünya çapında da nam saldı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. A.B.D. de ise Berkeley, Princeton, Colombia ve Harvard Üniversitelerinde ders vererek araştırmalar yürüttü. Dünya’da sosyolojik bilimler alanında tanınmış nadir Türk akademisyenlerden biri oldu.
8. Kariyerine bunların dışında birçok makale ve birbirinden değerli ödül sığdırdı
Çoğu yurt dışında basılmış 33 kitabı ve 222 makalesi bulunuyor. Ayrıca Türkiye’deki üniversitelerde psikoloji bölümlerinin açılmasında öncü olan Kağıtçıbaşı’nın başlıca ödülleri ve üyelikleri şu şekilde;
-Avrupa Gelişim Psikoloji Kuruluşu 2007 William T. Preyer İnsan Gelişimi Çalışmalarında Mükemmellik Ödülü
-The Academy of Sciences for the Developing World “TWAS üyeliği”
-Hollanda İleri Araştırmalar Enstitüsü Üyeliği
-Uluslararası Uygulamalı Psikoloji Kuruluşu “Psikoloji Biliminin Uluslararası Gelişimine Katkı Ödülü”
-Wellesley College Mezunlar Başarı Ödülü
-Mustafa Parlar Bilim Ödülü
-Hollanda İleri Araştırmalar Enstitüsü Ödülü
-Amerikan Psikoloji Kuruluşu “Uluslar arası Psikolojinin Gelişmesine Seçkin Katkı Ödülü
-Fulbright Ödülü
-Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü