Hem futbol oynayıp hem de yazarlık ile filozofluk arasındaki ince çizgiyi bularak seçimini yazarlıktan yana yapan varoluşçu yazar Albert Camus… İnsanlara nasıl olunması gerektiğini değil, ne yapılabileceğini gösteren Camus’a göre en saçma şey ise; insanın dünya ile iletişime geçtiğinde yaşamayı anlamlandırmaya, değer vermeye çalışırken bu beklentilerin gerçekleşmeyeceğini anladığı anda içine düşülen durumdur. “Hayat bir şey değildir, itina ile yaşayınız.” demiştir başkaldırı ve absürd kavramlarını edebiyatla tanıştıran bu muhteşem insan. Sisifos Söyleni 2. Dünya Savaşı’ından ortasında yayımlanan deneme kitabıdır. Okuması zor olduğu kadar hayatınıza ışık tutacak, hayatın anlamını sorgulatacak bir kitaptır Sisifos Söyleni. Kitabın en etkileyici, en can alıcı kısımlarından birkaç tanesi…
1. “Bir insan yaşamının yarısı söylenmeyeni anlamakla, başını çevirmekle, susmakla geçer.”
2. “Başarısızlık, her türlü açıklamanın ve olanak alanına girebilecek her türlü yorumlamanın ötesinde hiçliği değil, aşkın varlığını göstermiyor mu?”
3. “Günah bilmekte değildir pek (bu bakımdan herkes suçsuzdur), bilmek istemektedir.”
4. “Bir kez olsun, “İşte bu açık” diyebilsek, her şey kurtulmuş olur. Ama bu insanlar birbirleriyle yarışırcasına hiçbir şeyin açık olmadığını, her şeyin kaos olduğunu, insanın ancak kendisini çevreleyen duvarlar konusunda açık görüşlülüğü ve kesin bilgisi bulunduğunu söylüyorlar.”
5. “İnsan düşüncesinin bir anlam taşıyabilecek biricik tarihini yazmak gerekseydi, yapılacak şey birbirini kovalayan pişmanlıklarının ve güçsüzlüklerinin tarihini yazmak olurdu.”
6. “Kimi gerçekleri benimsedikten sonra, onlardan bir daha kopamaz insan.”
7. “Bana her şeyi açıklayan öğretilerin aynı zamanda beni zayıflatmalarının nedenini şimdi anlıyorum.”
8. “Kendi yaşamımın ağırlığından kurtarıyorlar beni, oysa onu yalnız başıma taşımam gerek.”
9. “Uyumsuz insanın tüm yapacağı herşeyi tüketmektir.”
10. “Kişiyi çalıştıran ve çırpındıran her şey umuttan yararlanır.”
11. “Ağaçlar arasında bir ağaç, hayvanlar arasında bir kedi olsaydım, bu yaşamın bir anlamı olurdu, daha doğrusu bu sorunun hiç anlamı olmazdı, çünkü dünyadan bir parça olurdum.”
12. “Derin duygular da büyük yapıtlar gibi, bilinçli olarak söylediklerinden daha fazla anlam taşır her zaman.”
13. “Bir insanın yaşama bağlanışında dünyanın tüm düşkünlüklerinden daha güçlü bir şey vardır.”
14. “’Hak edilmesi’ gereken bir başka yaşam umudu ya da yaşamın kendisi için değil de onu aşan büyük bir düşünce için, en yüce olan için yaşayanların hilesi, ona bir anlam verir ve ona ‘ihanet eder’.”