Ülkemizde hayvan hakları denildiğinde derin bir konuya girmiş oluyorsunuz. Kimisi hayvan hakkı dendiğinde sadece evindeki kedi köpeği düşünür, kimisi spekülatif bir şekilde konuyu insan haklarıyla kıyaslamaya getirerek önemsizleştirir, kimisi ise direkt sahipli mal olarak gördüğü hayvanların ne gibi bir hakkı olabilirmiş ki cahilliğiyle suratınıza sadece bakar. Maalesef hukuka birçok alanda ihtiyaç duyduğumuz Türkiye’de, hayvan hakları da “Varsın olmayıversin.” denilip kenara itilemez. Hukuksuzluğa, haksızlığa, şiddete ve ahlaksızlığa karşı her zaman ve her koşulda dimdik durmak zorundayız. Hep birlikte. Bu yüzden ülkemizdeki hayvan hakları ihlallerini raporlayan Hayvan Hakları İzleme Komitesi 2016 yılında tür ayırt etmeksizin kayıtlara geçen vakaları ve rakamları kamuoyuyla paylaştı. Sadece resmiyete dökülen kısmının bu kadar olduğunu da düşünürsek, yurdumuzdaki hayvan haklarının genel tablosunun yorumunu sizlere bırakıyoruz.
En az 1 milyar 156 milyon 407 bin 473 (1.156.407.473) yaşam hakkı ihlali
Bu rakamların en az 1 milyar 106 milyon 235 bin 358’ini (1.106.235.358) etleri için küçücük kafeslerde inanılmaz kötü şartlarda büyütülen ve kaçınılmaz sonla hayatlarına son verilen kümes hayvanları oluşturuyor. En az 9 milyon 740 milyon 638 sığır, koyun, keçi ve mandaların eti için öldürüldü.
En az 8 milyon 216 bin 506 (8.216.506) işkence vakası
Tür ayırt etmeksizin…
En az 1 milyar 505 milyon 404 bin 792 (1.505.404.792) özgürlüğü kısıtlama
En az 42 milyon 711 bin 818 (42.711.818) beden dokunulmazlığını ihlali
En az 2 milyon 979 bin 758 cinsel şiddet ve tecavüz vakası
Bunlar sadece sosyal medyada yankı bulan ve basına yansayan olaylardır. Uzak şehirlerde, kapalı kapılar ardında yaşanan iğrenç şeylerden bi’haberiz.
Bu raporlardaki rakamlara hayvanat bahçeleri, yunus parkları ve pet shoplarda hayatları kısıtlanan hayvanların eklenmediğini de belirtelim.
Hayvan Hakları İzleme Komitesi; açıkladıkları bu rakamlarda hayvanat bahçelerinde tutsak edilen hayvanların, yunus parklarında işkenceyle hareket öğretilen yunusların, pet shoplarda satılmayı(!) bekleyen evcil hayvanların yer almadığını belirtiyor. Siz bir de onları ekleyin.
2016 yılında parlamentoda hayvan hakları ile ilgili sadece 16 soru önergesi verildi.
Orman Su İşleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapılan hayvan hakları ihlalleri başvurularını cevapsız bırakıyor.
Son 5 senedir deneylerde işkence gören ve öldürülen ‘kayıtlı’ hayvan sayısı
Son 5 senedir ‘kayıtsız’ olarak nereden geldiği bilinmeyen ve ölen kedi-köpek sayısı
Ülkemizde maalesef hayvan hakları hala kabahatler kanununda ve yaptırımları çok düşük.
2016 yılında hayvan hakları ihlalleri davasında 934.035 TL para cezası uygulandı. Orman Su İşleri Bakanlığı verilerine göre sadece 157 hayvana kötü muamele gerekçesiyle el konuldu. Tehlikeli ırk olarak gösterilen ve el konulan 40 Pitbull cinsi köpeğin akıbeti ise açıklanmıyor.
“Bir günü geçtik, bir dakikada dahi hayvanlara uygulanan zulüm korkunç boyutlardadır.”
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner basın toplantısında durumumuzu böyle anlatıyordu.
“İstisnasız herkes için özgürlük! Hayvan hakları, hemen şimdi!”
Toplumsal şiddet halkasının en zayıf bireyleri olan hayvanlara ‘mal’ muamelesi yapılması; onların hakları olan, hissedebilir bireyler olarak görülmemesi, toplumun tüm kesimlerini etkilemekte, her gün tanık olduğumuz olaylarla cinnetin eşiğinde olduğunu gördüğümüz toplumumuzu, herkese sirayet eden, derin bir tahammülsüzlük, eşitsizlik, adaletsizlik içerisine sürüklemektedir. Toplumun tüm kesimlerine buradan sesleniyoruz: Yeryüzünde yaşayan her canlıya adil davranmadığımız sürece, hiçbir topluma gelmeyeceği gibi toplumumuza da barış, adalet gelmeyecektir. Bizlerle eşit, belki de daha şiddetli derecelerde acıyı, korkuyu, stresi hisseden hayvanları yok saymaya, onların haklarını çiğnemeye, onlara zulmetmeye son vermediğimiz takdirde, hayvanların tabi tutulduğu soykırım boyutları daha da şiddetlenecek ve kaçınılmaz olarak dünyanın ekolojik felaket ile yok olduğunu hep birlikte deneyimleyeceğiz. En başta hayvanlar, doğuştan gelen haklara sahip olan bireyler oldukları için ve dünyayı herkes için daha adil, eşit bir yaşam ortamı haline dönüştürmek için hayvanların hakları derhal teslim edilmelidir. İstisnasız herkes için özgürlük! Hayvan hakları, hemen şimdi!