Transparency International adlı (Şeffaflık Vakfı?) araştırma şirketi geçtiğimiz günlerde yeni sonuçlanan Yolsuzluk Algılama İndeksi’ni (2014 Corruption Perceptions Index) açıkladı.
Rapor sonuçlarına göre dünyanın en çok yolsuzluğa bulaşmış ülkeleri sırasıyla Somali, Kuzey Kore, Sudan ve Afganistan.
Listenin sonunda ise sondan şampiyonlar yani yolsuzluk yapmayan ülkeler var. Basın özgürlüğü, bütçe şeffaflığı ve denetlenebilirlik açısından en yüksek notları alan bu güzel ülkelerimiz şöyle:
1. Danimarka
Danimarka Krallığı ya da kısaca Danimarka, Kuzey Avrupa’da, İskandinavya’da başkenti Kopenhag olan ülkedir. Danimarka anayasal bir monarşi olup, devlet başkanı II. Margrethe‘dır. Helle Thorning-Schmidt yani resimde gördüğümüz güzel abla ise Sosyal Demokratlar’ın lideri ve Danimarka’nın başbakanıdır. Ülkeyi de kendi gibi güzel güzel yönetmektedir belli ki.
2. Yeni Zelanda
Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus’da bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya’daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya’nın yaklaşık 1.500 kilometre güney doğusunda yer almaktadır. Anayasal monarşiyle II. Elizabeth‘e bağlı olan ülkenin parlementosuna Johny Key başbakanlık eder. Kendisi fotoğrafta görüldüğü üzere gayet kucaklayıcı, kaspsayıcı bir insandır ve o da ülkesini güzel güzel yönetmektedir.
3. Finlandiya
Finlandiya ya da resmi adıyla Finlandiya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa’da Baltık Denizi kıyısında bir Kuzey Avrupa ülkesidir. İskandinavya yarım adasındadır, başkenti Helsinki‘dir. Doğusunda Rusya, kuzeyinde Norveç ve batısında İsveç yer alır. Kısacası keyfi yerindedir. Yarı başkanlık sistemiyle yönetilen ülkede cumhur başkanı Sauli Niinistö, başbakan ise Alexander Stubb‘dır. Fotoğrafta gördüğünüz gibi enteresan bir ikilidir bu ikili, iyi yanları yolsuzluğa bulaşmazlar.
4. İsveç
İsveç veya resmi olarak İsveç Krallığı, Kuzey Avrupadaki İskandinavya yarım adasında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya’dır. İsveç bunun dışında güneyinde yer alan Öresund Köprüsü ile Danimarka’ya bağlıdır. İsveç, parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Kral XVI. Karl Gustaf ülkenin başında olmasına rağmen, resmi olarak fazla yetkiye sahip değildir, başbakan Stefan Löfven‘dir ki fotoğraftaki gevrek gülüşten ülkeyi rahatça yönettiği anlaşılmaktadır. Araştırma kuruluşu olan The Economist Intelligence Unit, ülkenin monarşik yönetimi nedeniyle demokratik olarak sınıflandırmanın zor olmasını belirterek buna rağmen ülkeyi 167 ülke içinde en demokratik ülke olarak tanımladı.
5. Norveç
Norveç resmi adıyla Norveç Krallığı. Anayasal monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Oslo‘dur. Norveç Avrupa ortalamasının üstünde yaşam standartına ve ekonomik gelişmişliğe sahip olduğu için Avrupa Birliği’ne girmek istememektedir. Zira, ülke kıyılarındaki petrol rezervlerinin zenginliği ve dünya ve Avrupa balıkçılık sektörünü elinde bulundurması ile tanınmaktadır. Kral V. Harald, başkan ise Olemic Thommessen‘dir. Kendisinin ülkeyi yolsuzluktan uzak barış içinde yönettiği fotoğrafından çok net bellidir.
Geçen seneki 45. sırasından 64. sıraya tepe taklak inen güzel ama yalnız ülke Türkiye bonusu:
Türkiye veya resmi adıyla Türkiye Cumhuriyeti, Asya ve Avrupa kıtalarının her ikisinde de toprağı bulunan bir parlamenter cumhuriyet ülkesi. Demokrasisi falan hep göstermeliktir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakan ise Ahmet Davutoğlu‘dur. Ülkenin bir senede 19 sıra birden gerilemesinde ikisinin de katkısı vardır muhakkak. İlk 5 mi? İlk 50’de bile değiliz. Vatandaşlarına tavsiyemiz fırsat buldukları ilk an yukarıda saydığımız İskandinav ülkelerine (Yeni Zelanda da olur) kaçmaları yönündedir. 🙂
Bu ilk 5 ülkeye herhangi bir sebeple kaçmak istemeyenlere ilk 17 ülkeyi de verelim bonusu:
İsviçre de var, Kanada da var, Japonya da, İngiltere de, Hollanda da birini seçin yahu…
Bu da tüm dünya yolsuzluk haritası bonusu:
Kırmızılaştıkça ortam tekinsizleşiyor bizden söylemesi. Araştırma sonuçlarının hepsine şuradan ulaşabilirsiniz.