Şu sıralar kulağımıza çalınan ama daha Türkiye’de çok patlamamış bir konudan bahsedeceğiz bugün size: Yağ çekme.
Yağ çekme nedir? Ağız ve diş sağlığına faydaları nelerdir? Bunun dışında vücudumuza faydalı mıdır? Nasıl yapılır? Nereden çıkmıştır? gibi akla gelen nice soruya cevap olmaya gayret edeceğiz.
Yağ çekme konusunu tüm detaylarıyla paylaştığımız listemiz huzurlarınızda.
Yağ çekme sıradaki büyük buluş olabilir mi?
Kökleri Ayurverdik tıbba dayanan yağ çekme diğer bir deyişle “yağı her gün ağız içinde çalkalama” işlemi 3000 yıl öncesine dayanıyor. Yeni başlayanlar bu ağız çalkalama işlemini belki 5 dakika kadar yapabilirler ama asıl olması gereken, bu işlemi her sabah, yağ ağzınızda ince bir süt kıvamına gelene kadar yaklaşık 10 ile 20 dakika arasında yapmaktır.
Hindistan’dan günümüze alternatif tıbbın yolculuğu
Journal of Ayurverda and Integrative Medicine’e göre, Hindistan’da bazı insanlar ağızlarını temiz ve sağlıklı tutmak için yağ çekiyorlar, ağızda şifalı bitki artıklarını çiğniyorlar. Antik çağ tedavilerinin savunucuları artık günümüzde yağ çekmenin diabetten akne tedavisine kadar bir çok şeyin çaresi olduğunu düşünüyorlar.
Peki “modern” araştırmalar yağ çekme hakkında ne diyor?
Yayınlanmış az sayıdaki klinik sonuçlara göre, yağ çekme ağızdaki bir takım bakterileri öldürmede, diş eti hastalıkları ve kötü nefesi yok etmede etkili bir yöntem. Konu hakkında konuşan bazı diş hekimleri yağ çekme işlemini tam bir tedavi olarak görmeseler de etkili, doğal ve destekleyici bir ağız bakım yöntemi olduğunda hemfikirler. Ayrıca bu işlem detoksifikasyon da sağlıyor.
Ağız ve diş kaynaklı tüm sorunlarda yağ çekme işlemine başvurabilir miyiz?
Yağ çekme işlemi ağız hastalıklarının, örneğin diş eti hastalıkları veya çürüklerin tedavisi olarak kullanılmamalı. Daha çok rutin ağız bakımınıza ilave olarak yapılacak koruyucu/önleyici bir işlemdir.
Yağ çekmenin bakterileri azalttığı yönünde bulgular var
Californiyadaki Loma Linda Üniversitesi’nin yaptığı bir pilot çalışma sonrasında, yağ çekmenin etkinliğine ve ağızdaki çürüklerinin üstündeki bakterilerin azaldığına dair kanıtlar bulundu. Bu çalışmayı 45 kişilik sağlıklı ama ağız içinde bol sayıda bakteri bulunan ve antibiyotik ya da antibiyotik ihtiva eden diş macunu kullanmayan yetişkin bir grup ile yapılmış.
Bu kişilere 2 hafta boyunca her gün yağ çekme işlemini yapmaları ve 3. hafta bırakmaları söylenmiş. Denekler kullandıkları yağa göre 3 gruba ayrılıyorlar. 1. grup ağız hijyeni için en fazla kullanılan susam yağı, 2. grup anti-mikrobiyal özelliklerinden dolayı hindistan cevizi yağı ve 3. grup kontrol grubu olarak normal su kullanıyor.
2 hafta boyunca ağızdaki çürüklere bağlı streptokok (bir bakteri türü) miktarı ölçülüyor. Susam yağı kullananların normal su kullananlara oranla ağızdaki bakteri oranının 5 kat azaldığı, hindistan cevizi yağı kullananların bakteri oranının ise 2 kat azaldığı tespit edilmiş. Fakat yağ çekme işlemi bırakıldıktan sonra bakterilerin tekrar yayılmaya başladığı gözleniyor.
Peki günlük olarak yağ çekme işlemini uygulamak/denemek istersek
Bu işlemi günlük rutinlerine eklemek isteyen kişilere organik yağ kullanmaları, herhangi bir yağa alerjisi olanların bu işlemi yapmaması ve tabii ki yağı asla yutmamaları öneriliyor. Tavsiye edilen bir diğer şey de kullanılan yağın klozete dökülmesi. Bu da bakterileri yutmaktan ya da lavaboya bulaştırmaktan daha mantıklı.
Yağ çekme ağız ve diş sağlığı dışında kalp hastalıkları ve kansere de iyi gelir mi?
Yağ çekmenin ağız hijyeni ve kronik hastalıklarla alakalı yayınlanmış bir takım çalışmaları olsa da ağız dışındaki vücudun diğer bölgelerine etkisi henüz kanıtlanmamış. Başka bir deyişle, yağ çekmeyi kalp hastalıkları ya da kansere tedavi olarak ele alırsanız sonuç sadece ağzınızda kalan kötü bir tat olabilir.
Yağ çekmeyi denemek istesek nasıl uygulamamız gerek?
Yağ çekme, rafine edilmemiş iyi kalite bir yağ ile yapıldığında ağız gargarası kullanmak gibidir. En popüler ürünler ise hindistan cevizi yağı ve susam yağıdır. Bu işlem herhangi bir yerde 5 ila 20 dk arasında yapılabilir. Bu süreç ağızda veya lenf sisteminde yaşayan bakterileri, toksinleri ve parazitleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Boğazınızdaki tıkanıklığı ve mukusu çeker (kendisine bağlar). Tükürüğünüzün de yardımıyla bütün bu istenmeyen maddeler artık atılmaya hazırdır. Yağ çekme işlemi bakterilerden arınan bir ağız yapısı sebebiyle dolaylı olarak dişlerinizin re-mineralize olmasını ve diş etlerinizin güçlenmesini de sağlar.
Kulağa iyi geliyor değil mi? Ama bunu tam olarak nasıl yapacaksınız?
Genellikle yağ çekme işlemi için ham (işlem görmemiş) hindistan cevizi veya susam yağı tercih edilir. Bunların özelliği antimikrobiyal, antienflamatuar ve enzimatik özelliklerinden kaynaklanıyor. Ağzınızdaki istenmeyen bakterileri öldürürken aynı zamanda geride sağlıklı probiyotik bir ortam bırakır. Sağlıklı bir değiş tokuş!
Başlangıç için yaklaşık bir çorba kaşığı ağzınıza alın. Sonra yağı dişlerinizin arasında ve diş etlerinizin etrafında döndürün, çekin ve çalkalayarak ağzınızda her yere değmesini sağlayın, boğazınız dışında. Yağın boğazınıza değmesi rahatsız edebilir çünkü artık bazı toksik materyaller taşıyor. Gargara yapmayın yani.
Her gün deli gibi ağzımızı çalkalayarak mı gezeceğiz?
Bu durumu eğlenceli bir hale getirebilirsiniz, şarkı mırıldanabilir veya burnunuzdan derin nefes alma egzersizleri yapabilirsiniz. Temizlenmenin ve konuşmadan gevşemenin tadını çıkarın. Yağ çekme işleminiz bitince artık yağı tuvalete veya çöpe atabilir, tükürebilirsiniz! Ağzınızı temiz bir suyla 2-3 defa yıkayın, tercihen dişlerinizi fırçalayın, sonra da bir bardak su için ve dinlenin. Kendinizi canlı ve yenilenmiş hissedeceksiniz.
Ağız ve diş sağlığı dışında başka ne fayda sağlar?
Yağ çekmek detoks ve ağız sağlığını daha iyi hale gelmesi için kullanması dışında sinüs ve boğazdaki tıkanıklığa karşı da kullanılır. Çabuk etki etmesi ve iyi sonucun hemen alınması motive edicidir ama ağır bir rahatsızlıkta unutulmaması gereken medikal tedavinizin yanında bu tip bir uygulamnın tek başına tedavi edici değil ancak katkı sağlayıcı olmasıdır.
Yağ çekme işlemi, temelde diş etlerine ve dişlere faydası olsun diye kullanılsa da cilt için de faydalıdır, cildi temizler ve cildin daha parlak/ışıltılı hale gelmesini sağlar. Hindistan cevizi yağının sedef hastalığı gibi cilt bozukluklarına da iyi geldiği ispatlanmıştır. Ayrıca detoks yapmak isteyen ve bağışıklık sistemine daha iyi bakmak isteyenler için de tavsiye edilir.
Ne zaman yağ çekilmeli?
Yağ çekme işlemi günün herhangi bir zamanı yapılabilir fakat detoks için sabah bir şey yiyip içmeden yapmak en iyisidir. Eğer bu işlemi rutine oturmak konusunda sıkıntı yaşıyorsanız bunu duş esnasında yapmak gibi bir yöntem denenebilir. Ortalama bir duş süresi bu işlem için de idealdir.
Önemli hatırlatma bonusu:
En son olarak eklemek istediğimiz en önemli nokta ise hiçbir destekleyici tedavinin ağız ve diş sağlığınız için yapılması gereken diş tedavilerinin yerine geçemeyeceğidir. Bu işlem mekanik olarak yapılması gereken diş fırçalama ve diş ipi kullanımının da yerine geçmez. İçerdiği maddelere karşı alerjisi olanlarınsa doktorlarına danışarak hareket etmesi doğru olacaktır.
Diş Hekimi Onur Öztürk’ü takip etmek isteyenleri şöyle alalım:
Twitter: http://www.twitter.com/ozturkonur
Instagram: http://www.facebook.com/dtonurozturk
Site: http://onurozturk.com