Konu Woody Allen ve aklımıza tek bir kalıp geliyor: Atara atar, gidere gider!
Daimi huzursuzluğunu bir nevi insanoğlunun olmamışlığına bağlıyor. Yaşamın kurallarla dayatılan tüm kısıtlarına kıl kapıyor. Tanrıyı ayak bağı olarak görüyor. Siyasal akımlar, felsefe, devlet, birey, ağaç, top, düdük, çocuk, erkek, kadın, sex ve her şey hakkında karşısındaki en az bir iki dakika kilitleyecek manşet cümleler kuruyor.
Woody Allen’ın 1973’te çektiği ve başrolünde oynadığı Sleeper (200 Yıl Sonra) filmiyle ilgili bir derleme çıktı karşımıza. Son yıllarda hayli popüler olan “Geleceğe Dönüş’te neler vaad edildi neler oldu” kafasına çook daha eski yıllardan örneklerle çıkagelmişler. Oturduk sizler için filmi yeniden izledik. Valla çok da güzel oldu hem eğlendik, hem nostalji yaptık.
Bakalım alt benliği yerin dibinde, üst benliği fezada bir sanatçı olarak bunca yıldır sanat dünyasındaki tahtını kimselere kaptırmayan Woody Allen o günlerden geleceğe nasıl bakmış.
Uyku kapsülleri
Filmde Woody Allen 1973 yılında basit bir ülser ameliyatı için hastaneye gider ancak işler ters gidince uyutulur ve 200 yıl sonra, 2173 yılında tesadüfen bulunarak kapsülü açılır ve uyandırılır. Uyandığı dünyada teknoloji uçmuştur ama tek bir despot lider ve bir polis devleti vardır. Tanıdık geldi mi? Filmin ilerleyen dakikalarında diktatörün polisleri Allen’ı yakalar ve bir çeşit zihin yıkama işlevi de gören uyku kapsülüne sokarlar.
Günümüzde uyku kapsülleri
Uyku kapsülleri günümüzde de hava alanlarında ve isteğe bağlı olarak evlerde kullanılıyor. henüz zihin yıkama işlevi yok. Onu daha basit ve masrafsız yöntemlerle zaten uzun süredir yapabiliyorlar.
Genetiğiyle oynanmış, aşırı parlak, aşırı olgun sebze ve meyveler
Woody, 2173 yılının genetiği değiştirilmiş gıdalarına dalarsa… İşin içinde tabii ki dev bir gelecek abartısı var. Yine de filmin aynı zamanda senaristi olan Woody, bir şekilde geleceğin genetiği değiştirilmiş, laboratuvar işi gıdalarını hayli önceden tahmin etmiş diyebiliriz.
Günümüzde meyveler
Bu büyük mü geldi? İnanın çok daha büyükleri de var. Farklı tohumlama, gdo, bio ilaçlar, kimyasal katkılarla bugün hepsi mümkün.
Humanoid robotlar
Woody Allen filmin özellikle ilk yarısı boyunca tanınmamak için geleceğin evlerinde kullanılan insansı robotlar kılığına giriyor. Filmde bu robotlar neredeyse her evde kullanılıyor. Günümüzde PAL Robotics ve benzeri şirketlerin ürünleri tıpkı bu robotlar gibi. Belki hareket kabiliyetleri biraz daha zayıf ama o kadar olur diyelim. Sonuçta 2173’e kadar daha 150 yıldan fazlamız var. Bugüne göre yine iyi bir tahmin.
Günümüzde robotlar
Ceketi çıkarsa aynıı bizim robotlar.
Kendi kendine giden otomobiller
Woody abiyi zorla bindirdikleri bu ve benzeri otomobiller bir rota üzerinde kendi kendilerine gidebiliyorlardı. Günümüzde Google, Bmw, Audi ve GM markalarının bu yönde çalışmaları sürüyor. Henüz geçtiğimiz günlerde Google’ın kendi kendine seyahat edebilen şirin aracının tanıtımını izlemiştik.
Günümüzde sürücüsüz araçlar
Google’ın 4 senedir üzerinde çalıştığı bu şirine 40km. hıza çıkabiliyor. Ne gazı ne freni var. Sensörler sayesinde ilerleyen araç 100 metre ileriyi görebiliyor. Söylemeye gerek var mı bilmiyoruz ama Google Maps kontrollere dahil ve telefondan da kumanda edilebiliyor.
Görüntülü konuşma
Güzeller güzeli Diane Keaton, Woody abiyi atlatmaya çalışırken tuvaletten polisi arar hem de görüntülü. O günler için hayli teknolojik olan bu hadiseyi günümüzde cep telefonundan dahi yapıyoruz.
Günümüzde görüntülü konuşma
Woody’nin 2173 yılından daha ilerde olduğumuz tek alan sanırız ki görüntülü konuşmadır. Ama olsun. O dönemin elden gelen teknolojisiyle bunu da bilmiş Woody amca.
Karada – denizde Jetpack uçmaca
Aslan parçası Woody yine polislerden kaçıyor. Maalesef günümüzde Jetpack denilen bu aygıtı tam olarak kullanmayı beceremiyor.
Günümüzde uçmaca
Bi ara şunun suda gidenini deneme niyetimiz var. Nihayetinde düşsen de altın su.
Feci yetenekli polisler
Geleceğin distopyasında herkes takip ediliyor, kimlikler biliniyor ve tek bir lidere koşulsuz biat ediliyor. Devlet insanlar için değil insanlar devlet için var. Hep olduğu gibi işte. Tabii ki bu sistemi ayakta tutacak tedbirler de fazlasıyla gündemde.
Günümüzde polisler
Gezi zamanının en tatlı videolarından biriydi hatırlarsınız. Bu ve bunun gibi aşırı yetenekli arkadaşları kahkahalarla izleyip moral buluyorduk. 🙂
Sonuç:
Kemal Sunal saflığı, Charlie Chaplin kıvraklığı, Ryan Gosling romantizmi, Baz Luhrmann ışıltısı… Bunlar olurken Spielberg kafasına cikletten çıkan mani muamelesi çeken, iç aksiyonuna Şahan Gökbakar takozluğu yerleştirebilen, yazan, yöneten, oynayan, çalan, söyleyen adam… Seni seviyoruz Woody Allen.