Mini mini fırın-buzdolabı kombinasyonları, evrak çantasına sığan stereo ses sistemleri, minibarlı televizyonlar…
Şüphesiz ki 1950’li yıllar ev aletlerinde huzuru ve lüksü bir arada isteyen toplumun icatçılıkta zirveye çıktığı zamanlardı.
Apartman hayatının sıkışık düzeni ve küçük olan her şeyin göze daha minnoş görünmesi gibi iki algı kapısını arkasına alan vintage ev aletleri konforda muadillerinin eline suyu boca ediyor.
1. Müzik gittiğiniz yere gelsin anlayışını çok ciddiye almış olan Bond çantalı ses sistemi
Bohsei isimli markanın müziği bir gizli ajan edasıyla istediğiniz yere götüreceğiniz ses sistemli Bond çantası, o dönemler eğer omzunun üstünde boombox taşımayı adet haline getirmiş bir John Cusack değilseniz, 80’lerin romantik kızlarını etkilemek için mükemmel bir yöntem.
2. Mikrodalga fırın büyüklüğünde bulaşık makinesi
Küçük bir kızın oyun oynarken her şeyin daha küçüğünü sevip bu mini mini objelerle takıntılı olması gibi bir kafanın ürünü olan bu minnoş bulaşık makinesi, 1950’lerde üretilmiş. Aradan 60 yıl geçmesine rağmen diyoruz ki; n’olur tekrar üretin n’olur!
3. Kendinden doğrama tahtası bulunduran fırın
Fabulous 400 isimli 50’li yılların mucizevi fırını, o zamanlar olan bitenin modern çizgilerle pratikliği mükemmeliyetçilikte buluşturmak olduğunu özetliyor bize. Tam camlı kapıları, göz hizasında olması, parlak çelik çizgileriyle günümüz tasarım beyaz eşyalarını kıskandıracak vaziyette.
4. Çok yönlülüğü baştan yazan buzdolabı fırın kombosu
ElectroChef marka ürün, öğrenci evinin sıkışık kaosuna birebir çözüm olmakla birlikte fiyattan yana cep yakıyor. Şu cıncık kadarcık şeye 1500 lira verebilecek bütçede bir öğrenciyseniz zaten “Babadan işim hazır, üniversitede takılıyom öyle vızır” akımına mensup bir öğrencisinizdir.
5. Tarihteki ilk Skype örneği
Tarihinin çok önünde, o kadar önünde ki prototip evresini bile aşamamış bu Western Electric firmasının şaheser fikri. Bu tarz bir teknolojiye insanlar 21. yüzyıla kadar hazır değildi, zira şimdi herkes pıt pıt FaceTime peşinde filan, ama yine de zamanına göre devrim niteliğinde bu fikir için firmayı kutlamak lazım.
6. Kendi minibarı bulunan televizyon ve radyo cenneti
Admiral markalı bu şahane alet, tembeller çanaklarını koltuktan kaldırmadan da konformist viskilerini yudumlayabilsin, berjerlerinde yayılıp o zamanın favori şovu neyse cızır cızır onu izlesin diye düşünülmüş. Mükemmel bir şekilde de kotarılmış baksanıza. Tele-Bar adıyla piyasaya sunulan ürün, evde iflah olmaz bir Cem Uzan gibi hissetmek isteyenler için ideal.
7. Mutfak dolabının içine gizli buzdolabı
Şimdiki ankastre mutfak/rezidans konforu grafiğinin çılgınlığı içerisinde kendine bolca yer bulan dolap kapaklı buzdolaplarına az buçuk aşinayız. Ama bu teknolojinin tarihi 1955 ey okuyucu, 1 9 5 5!
8. Modern zamanların bulaşık makinesinin öncüsü elektrikli lavabo
Hiçbir zaman layık olduğu ilgiyi göremeyen elektrikli lavabolar, günümüz bulaşık makinelerinin habercisi olsalar da, işlevlerinden ziyade habercisi oldukları ögeyle ön plana çıkmış olsalar gerek.
9. Büyük Buhran döneminde üretilen radyolu buzdolabı
Büyük Buhran sırasında sıradan bir buzdolabı ve sıradan bir radyoyu ayrı ayrı almak çok daha ucuza gelecekken üreticiler neden böyle bir garipliğe girmişler bulamadık. Belki dolap önünde avlanarak geçirilen sürenin fazlalığı onları bir meşgale bulmaya itmiştir.
10. Buzdolabının şahı, buzdolabının Rolex’i, buzdolabının Rolls Royce’u
Kelvinator Foodarama marka buzdolabı muadillerinin Başbakanı gibiymiş adeta. İçinde hem buzdolabı, hem dondurucu, her ayrı besin grubu için farklı saklama koşullarına sahip bölmeler, kahvaltı barı denen ayrı bir bölüm ve dondurulmuş konserveler için özel bölme… Buzdolabının Bülent Ersoy’u!
11. Aynı zamanda çamaşır da yıkayabilen bulaşık makinesi
1940’larda piyasaya adım atan bu ürün, zamanında acayip büyük çapta bir reklam kampanyasıyla satışa çıkmış olmasına rağmen insanların kirli tabaklarını ve donlarını aynı makinede yıkamaya pek sıcak bakmamaları dolayısıyla beklediği ilgiyi göremedi. Bizce gayet güzel bir fikir, yerden kazanç, paradan kazanç, elektrikten kazanç.
[Kaynak]