Bir of çeksek karşıki dağlar gerçekten yıkılır mı?
Asiye’yi anası gerçekten bir demet pırasaya mı everdi?
Bu yazımızda tabii ki bu soruların cevaplarını aramıyoruz. Küçüklüğümüzden beri süregelen ve hayatımız boyunca ilgimizi çekecek bir konudan bahsedeceğiz. UZAY!
Gezegenimiz bazen bize fazlasıyla sonsuz ve büyük gelirken, bir de onun evrende hiç siklenmediğini ve eziklenen bir ilkokul öğrencisi olduğunu düşünün. İşte öyle koca, öyle sonsuz bir evrende yaşıyoruz.
O zaman hadi bakalım gelsin uzayla ilgili tuhaf bilgiler!
Hık demiş Dünya’nın burnundan düşmüş bir gezegen
Neden? Çünkü neredeyse üzerinde “yaşanabilir” sıfatını kazanacak özelliklere sahip. Kendi etrafında dönmüyor, bu sebeple bir tarafı sürekli güneş alırken diğer tarafı hiç almıyor. Yani arada kalan bölge adeta bir Ağaoğlu rezidansı konforuna sahip. Ve evet, belediye otobüsü oradan geçmiyor.
Galaksi Halk Plajı’nı kuracak devlikte bir su kümesi
Bize binlerce ışık yılı uzaklığındaki bu devasa bulut Dünya’nın 140 trilyon katı büyüklüğünde bir su kitlesine sahip. Savulun, Galaksi Halk Plajı’nı açmaya gidiyoruz! Haşemalar, mayokiniler, slip mayolar, kamooon!
Bir adet acayip büyük bulut
Beraberinde yağmur getirmemesini umduğumuz Himiko Bulutu, galaksimizin yarısını kaplıyor. Kendisi bir adet koca götlü bulut yani. Bir de diyoruz ki ne gölge ediyor üzerimize? Cevabını bulduk galiba.
Güneş’i yanında köpek diye gezdiren dev yıldızlar
Son araştırmalar ve keşifler gösteriyor ki, taze buluntu VY Canis Major isimli bir yıldız, Güneş’ten milyonlarca kat daha büyük, öyle ki Güneş yanında duşta basılmış bir tarih öğretmenine dönüyor. Tek temennimiz bu yıldızın başına bir şey gelmemesi, zira yıkımı evren için baya zararlı sonuçlar doğurabilir.
Titremekten Azer Bülbül’e döndürecek güçte elektrik akımları
Kara deliklerden beslenen elektrik akımlarının bazıları bizim Samanyolu galaksimizin tamı tamına 1.5 katı büyüklüğünde. Çarpılmak ne demek basbayağı öğreniyorsunuz yani.
Elmastan, evet elmastan oluşan gezegen
Artık kadınların koca yerine yanlarında tutabilecekleri bir “gezegenleri” var. Tamamı olmasa da, bu gezegenin 3’te 1’i elmasla kaplı. “Evet, kabul ediyoruz.”
Önüne ne gelirse yutan Tazmanya Canavarı misali sönmüş yıldızlar
Bu çökmüş yıldızlar evrenin boşluğuna kendilerini fırlatarak önlerine çıkan ister madde ister ışık, her şeyi yalayıp yutuyorlar. Saatte milyonlarca kilometre yol katedebilmeleri bir yana yedikleri şeyle birlikte gittikleri yön de değişiyor.
Yani yarın öbür gün bu canavar sönmüş yıldız bizden çok uzak olmayan bir yerde bir büyük boy Yıldız Burger Menü yiyip yanına da Ays Ti Şeftali içse, daha geğiremeden biricik dünyamızı yutmuş olur, biz de hareketleri önceden belirlenemediğinden öyle bihaber ölür giderdik.
Kaynağını nereden aldığı bilinmeyen “karanlık enerji”
Bilinen evrenin %68’ini oluşturan kara enerji, evrenin genişlemesini de sağlayan bilinmeyen paralel devletlerden bir tanesi.
Ne olduğunu bir türlü çözemediğimiz karanlık madde şeysi
Görünür evrenin %28’ini oluşturan kara maddenin, kötü politikacıları, hayvansever olmayan insanları, metroda beş kişilik yer kaplayan duyarsız öküzlerin üremesine sebep olan faktör olduğunu tahmin etmekteyiz.
Romantik ve dramatik kayışların izdüşümünde sönen yıldızlar
Kayan bir yıldız gördüğümüzde onun aslında romantik ve dramatik bir şekilde aheste aheste kaybolarak ölen küçük mutsuz bir yıldız olduğunu değil, ayı ruhlu bir meteor olduğunu duygusuz bilim adamlarından çoktan öğrendik. Buna rağmen yeni keşfettiğimiz bir gerçeği açıklıyoruz; kayan yıldızlar aslında gerçekten var. Ve saatte milyonlarca kilometre yol gidebiliyorlar. Artık gönül rahatlığıyla dilek tutabilirsiniz.
Galaksimden insan manzaraları ve tek boynuzlu at şekilli yıldız kümeleri
Nebula yıldız kümesinin yüce güçler tarafından çekilmiş görüntüsü hangi mitolojik varlığa benziyor dersiniz? Bir şey demeyin, cevabını zaten yukarıda verdik. Tek boynuzlu at. Evet.
Mars’ın bahçesi var bağı var, Mickey Mouse’u da var
Merkür’de asayiş berkemal mi diye kontrol eden bilim adamlarının denk geldiği bu Mickey Mouse’a tıpatıp benzeyen çöküntünün fotoğrafı, adeta Walt Disney’nin zamanında buraları bostanlık, dutluk mutluk olarak görüp krallığını ilan ettiğinin bir kanıtı gibi.
Özel üniversitede okuyan zengin, soğuk yıldız
Normalde çoğu yıldız devlet üniversitesi gibi sıcakkanlı, öğrencisi gibi mütevazıdır fakat bazen kibirli bir özel üniversite yıldızı gelir ve işleri karıştırır. Öyle ki sıcaklıkları biz insanlardan bile fazla değildir.
Saymazlar beni gezegenden, içim oluşur buzdan serpintiden
Eskiden bir gezegen olma unvanına sahip olan, şimdilerin eski salon assolisti Plüton’un gezegen iç sıcaklığı öylesine düşük ki, içinde bulunan buz katmanı çelikten bile daha sert. Sebebi için uzaklara gitmemek lazım, zira Plüton’da sıcaklık -234 derece. Brrrr.