Hani “Bu adamlar ne yiyor, ne içiyor da bu kadar başarılı işler çıkarıyorlar?” diye düşündüğümüz ve gıptayla baktığımız isimler var ya; biz diyelim Balzac, Kafka, John Milton siz deyin Kant, Freud, Picasso; şu infografik sağolsun artık bu adamların başarı sırlarına dair bir fikrimiz var.
Mason Curey’in Daily Rituals kitabından esinlenerek hazırlanan infografikte tarihe adını altın harflerle yazdırmış yazarlar, filozoflar, ressamlar ve müzisyenlerin günlük hayatlarının rutin şemasını an be an görebiliyoruz. Örneğin bu adamlar günde kaç saat uyuyorlar, gündüzlerini nasıl geçiriyorlar vb gibi birçok detaya ulaşabiliyor, onların hayatlarını geçiriş modelinden kendimize dersler çıkarabiliyoruz.
Bu dahilerin her birinin farklı günlük rutinlere sahip olması ise “Demek ki yaratıcılığın tek bir reçetesi yokmuş” izlenimi de uyandırmıyor değil hani… Sözü fazla uzatmadan sizi ünlü yaratıcı kişilerin günlük rutinleriyle baş başa bırakalım ki boşa geçirdiğimiz hayatımızın telafisine erkenden başlayalım.
Kimi kendinize örnek alacağınız ise tabii ki size kalmış.
Honore De Balzac
Ünlü yazarın uyku düzeni neredeyse hepimizden farklı. Bizim ofisten çıktığımız saatte yani 18:00’de başını yastığa koyan Balzac gece 01:00’de uyanarak güne yeniden başlıyor.
Uyandıktan sonra sabah 08:00’e kadar röpteşambırını ve terliklerini ayağına geçirerek çalışmaya başlayan Balzac’ın en verimli olduğu saat aralığı tam olarak herkesin uykuda olduğu bu saatler.
Sonra 2 saatlik bir ara veren ve kısa bir şekerleme yapan Balzac saat 10:00’da kalkarak kahvesini koyuyor ve yeniden masasının başına geçiyor. Saat 15:00’e kadar çalışan Balzac sonra kağıdı kalemi bırakarak saat 18:00’e kadar olan zamanını arkadaşlarıyla görüşerek, banyosunu yaparak ya da dışarı yemeğe çıkarak geçiriyor. Ve sonra yine uyku saati…
John Milton
Paradise Lost gibi bir şaheseri bize armağan eden John Milton, tavuk gibi erken yatanlar kategorisine koyabileceğimiz ünlü isimlerden. Akşam 21:00’de başını yastığına koyan yazar sabaha karşı 04:00’te uyanarak 1 saat meditasyon yapıyor ve 1 saat kadar da ona İncil okuyan yardımcısını dinliyor.
Yaratıcı çalışma zamanını 07:00 ile 12:00 arasına sıkıştıran Milton bu dinlediği İncil metinlerini yaratıcı yazılara dönüştürmek için bu 5 saatlik zamanı seçmiş durumda. Sonra 1 saatlik öğle yemeği arası veren yazar sonra saat 16:00’ya kadar bahçesinde dolaşarak ilham topluyor. Bu saatten uyuyacağı saate kadar ise yazarımız vaktini piposunu içerek, akşam yemeği yiyerek ya da misafirlerini ağırlayarak değerlendiriyor.
Haruki Murakami
Son zamanların en yetenekli ve en üretken yazarlarından Nobel’siz adam Haruki Murakami’nin günlük rutininde Japonlara özgü bir ahestelik göze çarpıyor. Milton gibi akşam 21:00’de yatarak 04:00’te uykusunu alarak kalkan Murakami öğlen 12:00’ye kadar kendini yazmaya adıyor.
Bundan sonraki 1 saatini yürüme ya da yüzmeye ayırarak fit yaşamını sürdürmeye çalışan Murakami bundan sonra yatacağı saate kadar olan vaktini ise ailesine ve evine ayırmayı tercih ediyor.
Voltaire
En az uyuyan yaratıcı kişiliklerden biri olan Voltaire saat 00:00’da yatarak 4 saatlik uykuyla güne başlayanlardan. Uyandıktan sonra öğlen 12:00’ye kadar yatağından çıkmadan fikirlerini asistana yazdırarak çalışmasını sürdüren yazar ancak yataktan bu saatte çıkıyor ve ancak öğlen 13:00’de üstünü başını giyinmiş oluyor.
13:00-15:00 ile 16:00-20:00 arasını yeniden çalışmaya ayıran Voltaire yatacağı saate kadar olan zaman dilimini ise ailesiyle yemek yiyerek ve onlarla vakit geçirerek harcıyor.
Benjamin Franklin
Benjamin Franklin de güne erken başlayanlardan. Akşam 22:00’de yatarak sabah 05:00’te kalkan Franklin çalışmaya ise saat 08:00’de başlıyor. Bu aradaki zamanı ise kahvaltı ederek, yıkanarak ve gün içinde yapacaklarını planlayarak geçiriyor.
12:00’de çalışmalarına ara veren Franklin saat 14:00’e kadar olan vaktini ise yemek yiyerek ve kitap okuyarak değerlendiriyor. Saat 18.00’e kadar yeniden çalışmalarının başına dönen Franklin yatacağı ana kadar olan zamanını ise kendine ayırmayı seçen ve sosyalleşerek, yemek yiyerek ve müzik dinleyerek kullananlardan.
Immanuel Kant
Kant’ın uyku düzeni Benjamim Franklin ile aynı. Uyandıktan sonra ilk bir saatini çay içerek ve piposunu tüttürerek, diğer bir saatini çalışarak geçiren ünlü filozof sonrasında öğlene kadar olan zamanını öğrencilerine ders vermeye ayırıyor. 15:30’a kadar günün tek öğününü (et ve şarap) yemeye aheste aheste zaman ayıran Kant, bir saatlik yürüyüşünü yaptıktan sonra yatacağı saate kadar olan zamanını Joseph Green ile geçirerek gününü noktalıyor.
Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegut da 22:00’de yatarak 05:00’te uyananlardan. 08:00’e kadar yazı yazan yazar bir saat kahvaltı ettikten sonra öğlene kadar olan vaktini spora ayırıryor. Ya yüzen ya da yürüyen yetenekli yazarımız bir saatlik yemek arası verdikten sonra okula giderek akşam 18:00’e kadar ders veriyor. Akşam saatlerini kendine ayıran yazar yatana kadar olan vaktini ise viskisini yudumlayarak, caz müzik dinleyerek, yemek yaparak ya da okuyarak değerlendiriyor.
Ludwig Van Beethoven
Ünlü besteci Beethoven 21:30 gibi yatarak sabah 05:30’da kalkarak tam olarak 60 kahve çekirdeği koyarak hazırladığı kahvesini içtikten sonra sabah 06:00’dan öğlen 14:00’e kadar besteleri üzerine çalışan Beethoven şarabıyla yemeğini yiyor, 1 saatlik yürüyüşüne çıkıyor ve saat 16:00’dan yatana kadar dışarıda gazetesini okuyarak ve yemeğini yiyerek vakit geçiriyor.
Charles Darwin
Ünlü düşünür Darwin ise geç yatmayı tercih edenlerden. 00.00’da yatan ve sabah 06:30 gibi kalkan Darwin bir saatlik yürüyüşünü yaptıktan sonra kahvaltısının başına oturuyor, sonra 2 saat çalışıyor, 1 saat ara verip mektuplarını okuyor ve yeniden 2 saatlik bir çalışma maratonuna giriyor.
Öğlenden sonra 1 saatini köpeğini gezdirmeye, sonraki saatini öğle yemeğine, iki saatini mektup yazmaya ayıran Darwin 14:30 gibi kısa bir şekerleme yapıyor; uyandıktan sonra ise kısa bir yürüyüşe çıkarak akşamı ediyor. Darwin 18:00’den sonra önce keyif okumalarını, sonra bilim hakkındaki araştırmalarını yaptıktan sonra yatağına uzanıyor ve uyuyakalana kadar bu sorunları çözmeye odaklanıyor.
Sigmund Freud
01:00’de yatarak 07:00’de kalkan Freud, bir saatini kahvaltı edip sakallarına bakım yaparak geçirdikten sonra öğlene kadar hastalarını tedavi ediyor. İki saatlik uzun bir öğle yemeğinden sonra hızlı bir yürüyüşe çıkan Freud yeniden hastalarının başına dönüyor ve akşam 20:30’a kadar onlarla ilgileniyor.
22:30’a kadar olan vaktini yemek yiyip kart oynayarak geçiren Freud günün son 2 saatini ise okumaya ve yazmaya ayırarak gününü sonlandırıyor.
Franz Kafka
Bu yaratıcı dehaların içinde en garip uyku düzenine sahip kişi sanırız Kafka. 06:00’da yatarak iki saat sonra bunaltıcı düşlerden uyandığında, kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulmuyor ama bundan sonraki üç saatini yeniden uyumaya çalışarak heba ediyor. Sonrasında sigorta şirketindeki işine paşa paşa giden Kafka işten çıkıp yemeğini yiyor ve ancak bundan sonra 15:30 ile 19:00 arasını uyuyarak geçirebiliyor.
Uyandıktan sonra pencere kenarında egzersizlerini yapan ünlü yazar yürüyüşünü de yaptıktan sonra ailesiyle yemek yiyor. Sonra 23:30 gibi yazı masasının başına oturan Kafka uyuduğu saate kadar kendini yazı yazmaya adıyor.
Pablo Picasso
Gece 02:00 gibi yatarak 11:00 gibi uyanan Picasso ise öğlen 15:00’e kadar olan zamanını kahvaltı ederek, dostlarıyla görüşerek rahat rahat geçirirken bu saatten sonra gece 23:00’e kadar resim yapıyor. Tuvalinin başından 1 saatliğine ayrılarak karnını doyuran Picasso sonra yeniden resimlerinin başına dönüyor ve yine saat 02:00 gibi yatağına girerek mışıl mışıl uyuyor.
İnfografik bonus
Diğer ünlü yaratıcı kişiliklerin günlük rutinlerinin tamamını yukarıdaki infografikten detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.