Dünya Mirası, Birleşmiş Milletler Örgütü’ne bağlı UNESCO tarafından belirlenen dünyadaki kültürel ve doğal mirasın korunması için geliştirilen bir uygulama olarak yer alır. Binlerce yıllık geçmişe ve birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış Türkiye’nin görülmeye değer zengin bir kültüre ve tarihe sahip her bir köşesi binlerce yerli, yabancı turistin ilgisini çekiyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesinde Yer Alan Tarihi Yapıtlar
Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiş 19 muhteşem doğal ve tarihi güzellik yer alıyor. Bu eserlerden 17’si Kültürel Miras Listesi’nde, 2’si Karma Miras Listesi’nde bulunuyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Türkiye’nin doğal ve kültürel açıdan zengin mirasına yakından şahit olacağınız tarihi yapıtlardan öne çıkanlar arasında İstanbul’un tarihi alanları dikkat çekiyor.
Geçmişten günümüze birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmı İstanbul’un tarihi yerleri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1985 yılında dahil ediliyor. İki kıtayı birbirine bağlayan İstanbul’da yer alan Sultanahmet Kentsel Arkeolojik Sit Alanı, Süleymaniye Koruma Alanı, Zeyrek Koruma Alanı ve İstanbul Kara Surları Koruma Alanı olmak üzere 4 tarihi bölge UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. İstanbul’un tarihi yapıtları arasında Ayasofya, Aya İrini Kilisesi, Yerebatan Sarnıcı, Küçük Ayasofya Camii, Valens Su Kemeri, Hipodrom ve Topkapı Sarayı, Süleymaniye Camisi, İstanbul Surları gibi önemli tarihi yapıtlar UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde koruma altına alınıyor.
Bir dikkat çeken diğer tarihi yapı, volkanik oluşumu ve peri bacaları ile ülkemizin turizm merkezleri arasında bulunan Kapadokya yer alıyor. Kapodokya bölgesi, 1985 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne dahil oluyor. Volkanik oluşumları ve peri bacalarıyla dünyaca bir üne sahip Kapadokya bölgesinin görülmeye değer doğal güzellikleri arasında olan Göreme Milli Parkı aynı yıl dünya mirası listesinde koruma altına alınıyor. Göreme Milli Parkı ile birlikte Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik gibi önemli tarihi yapıtlar UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’nde koruma altına alınıyor.
Helenistik dönemin görkemli yapıları arasında 2150 metre yüksekliği ve devasa heykelleri ile göz kamaştıran ve dünyanın sekizinci harikası olarak kabul edilen Nemrut Dağı, sahip olduğu özelliklerle 1987 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen tarihi yapıtlar arasında yer alıyor.
9000 yıl boyunca yerleşim görmüş önemli bir liman kenti olarak Efes Antik Kenti, dünya mirasında yer edinen tarihi yerler arasında bulunuyor. Dünyada bilinen ilk yerleşim yerlerinden biri olarak yer alan Efes Antik Kenti, dünyanın en önemli mirasları arasında bulunuyor.
Tarihte defalarca yıkılıp yeniden inşa edilen Efes antik kent içerisinde yer alan Meryem Ana Evi, Ayasuluk Kalesi ve Çukuriçihöyük UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’nde koruma altına alınmış önemli tarihi miraslar arasında gösteriliyor.
UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne dahil olan bir diğer tarihi yapıt, bembeyaz travertenleri ve kaplıcaları ile doğal güzelliğe sahip Pamukkale ve Helenistik döneme ait kalıntılar içeren Hierapolisi Milli Parkı yer alıyor.
Tarihte Frigya bölgesinin başkenti ve Bizans döneminin Piskoposluk merkezi olan Hierapolisi, dikkat çeken özellikleriyle UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil ediliyor.
Son olarak, içerisinde farklı kültür ve dinlere ev sahipliği yapmış dikkat çekici diğer bir tarihi yapıt olan Ani Arkeolojik Alanı yer alıyor. Kars bölgesinde farklı yapılarda tarihi eserleri içerisinde bulunduran bu tarihi yer UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.