Ulu önder yüce Atatürk’ün de bir zamanlar dile getirdiği üzere “Türk milleti çalışkandır” sözüne yürekten inanıyoruz, inanmak istiyoruz ancak gelin görün ki öyle olmuyor yurdumda, neye inanacağımızı şaşırıyoruz. Türk inşaat ve kazı sektörleri dünya rekoru sayılabilecek kadar uzun soluklu projelerle dolu. Size onlardan bir buket sunacağımız bu listemizi okuduktan sonra, bir işe başlamanın o işin anca binde biri olduğuna inanacaksınız;
Not: Siz de kendi şehrinizin bitmeyen projesini yorum olarak bırakabilirsiniz.
İmamın bir ezan okuyamadan emekli olduğu Cami
Çengelköy Güzeltepe’de 24 yıl önce “cami yapacağız” diye kurulan bir dernek, 19 yıldır cemaatten yardım toplamasına rağmen camiyi yıllarca bitiremedi. Dernek, toplanan paralarla caminin altına birkaç dükkan yaptı. Sonra bu dükkanları kiraya verdi. Ayda 25 bin TL kira geliri sağlanmasına rağmen cami 2012 sonlarına kadar hala inşaat halindeydi. Söylentilere göre dernek cami yapmak kisvesi altında, asıl amaçları olan dükkanları açıp ticaretin kralını yapmışlardı. Camiye diyanet işlerinden atanan imamın bir ezan bile okunmadan emekli olduğu bu cami inşaatında, bir rivayete göre sadece 1 tane işçi çalışıyordu. Tek bir kişinin 22 yılda bir cami yapabileceğinin yaşayan ispatı olan bu cami şu an bitirilmiş durumda. Görmek isteyenler İstanbul’da Çengelköy Ata-2 sitesinin hemen karşısına bakabilirler.
Kağıthane’nin çilesi
Kağıthane’de 2011-2013 yılları arasında neredeyse iki yıl aralıksız süren kazı çalışmaları bölge halkının akli dengesinin bozulmasına sebep olmuştu. Çünkü basit altyapı çalışmaları olması gereken bu basit belediyecilik operasyonu felaketle sonuçlanmıştı. Evlerin temelleri sarsılmış, 17 Ağustos depreminin bir toz bile koparamadığı binaları içinde oturulamaz hale getirmişti. Bir yıl boyunca bitmeyen bu çile yüzünden yüzlerce hane madur olmuştu. Kağıthane Belediyesi’nin rekorlar kitabına geçen bu kazı çalışmasını yakından yaşayanlar o günleri sanırız göz yaşlarıyla anacaklardır.
Bursa’da tımarhanelik eden tımarhane inşaatı
Bursa’da 1999 yılında temelleri atılan Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesi, çeşitli maddi sebeplerle hala bitirilememiş durumda beklemede duruyor. Bursa’ya yolu düşen vatandaşların insanlık namına iki tuğla atıp bir derz çekmeleri rica olunur.
Yine Bursa bu sefer de akıl emniyetini zorlayan Emniyet Binası İnşaatı
2001 yılında cici cici projesi çizilip temelleri atılan Bursa Emniyetine bağlı çalışacak bina 2013 yılında hala bitirilememiş halde meclisin gündemine taşınmıştı.
Ankara’da 10 yıllık apartman projesi
Keçiören’de, 5 ortağın apartman yapılması için bir müteahhite vermesiyle başlayan süreçte ortaya apartmana benzeyen bir cisim çıkmıştı. Ancak 2003 yılında temiz niyetlerle başlayan bu girişim şu anda tamamlanmamış bir inşaatın, fuhuş ve alem düşkünlerinin eğlence merkezine dönüşmesiyle bambaşka bir yönde seyretmişti. İşin ilginci uzmanların hesabına göre en fazla iki yılda bitmesi gereken bir inşaatın on yıldır durmadan devam etmesi, ancak bir türlü bitememesi hayretler ötesi bir durumdur.
Bir İstanbul efsanesi: Park Otel
26. yılına merdiven dayayan Taksim Park Otel inşaatı, bir çok hükümet ve cumhurbaşkanı görmüş geçirmiş daha da geçireceğe benzeyen efsanevi bir inşaat. Aradan geçen yıllarda, yangın, çatışma, yıkım emri, durdurma emri gibi bir çok macera atlatan inşaat maceralarına ve İstanbul’un silüyetinin içine tükürmeye devam ediyor.
Seri güncelleme: Park Otel geçtiğimiz günlerde şükürler olsun ki tamamlanmış.
Bostancı’da bostanı boş bulanların şaheseri
1995 yılında başlayan… Düşünün yani daha Sertab Erener Eurovision’u kazanmamış. Bizimkiler dizisi devam ediyor. “Ali Sen Basgan Fenebaze…”de Oğuz ve Aykut oynuyor. Fatih Terim, Galatasaray’ın teknik direktörlüğüne getirilmemiş. Şifo Mehmet kafayla gol atmak için yırtınıyor… Ne diyorduk? Evet o yıl başlayan otel inşaatı hala sürüyor. 10 dönüm bostan yan gel yat Osman zihniyetiyle, Bostancı’da temelleri atılan bu inşaat 2013’te hala sürüyordu. Gidin bakın bakalım bitmiş mi?
Temelini atanların aramızda olmadığı Kızılay Alışveriş Merkezi
Ne zaman başladı bu inşaat hatırlayan yok, bir rivayete göre her şey 35 sene önce başlamış. Yani belki de birçoğumuz yoktuk bu binanın temelleri atılırken. O zamanlar 40 yaşında olan soğuk demir ustaları ve harç karıcı işçiler de muhtemelen şu an aramızda değiller. Kuşakları birbirine bağlayan bir serüvendi Kızılay Alışveriş Merkezi inşaatı. 2011 yılında açılmıştı da bitmişti bu gevur eziyeti. Ankara’ya yolu düşenler gitsin bir görsünler, tarihe şahitlik etsinler.
İzmir’in kayıp metrosu
İzmir’de 2005 yılında temeli atılan ancak bir türlü bitirilemeyen Üçyol-Üçkuyular metro hattı yüzünden inşaat çevresinde yollar kapanmış halk çıldırmıştı. Hattın mesafesi ile yapılan çalışmaların zamanı şöyle bir denkleme oturuyordu; son 1 yılda günde sadece ortalama 8.5 santimetre ilerleyerek 30 metrelik bir kazı yapılmıştı. “Kaşıkla kazsan günde 8.5 santim anca ilerlenmez mi?” şeklinde galeyena gelen halk, işçilerin ne yaptığını merak edip kazı alanına girdiklerinde çalışan kimseyi de görememişlerdi. Aslında ortada bir metro falan da yoktu. Paralel evrende açılmış bir kazı söz konusuydu.
Tadı kaçmış bir proje: Tat Towers
2011 yılına ha gayret dene dene anca 22 yılda bitirilebilinen Tat Towers, hazırlanan bir hasar rapor gereğince kimseye kiralanamayacak ve içinde oturulamayacaktı. Dünyada hasarlı olarak tamamlanan ender projelerden biri olan Tat Towers eğer güçlendirme yapılmazsa, Zincirlikuyu civarında hayalet bir bina olarak göz zevkimizi bozmaya devam edecek.
Age Of Empires Wonder’ı mübarek: Giresun’un Sarayburnu Cami
26 yıl önce “Bismillah” denerek temeli atılan öyle devasa boyutlara da ulaşacağı öngörülmeyen Giresun’un Sarayburnu Cami inşaatının sonuna yaklaşılmış durumda. 26 senede Çin’in, Hindistan’ın uzaya çıktığı dünyamızda, Giresun’un bu başarısını ayakta alkışlamak boynumuzun borcudur.
Sonsuzluğa uzanan proje: Libadiye Caddesi
Ümraniye ve Göztepe’yi birbirine bağlayan Libadiye Caddesi tahminlere göre Cumhuriyet kurulduğundan bu yana sürekli bir kazı alanı olarak kullanılmaktadır. Kaldırımlar yenilenir, yol ekibi gelir, kaldırımlar sökülür yolla birlikte tekrar döşenir. Elektirik idaresi kazı yapar yol ve kaldırımlar yeniden döşenir. Sular idaresi kazı yapar yol ve kaldırımlar tekrar döşenir. Ameleler boş durmasın diye yol ve kaldırımlar yeniden döşenir. Ümraniye’ye metro gelir yollar kazılır. Bu metronun Libadiye ile alakasız olduğu anlaşılır, yol ve kaldırımlar yeniden döşenir. Metronun Libadiye’ye uzatılmasına karar verilir. Yol ve kaldırımlar yeniden döşenir. Tüm bunlar sırasında su ve elektrik hatlarının yeniden zarar gördüğü anlaşılır. Tekrar kazılır… Muhtemelen Libadiye caddesindeki bu çalışmalar hiç bitmeyecektir. Şile Kavşağından, E-5 bağlantısına kadar uzayıp giden bu gariban caddenin insanları da artık inşaatı bir hayat biçimi olarak kabul edeceklerdir.
Sarı çizgiyi geçmeyelim bonusu: Marmaray
Yapımı ve açılışıyla gündemi yoğun bir şekilde meşgul eden Marmaray projesinin temel atımı 2004, tamamlanışı 2013. Dokuz yılda bitirilmiş. İnşaat süresince özellikle Üsküdar meydanının çehresini darmaduman eden bu projeye, yukarıda saydığımız inşaat komedilerinden sonra pek bir şey demeyelim hadi. 30 yılda bir AVM, 26 yılda bir caminin yapıldığı yurdumda denizin altından 9 yılda demiryolu geçirilmişse bize de ‘sarı çizgiyi geçmemek düşer’ diyelim.