Tıp bilimine saygımız büyük. Sağlık sektörü hepimiz için var. İlacına şırıngasına, narkozuna serumuna kurban. Başımızın üstünde yeri var. Ancak aslına uygun latince tıp teriminden çevrilmiş anabilim dalı isimleri yerine daha kolay anlaşılır terimler kullanılsa herkese kolaylık olmaz mı? Hasta kayıt masasından filanca bölüme gideceksiniz dediklerinde dumur olmasak nasıl olur?
Çözümle gel kardeşim diyorsanız, ahanda en güzel fotoğraflar ile geldik huzurunuza:
Not: Evet genlerde biraz işsizlik besliyor olabiliriz 🙂
Bariatrik Cerrahi
Hah bir de yanına Laparoskopi’yi koymuşlar tam ziyadesiyle olmuş. Bu ne kardeşim ya? Kelime hiçbir çağrışım yapmıyor ama genel olarak obezite ile uğraşan bir ihtisas alanı. Dobişkoloji de kurtul ne uğraşıyorsun. (Kabul bu pek olmadı)
Dahiliye
Çok meşhur ama adı saçma. Dahiliye? Her şey dahil yani. Gazın mı var gel, başın mı dönüyor gel, ne olursan ol yine gel, her şey dahil 8 taksit tövbeler olsun. Kardeşim şu tabelayı kaldır “İç Hastalıkları” yaz oraya adamı şekle sokmayın. İlk defa hastaneye giden adam bunu görünce ne düşünür? “Abi acaba benim hastalık da buna dahildir kesin” demez mi? Der.
Dermatoloji
Ada bak çay demle. Ne demek kardeşim Dermatoloji? Düşün dur. Adam gibi “Cildiye” desenize şuna.
Endokrinoloji
İç salgılarla ilgili bir bilim dalına isim bulunacaksa bu ismi biz bulmak zorunda değiliz ama Yunancasını çakıp benim vatandaşımın kafasını karıştırmaya Hipokrat’ın bile hakkı yok.
Gastroenteroloji
İlk bakışta gazı olan hastanın direk kapısını çalacağı bir birime benziyor evet. Bir bakıma olabilir çünkü bu bilim dalı, kabızlıktan kusmaya kadar bu minvalde her türlü şeyle ilgileniyor. İshal mishal ne ararsan. Yaz kapıya ‘Motor Bozuklukları’ benim yurdum insanının anlayabileceği türden. (Kabul bu da biraz komik olurdu)
Algoloji
Haydi gel şimdi düşün. Algoloji nedir kardeşim, biz “Algolayamadık” açıkçası. Genel vücut ağrılarının kontrolünün yapıldığı bir bölüm aslında. Şunun adını ‘Ağrıloji’ koysana be doktor civanım. Olma mı?
Hematoloji
‘-loji’ kısmını çıkardığında geriye kalan ismi al Meksika Milli Futbol Takımı’nın orta sahasına koy, oynasın. Halbuki İlik ve kan hastalıklarına bakıyor bu bilim dalı da. Yazsana kardeşim kapıya ‘Kan Hastalıkları’ diye, kime şekil yapıyorsun? Kan benim damar benim lan!
Jinekoloji
Bildiğin kadın hastalıkları. Ne uğraştırıyorsun adamı? Jinekolog deyince millet de bi’ şey sanıyor sanki 7/24 manken tipli kadınlar geliyor her gün. Neyse biz o konuya pek girmeyelim.
İmmünoloji
Hiç geyiğini yapamayacağız adam akıllı “Bağışıklık Bilimi” desenize kardeşim şuna. İmmeli gömmeli isim koyup vatandaşın algıda seçiciliğiyle oynamayın!
Kardiyoloji
Kalp hastalıkları demek çok mu zordu? Neden Kardiyoloji? Mehmet amcanın kalbi sıkışmış zor atmış kendini hastaneye, hangi odaya gideceğini nasıl anlasın? Kapıda kardiyoloji yazıyor, iner misin çıkar mısın?
Nefroloji
Haydi 3 tahmin hakkınız var. Düşün iyice ne olabilir diye. Google amcaya sormak yok. Tahmininizi aklınızda tutun yazının sonunda açıklayacağız bunun ne olduğunu.
Patoloji
Tanımını merak eden araştırsın baksın öyle genel bir bilim dalı ki yani pat diye Patoloji diyemezsin. Bak Hipokrat dayı ne diyor: “Patoloji (hastalıkbilim) özellikle altta yatan hastalıkla ilgili hücrelerdeki, dokulardaki ve organlardaki yapısal ve işlevsel değişikliklerin tanınması, araştırılması ve incelenmesiyle ilgilenir.Hekimliğin en zor ve disipline sahip bölümlerinden biri olan patoloji, klinikler ve paraklinikler arasında bir nevi köprü görevi görür.” Hmm tamam biz o zaman bir çay koyalım.
Radyoloji
Sanırsın hastanede kapalı devre radyo yayını var. Dj’imiz Operatör Doktor Muharrem Çelikneşter kopuyor, kopartıyor. Kardeşim yaz oraya Röntgen / MR adamın sinirini bozma. Benim halkım bilir nereye gireceğini.
Transplantasyon
İsme bakınca “Işınla bizi Scotty” diyesimiz geliyor. Bildiğin organ nakli anacım. Şatafatlı gözüksün diye böyle demişler.
Nöroloji ve Nöroşirurji
Yok devenin nalı hatta! Nöroşirurji ne yahu, hani kasım kasım kasmışsın resmen artık Türkçe kullanmayalım da ne isim takarsak takalım diye. İnsan gelecek ayağına Anadolu insanı hem de hastalığı var hastalığına dili dönmüyor yazıklar olası.
Üroloji / Bevliye
Yaşanmış bir anıdır: Hastanedeyim sıra bekliyorum. Önümde yaşlı bir dayı elindeki kağıtları gösteriyor hasta kayıt elemanına. Eleman, “Ürolojiye gideceksin dayı” diyor. Dayı şaşkın. “O ne demek?” diyor. Eleman “Bevliye dayıcım” diyor. Dayının kafası iyice karışıyor. Bana dönüyor soruyor: “Evladım ne diyor bu?” Ben tüm rahatlığım üstümde “Bel altı dayıcım bel altı sıkıntı var galiba aşağı tarafta? “diyorum. Dayı gülümsüyor “Evet yanma var” diyor. Kanser teşhis etmiş doktor havasına giriyorum diyorum “Dayıcım tamam o zaman bak şu kapıda Üroloji yazıyor git o odadaki doktora” diyorum, mevzuyu çözüyorum.
Kardeşim ne ürolojisi ne bevliyesi yahu? Bu insanlar hasta yaşlı insanlar kafayı bulandırmayın. “Bel altı hastalıkları” deyip geçin.
Evet list’imizin sonuna geldik. Nefroloji hakkındaki tahminlerinizi alalım? Daha önce duymayan için zor soru kabul ediyoruz. Cevap, ‘Böbrek ve Mesane Hastalıkları’ olacaktı.
Haydi hepinize geçmiş olsun. Kış soğuğu çarpar grip olup hastanelerde saçma bilimdalı adlarıyla boğuşmayın, kendinize iyi bakın.