Kimi zaman bir köpeğin davranışları karmaşık görünebilir. Onun ne istediğini ya da neye ihtiyacı olduğunu anlamakta zorlanabilirsiniz. Ancak unutmayın; iletişim anlamakla başlar. Eğer köpeğinizle doğru bir iletişim kurmak istiyorsanız öncelikli olarak onun davranışlarının nedenlerini anlamalısınız.
İşte köpeğinizin konuşmadan size anlattıkları… Şimdi onlara kulak verelim.
Önüme gelen her şeyi çiğnemek istiyorum!
Çoğu zaman yavru köpeklerde görmeye alışkın olduğumuz çiğneme durumu aslında oldukça doğal bir durum. Gözünüzün önüne diş çıkarma zamanında olan, hiç durmadan ağlayan ve eline aldığı her şeyi ağzına sokmaya çalışan bir bebeği getirin. Yavru köpeklerde de durum çok farklı değil. Dişlerdeki hassasiyet, tüm dünyayı keşfetme merakıyla birleşince ortaya ısırılan ayakkabıların, parçalanan giysinlerin çıkması kaçınılmaz. Ancak yetişkin döneminde bir köpekte hala çiğneme özelliği rahatsız edici boyutlarda devam ediyorsa öncelikle bir sağlık problemi olup olmadığını öğrenmelisiniz. Eğer herhangi bir sağlık problemi yoksa bu durumda anskiyeteye neden olan durumu analiz etmelisiniz. Evde uzun zaman yalnız kalması, işlerinizin yoğunluğu nedeniyle daha az ilgilenmeniz ya da dışarıda enerjisini yeterince atamıyor olması bu duruma neden olabilir.
Ucundan ısırsam!
Isırmak dendiğinde aklımıza hep korkunç görüntüler gelse de o travmatik sahneleri bir kenara bırakmakta yarar var. Köpekler diğer köpeklerle oyun oynarken kimi zaman oyun amaçlı karşılarındaki köpeği ısırabilirler. Bu oldukça zararsız ve üstünde durulmayacak bir durumdur. Ancak agresif nedenli bir ısırmadan ya da sahibiyle oynarken oluşan bir ısırıktan söz ediyorsak bu durumlarda köpeği ısırmaya iten nedenin ne olduğunu doğru analiz etmek gerekir. Isırmalarda öncelikli neden köpeklerin sahiplenme iç güdüsüdür. Bir nesneyi ya da sahibini sahiplenen köpek ısırabilir. Bunun dışında yaralanma durumunda canı yanıyorsa, herhangi bir tehdit algıladılarsa, alarm durumundalarsa da ısırma eğilimi gösterebilirler.
Havlıyorum çünkü… (Havlıyorum öyleyse varım!)
Öncelikle şunu kabul etmeliyiz ki bir insanın konuşması ne kadar doğalsa bir köpeğin de havlaması o kadar doğaldır. Köpeğinizin nedensiz yere havlaması sinirlerinizi bozsa da çoğu zaman aslında altında mutlaka bir neden yattığını unutmayın. Köpekler çoğu zaman olası bir tehlikenin işaretini sezdiklerinde haber vermek ya da uyarmak için havlarlar. Havlamak onlar açısından oldukça önemli bir iletişim kurma yoludur. Köpeğinizin genellikle havlamak için birkaç farklı nedeni olabilir. Öncelikli neden, korkmuş olmasıdır. Farklı bir ses, yabancı bir kişinin eve gelişi, birinden hissettiği tedirgin edici bir davranış onun uyarı amaçlı havlamasına neden olabilir. Yani alt kat komşunuzun eve geldiğini duymamış olmanız köpeğinizin de fark etmeyeceği anlamına gelmez.
Ayrıca uzun bir zamanı evde geçirip, enerji toplamış ya da tuvalet ihtiyacı gelmiş ve artık dışarı çıkmak için sizi uyarıyor olabilir. Bununla birlikte havlamanın bir diğer nedeni de sizden ilgi bekliyor olması olabilir. Bulunduğu ortamda tam olarak tanımlayamadığı bir durumla ya da bir şeyle karşılamış ve kafası karışmış olabilir. Kulağa fazla bilimsel gelmese de şu gerçeği kabul etmekte yarar var; köpekler havlar, havlar, havlar!
Mamma miyyaa!
Köpeğiniz az önce koyduğunuz mamaya kuyruk sallayarak geldikten birkaç dakika sonra siz yanından geçerken hırlıyor mu? Pek çok kişi bir köpeğin mamasını sahiplenerek hırlamasının doğal bir tepki olduğunu düşünse de bu durum aslında onun sahibiyle ilişkisinde bir sorun olduğunun habercisi olabilir. Mama kabının üzerinden size ya da başka bir köpeğe hırlayan bir köpek tetiktedir ve her an mamasının ondan alınacağını düşünüyordur. Mamayı gereğinden fazla sahiplenmiş olması da bu konudaki tavrını güçlendirir.
Dikkat, kazı çalışması var!
Köpekler bazı zamanlar bulundukları yeri kazmaya çalışırlar. Kazma işlemi bir köpeğin DNA’sında yazılı, içgüdüsel bir harekettir. Özellikle terrier ırkında sıkça karşılaşılır. Bu hareketi çoğu zaman dışarıda yapsalar da bazı anlarda onları kanepeyi ya da halıyı kazmaya çalışırken de görebilirsiniz. Kazma işlemin temelinde sandığınız gibi zarar vermek ya da dikkat çekmek yatmıyor. Köpekler bu hareketi içgüdüsel olarak yemeklerini gizlemek, küçük kemirgenler gibi yemek ortaya çıkarmak ya da kendilerine yatacak serin bir ortam sağlamak için yapıyorlar. Köpeklerin ter bezleri patilerinde bulunduğundan kimi zaman kokularını bırakmak ve işaretlemek için de bir yerleri kazabilirler.
Hop zıp
Kapıdan eve giriyorsunuz, köpeğiniz mutluluktan çıldırmış halde size doğru koşuyor ve üzerinize zıplıyor ya da parkta yürürken bir çocuk kendisiyle ilgilendiğinde üzerine zıplıyor. Zıplamak, mutluluk ve heyecan belirtisi gibi görünse de bazı durumlarda bundan daha fazlası olabiliyor. Köpeğinizin üzerinize zıplaması aynı zamanda sizin üzerinizde üstünlük kurmaya çalıştığının işaretlerinden biri olabilir. Bu konuda köpek sahipleri çoğu zaman mutluluktan nasiplerini almayı tercih ettiklerinden bu durumu göz ardı ederek onları sevmeye devam eder. Bu da teşvik edici bir durum olarak bir sonraki hamlede aynı zıplamanın yeniden yaşanacağı anlamına gelir.
Dilim beş karış
Köpeğiniz karşınızda ağzında oyuncağı ile sizi oyuna davet edip hızlı hızlı nefes alırken ne kadar da sevimli görünüyor değil mi? Peki köpekler neden hızlı hızlı nefes alıyorlar? Bunun öncelikli nedeni köpeklerin ter bezlerinin patilerinde yer almaları. Köpeklerin hızlı soluklanması vücut ısılarını düzenlemenin ilk yoludur. Bununla birlikte hızlı soluklanma yorgunluk, halsizlik gibi durumların belirtisi olabileceği gibi daha ciddi sağlık problemlerinin de belirtisi olabilir. Eğer daha önceden karşılaşmadığınız türden bir soluklanma söz konusuysa bu durum kalp sorunları, alerjik durumlar ve hatta zehirlenme gibi ciddi sorunların habercisi olabilir.
Gitme sana muhtacım…
Köpek sizin hayatınızdaki önemli şeylerden biri olabilir ancak siz onun hayatının merkezinde yer alıyorsunuz. Bir köpek sahibini çoğu zaman yaşam partneri olarak görür. Yaşam partnerinden ayrılmak da onda bazı sıkıntılı durumlara neden olabilir. Siz işe gittiğinizde ya da onu bir süreliğine yalnız bıraktığınızda köpeğiniz yaramazlık yapmaya başlıyor, evi dağıtıyorsa bu sizin gidişinizi kabullenemediği anlamına gelir.
Mazeretim var heyecanlıyım ben
Köpeğinizle tasmalı yürüyüşleriniz çok mu zor? Kendinizi sürekli köpeğinizin peşinden koştururken mi buluyorsunuz? Köpeğinizin uzatmasını devamlı çekerek yürümesinin en önemli nedeni heyecanlı olmasıdır. Köpekler bizden daha hızlı hareket ettikleri gibi aynı zamanda her yeri koklamak ve bulundukları yeri bir an önce keşfetmek gibi bir heyecanları vardır. Bu onların sağı sola zik zaklar çizerek yürümesine neden olur. Aynı zamanda sizin köpeğiniz üzerinde sağlam bir otorite kuramamış olmanız da onun sizi çekiştirmesine ve yönlendirmeye çalışmasına neden olabilir.
Şuraya da bir check-in yapayım
Köpekler için başka bir köpeğin çişini koklamak ve hatta yalamak koku duyularıyla yaptıkları bir sosyal bilgi toplama durumudur. Siz merak ettiğiniz daha yakından tanımak istediğiniz birinin sosyal medya profiline bakarsınız, köpekleriniz onların çişine. Köpekler sadece mesanelerini boşaltmak için değil aynı zamanda birbirlerine işaret bırakmak için çiş yaparlar. Hem dişi hem erkek köpeklerde görülen işaretleme durumunda köpekler kendi aralarında bir hiyarerşi oluşturur ve kendi toplum düzenlerini devam ettirirler. Erkek köpeklerde bu durumdan farklı olarak gittikleri her yere işaret bırakma durumu vardır. Bu onların kendi alanlarını belirlemek için yaptıkları içgüdüsel bir harekettir. Ancak tuvalet eğitimi olan bir köpek birdenbire eve çiş yapmaya başlarsa bunun nedenleri farklıdır. Uzun bir zaman dışarı çıkarmadıysanız tuvaletini kaçırmış ya da az ilgi gördüğü bir dönemdeyse dikkatinizi çekmeye çalışıyor olabilir. Bununla birlikte tekrarlanan bir durumdan söz ediyorsak bir sağlık probleminin de habercisi olabilir.
Sızım sızım sızlarım, ince ince ağlarım
Köpekler kimi zaman tıpkı insanlar gibi sızlanır ve/veya ağlarlar. Eğer ağlayan yavru köpekse bu oldukça doğal karşılanmalıdır. Çünkü yavru köpekler annelerinden mama, ilgi gibi ihtiyaçlarını ağlayarak temin ederler. Eğer yetişkin köpekte görülen ve kronikleşmiş bir durumdan söz ediyorsak bunun birkaç nedeni olabilir. Öncelikli olarak sızlanan köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi olmadığından emin olmalısınız. Köpeğinizin yaşı ilerlemişse herhangi bir işlevsel bozukluğu olabilir ya da bir yerlerinin ağrıması ağlamasına ya da sızlanmasına neden olabilir. Ağlamak da tıpkı havlamak gibi köpeğinizin sizinle iletişim kurma yollarından biridir. Heyecan, acı çekme, ilgi isteme gibi durumlarda köpeğiniz ağlayabilir.