Kabul edelim sosyal medya 7’den 70’e millet olarak hayatımızın merkezine oturdu. Bu sosyal medya çılgınlığı sadece bizi değil tüm dünyayı sarmış durumda. Özellikle Z kuşağının sosyal medya kullanımı bir hayli fazla. Nitekim Z kuşağı ve sosyal medya ilişkisi hakkında doğru bilinen yanlışlar da var. İngilizler neredeyse her ay sosyal medya aracılığı ile hayatımıza giren birkaç yeni kelimeyi sözlüğe ekliyor. Sosyal medya terimleri günlük hayatta da sıklıkla kullanılıyor. İşte sosyal medya terimleri ve anlamları.
Selfie (Özçekim)
Sosyal medyada kullanılan terimler arasında en popüler olan selfie olsa gerek. Instagram terimleri ve anlamları arasında yer alan bu kelime, kendi fotoğrafını çekme anlamına geliyor. Suyunu çıkardığımız konulardan biri. Siyasetçisinden sporcusuna, hatta gözaltına alınanımıza, en cool takılanımızdan en gencimize kadar herkesin bir kez olsun kendi fotoğrafını çekip paylaşmışlığı vardır.
Ek bilgi: “Özçekim” kelimesini TDK bulduğu halde bu kelimeyi online sözlüğüne eklemeyerek büyük bir “başarıya!” imza atmışlar. Neyse ki Bahçeli Reyiz bu işe el attı da kelime dilimize oturdu.
Meme (Caps)
Kişilerin çoğunlukla komik ya da ilginç fotoğraflarının altına eğlenceli yazılar yazarak internette paylaşması bu meme (miim diye okunur) kavramını oluşturuyor.
Sexting (Cinsel İçerikli Mesajlaşma)
Birisine cep telefonu ile cinsel içerikli fotoğraf ya da mesaj göndermek… İngilizler Oxford Sözlük’te Sexting’i tam olarak bu şekilde açıklamışlar. Sosyal medya terimleri türkçe olarak kullanılmıyor. Genellikle yabancı sözcükler kullanılıyor.
Wiki (Viki)
Bir kullanıcı topluluğu tarafından ortak bir şekilde geliştirilen bir web sitesi ya da veritabanı. Tüm internet kullanıcılarının içerik eklemelerine ya da düzenlemelerine izin veren bir sistem.
Wikipedia, mediawiki, wikigentoo, pymolwiki gibi daha birçok sitenin ortak adı. İnternette aradığınız bir kaynakla ilgili birçok insanın ilk baktığı kaynakların başında geliyor. Bu arada “wiki wiki” Hawaii dilinde çok çabuk anlamına geliyor.
Troll (Trol)
Sosyal medya jargonları arasında duyduğumuz bir başka kelime de troll. Birini sinirlendirmek için kasten, provokatif paylaşımlar ve yorumlar yapan kişi… Wikipedia’ya göre asıl anlamı “İskandinav ülkelerinde gemilerde kullanılan bir çeşit balık ağı” olarak geçiyor. Türkiye’de ise daha çok bir siyasi partinin internet kullanıcıları için kullanılan bir terim haline geldi.
Emoji
Online iletişimde bir duyguyu ya da düşünceyi ifade etmek için kullanılan küçük dijital imaj ya da ikonlara “emoji” deniyor… Japoncada resim anlamına gelen kelimenin ilk harfi “e” ve harf, terim anlamına gelen “moji” kelimelerinin birleştirilmesi ile türetilmiş. Adeta bir e-posta hikayesi.
Phablet
Boyutları tablet bilgisayar ile akıllı telefon arasında olan cep telefonları. Görünüş olarak hem akıllı telefona hem de tablete benzediği için Phone ve Tablet kelimelerinin birleştirilmesi ile türetilmiş bir kelime. Samsung’un çıkardığı Note serisi bunun en iyi örnekleri arasında gösterilir.
Bitcoin
Bitcoin, deneysel olarak başlatılmış dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan sanal bir para birimidir. Bitcoin teknolojisi, noktadan noktaya dağıtımlı bir ağ üzerinde çalışır.
Touch Screen (Dokunmatik Ekran)
Ekranına dokunarak tüm işlemleri yapabildiğiniz teknolojik cihaz. Dokunmatik ekran hayatımıza sadece yeni bir cihaz ve yeni bir kelime değil aynı zamanda yeni bir parmak hareketi de getirdi. (Bkz. Cem Yılmaz)
Touchless
Bir ekrana ya da ara yüze dokunmadan mimik ya da el/kol hareketi ile bir cihazda işlem yapma… Hayatımıza yeni giren bir teknoloji olan dokunmadan işlem yapabilme, teknolojinin ne kadar inanılmaz boyutlara geldiğinin bir örneği.
Cyber Security (Siber Güvenlik)
Medya terimleri arasındaki bir diğer kelime de; Cyber Security. İnternet dünyasında korsan saldırılara ve virüslere karşı bir kişi ya da kurumun güvenliğini sağlama.
Digital Detox (Dijital Arınma)
Kişinin gerçek hayatta daha çok yer almak ya da sosyal medyanın getirdiği stresten arınmak için bir süre boyunca Akıllı Telefon ya da Bilgisayar gibi elektronik aletleri kullanmaması.
Kim arada sırada yapmaz ki; bir süre teknolojiden uzak kalmak için teknolojinin olmadığı yerlere gitmek ya da bir süreliğine Facebook, Twitter, Instagram ve diğer sosyal medya hesaplarını kapatıp “Oh be rahatladım” demek. Fakat tüm dünyada olduğu gibi bir süre sonra dayanamayıp meraktan geri dönmek…
Türkiye’de olmasa da 20-26 Nisan arası tüm dünyada Dijital Arınma Haftası olarak geçer ve o tarihler arasında birçok insan teknolojik araçlarını kullanmıyor.
Geek Chic
Modaya uygun olarak, teknoloji ve bilgisayar odaklı giyinmek/görünmek… Türkiye’de de örneklerini gördüğümüz ama adının “Geek Chic” olduğunu -belki de- bilmediğimiz giyim tarzı. Bu tarzın en önemli özelliği kendini daha “teknolojik” göstermek için takılan siyah çerçeveli gözlükler. Buradan tüm hipster kardeşlerimize göz kırpıyoruz: Hipster özel 1 / Hipster özel 2.
BYOD (Bring Your Own Device – Kendi Cihazını Getir)
Başlıktan da anlaşılacağı üzere “Kendi Cihazını Getir” cümlesinin İngilizce kısaltılmış hali. Bir şirketin ya da organizasyonun çalışanlarına kendi teknolojik cihazlarını getirmesine izin vermesi… Uygulamanın çıkış temeli yine teknoloji bağımlılığı. İnsanların kendi cep telefonu ya da bilgisayarları ile duygusal bir bağ kurmasından dolayı çalıştıkları şirketteki bilgisayarlara alışamaması. Sizi gidi mini çakal patronlar sizi.
Photobomb (Fotoğraf Yancısı)
Fotoğraf çekilirken başka bir kişinin ansızın fotoğrafta görünmesi. (Çoğunlukta muziplik ya da şaka olsun diye yapılır.)
Noob (Çömez)
Özellikle sosyal medya ve bilgisayar konusunda tecrübesiz insanlar için kullanılan terim.
Woot
Özellikle online iletişimde ‘heves, coşku ve zafer’ ifadesini göstermek için kullanılan kelime.
Tweeps (Takipçi)
Bir Twitter kullanıcısının takipçilerine verilen isim.
Vaguebooker (İlgi Hastası)
Vaguebooker istemeden ya da taktik olarak dikkat çekmek için olumsuz durum güncellemeleri yapan kişi.