Çoğumuz tatil için çalışıyoruz. Çalışırken çabuk geçsin diye dua ettiğimiz saatler, bayramlarda, izinlerde kısacası tatildeyken değerleniyor, bırakın saatleri dakikalar bile altın değerinde oluyor.
Seyahat etmeyi iş olarak yapıyor olsam da yepyeni bir yerdeyken her dakikanın keşiflere, tanımaya, dinlenmeye, eğlenmeye kalması için benim de uyguladığım, tatildeyken değerli vaktinizi boşa harcamamanız için çok işinize yarayacak pratik ipuçlarını sizler için derledim.
Çizenbayan‘dan temiz tatil için seyahat tüyorları listesi huzurlarınızda.
Tedbirli olun
Bir yurt dışı seyahatine çıkmadan önce pasaportunuzun ve nüfus cüzdanınızın renkli fotokopisini çekip ailenize ya da yakın bir arkadaşınıza bırakın. Yine bu belgeleri scanleyip (akıllı telefon uygulamalarıyla da yapabilirsiniz) dropbox gibi her yerden ulaşabileceğiniz bir depolama alanına upload edin ya da kendinize mail atın. Pasaportunuzun çalınması gibi tatsız durumlarda çekeceğiniz sıkıntıyı minimuma indirirsiniz.
Bavul hazırlama seromonisi
“Less is more!”
Mies Van der Rohe’nin her biri basit geometrik formlardan oluşan minimalist binalarının felsefesini anlatmak için mimarlık tarihinde de sıkça kullanılan bu İngilizce deyişi yalnızca mimar olarak değil gezgin olarak da benimsiyorum. Ne kadar az o kadar iyi! Seyahate neden gittiğinizi unutmayın. Yanınıza ihtiyacınızdan fazlasını alarak değerli vaktinizi, paranızı ve enerjinizi boşa harcamayın.
Giysileri bavula rulo yaparak yerleştirin
Uzun zamandır internette okuduğum bu yöntemi test ettim onayladım. Gerçekten de rulo yapılmış giysiler katlanmışlara göre bavulda çok daha az yer kaplıyor. Dolma sarma teknikleriniz size ekstra alan olarak geri dönecek.
Dolu bir bavulla seyahate çıkmayın
Zar zor kapadığınız bavulunuzu tatilden dönerken tekrar kapamanız gerektiğini unutmayın. Üstelik gittiğiniz yerden enteresan şeyler almak isteyebilirsiniz. Giderken bavulunuzda ekstra yer olmasında fayda var.
Vakumla beni
Kabin boyu bavula sığmakta zorlanıyorsanız ya da daha uzun seyahatlere çıkacaksanız giysilerinizi katlayıp züccaciyecilerden 7-8 liraya satın alabileceğiniz vakum torbalarına yerleştirip ağzını sıkıca kapadıktan sonra elektrikli süpürgeyle poşetin içindeki havayı çekin. Ne kadar yer kazandığınıza inanamayacaksınız. Ancak 2 şeye dikkat etmeniz gerekli.
Biiiir: Normalde sığacak kadar giysi yerine vakum torbası ile yerden kazanıp doldurduğunuz kabin boyu bavulunuz hacim olarak değilse bile ağırlık olarak kabin boyu olmaktan çıkabilir.
İkiii: Bavulunuzu açacağınız ve tekrar toplamanız gereken yerde de elektrik süpürgesi yoksa aynı yöntemle bavula sığmanız mümkün olmayacak. Bunu da hesaba katın.
Seyahat boyu
Otellerde complimentary olarak verilen ya da kozmetik mağazalardan satın alabileceğiniz ‘seyahat boyu’ ürünleriniz bitince paketlerini atmayıp tekrar tekrar doldurarak normal bavulunuzda yerden tasarruf edebilir, kabinde yanınıza alacağınız bavul içinse sıvı kısıtlaması kurallarına takılmamış olursunuz. Cilt bakım ürünlerinizi küçük plastik torbaları ya da pipetleri tüp gibi kullanarak yanınıza ihtiyacınız olan kadar alabilirsiniz.
Şampuanlı t-shirt’e son!
Bavulda basınç farkından patlayan, ya da akan, sızan ürünleri önlemek için kapaklarını açıp kapakla sıvı arasına streç film geçirip kapağı tekrar kapatın. Seyahat boyu şampuan, krem gibi ürünlerinizi plastik torbalarla bir arada kaldırın.
5 kolye üst üste takmaya son!
Takılarınızı eczanelerden satın alabileceğiniz günlük ilaç kutularına koyarak, ya da her birini streç filme sararak taşıyabilirsiniz. Kolyelerin birbirine dolanmasını önlemiş olursunuz böylelikle. Kulaklık, şarj aleti gibi kablolarınızı gözlük kutularına koyarak çantanızın içinde birbirine dolanmasını engelleyebilirsiniz.
Devrik yaka kader değil!
Gömleklerinizi bavula yerleştirirken yakasının içine kemerinizi halka yapıp koyarak yakanın kırılmasını engelleyebilirsiniz. Hem de iş seyahatlerinde toplantılara boynunuz bükük gitmemiş olursunuz.
Ayakkabılar
Ayakkabılarınızı bavula yerleştirmek için otellerde bulabileceğiniz duş bonelerini kullanabilirsiniz. Ayakkabıların içlerine çorap yerleştirip birbirine dönük şekilde ya da tek tek bavulun kenarlarına koyabilirsiniz.
Kırılacak eşyalar
Gittiğiniz yerden içki almak isterseniz şişeyi t-shirt’e sarıp bavulun tam ortasına gelecek şekilde yerleştirin. (Neden bavul derseniz uçağa free-shop’tan almadığınız içkileri sokamıyorsunuz da ondan.) Bavulu taşırken ne kadar itip kaksalar da şişe içi dolu olduğu ve dışı da sarılı olduğu için kırılmıyor. Yine gittiğiniz yerlerden kırılacak tabak çanak almak isterseniz tabakları t-shirt’e sarıp, bardakları sarıp içini de yine t-shirt’le doldurarak bavulun dış kenarlarından mümkün olduğunca uzağa koyarak kırılmadan taşıyabilirsiniz.
Sırt çantası candır
Sırt çantası ile seyahat ediyorsanız daha ağır parçaları belinize, sırtınıza yakın yerlere koyarak dengenizi sağlama alabilirsiniz. Kısa bir tatile çıkıyorsanız sırt çantası veya kabin boyu bavul alarak bavulunuzubeklerken kaybolan vaktinizi geri kazanabilirsiniz. Hatta Avrupa’daki bazı ucuz hava yolları check-in yapacağınız bavul için ekstra ücret talep eder, sırt çantası ya da kabin boyu bu ücretten de yırtmanıza olanak sağlar. Ancak tekrar hatırlatalım kabine alacağınız bavullarınızda sıvı kısıtlamalarına dikkat edip güneş kremi, şampuan, solüsyon gibi sıvı ürünlerinizi 100cc’yi geçmeyecek küçük kaplara koymanız gerekli.
Uçak ve havaalanı faslı
Online check-in size her zaman vakit kazandırır. 2 kişi seyahat ediyorsanız online ya da kontuarda check-in sırasında aynı sırada cam kenarı ve koridor koltukları alın. Uçak % 100 dolu olmadığı sürece ortanız muhtemelen boş kalır. Eğer biri gelirse de kibarca arkadaşınızla oturmak istediğinizi söyler yer değişmeyi rica eder yanyana oturursunuz. Kazan-kazan durumu. Yine check-in yaparken uçağın arka ya da ön kapısına mümkün olduğunca yakın koltukları tercih ederseniz iniş binişlerde ve tuvalet kullanımlarınızda rahat edersiniz.
Ucuz etin yahnisinin yavan olabilmesi
Sırf 3-5 kuruş daha ucuz diye abuk subuk saatlerde abuk subuk uzak havaalanlarına inen (bu taksiye binmeniz gerektiği anlamına gelebilir), bagaj hatta online check-in yapmazsanız kontuarda check-in’e bile fahiş fiyatlar ödeyeceğiniz, u$çakta bir şeyler yemek isterseniz para ödemeniz gereken hava yollarını tercih etmeyin. Çünkü astarı yüzünden pahalıya gelebilir. Sinir bozukluğu ve vakit kaybı da cabası. Bu havayollarını tercih edecekseniz de sizden nelerden ekstra para koparacaklarının farkında olun.
E-mail mühim
Bagaj tag’inize adınız soyadınız, telefonunuz ve adresinizin yanında mutlaka e-mail adresinizi de yazın. Yurt dışında bavulunuzun karışması durumunda bilmedikleri bir hattı aramak yerine size e-mail’inizden çok daha rahat ulaşabilirler. Hava alanlarında döviz değiştirmeyin. Hem kur hem de alacakları komisyon ile zarara girersiniz. Çoğu zaman ATM’den döviz çekmek daha hesaplı.
Adresleri unutmayın
Bazı ülkelerin girişinde form doldurmanız gerekiyor. Sıkıntı çıkmaması için forma kalacağınız otelin, evin, arkadaşınızın adresinizi yazmanız ve görevlinin size bu konuda sorduğu soruları cevaplamanız lazım. Adresleri not etmenizde fayda var.
Telefon/internet sorunsalı
Seyahate çıkmadan önce telefonunuzun hafızasını boşaltın. Yeni fotoğraflara yer açın. Yurt dışında 1-2 günden fazla kalacaksanız gittiğiniz ülkeden oranın yerel bir kontörlü hattını satın almanız her zaman roaming’den daha hesaplıya geliyor. Yerel hat taktığınız telefonunuzda whatsapp numaranız aynı kalabilir. Tek yapmanız gereken yeni simi taktığında numaranı değiştireyim mi diye sorduğunda hayıra basmanız. Başka hat takılıyken de her zamanki whatsapp hesabınızı kullanabilirsiniz.
Kartkeser
Her gittiğiniz ülkede telefonunuza uygun sim kart bulamayabilirsiniz. Özellikle birkaç ülke dolaşmalı seyahatlerde değerli vaktinizi micro, nano, macro simlerden size uygun olanını arayarak geçirmek istemiyorsanız amazon gibi e-ticaret sitelerinden 3-5 dolara satın alabileceğiniz bir adet cutter edinebilir, macro siminizi kendiniz keserek telefonunuza uygun hale getirebilirsiniz. Tersi durumlar için yani micro sim bulmanız durumunda macroya çevirmek için dönüştürücüler de çok uygun fiyata satılıyor ama her gittiğiniz ülkede bulamaycağınız için önceden almanızda fayda var. İnanın bu özellikle uzun seyahatlerde sizi cep telefonu faturasına bir servet ödemekten kurtaracak.
İnterneti emen uygulamalar
Kısa süreliğine gittiğiniz ülkede başka hat satın almak istemiyorsunuz ya da bulamadınız diyelim. Yurtdışına çıktığımda faturama yansıyan astronomik rakamlar arama ve mesajlardan ziyade internet kaynaklı oluyordu. Üstelik de çok az data yiyen whatsapp gibi programları kısa süre kullanmama rağmen. Akıllı telefonlar siz interneti açtığınız anda ülkenizdeymiş gibi data yerse son derece pahalı internet paketleri anında bitiyor ve paket aşımı da size can yakımı olarak geri dönüyor. Bunu önlemek, data harcamanızı minimuma indirmek için iPhone’da ayarlardan hücresele girip en altta hücresel veri kullanılsın kısmında işinize yaramayacak app’leri kapamanız yeterli.
Offline uygulamaların değerini bilin
Yurt dışında adres bulurken akıllı telefonundan vazgeçemeyenlerdenseniz bunun için pahalı internetinizi harcamanız gerekmiyor. Offline harita uygulamalarını indirebileceğiniz gibi dolaşacağınız alandaki haritayı otelinizden çıkmadan önce yükleyip hücresel veriyi kapatıp yolunuzu ücretsiz olan ve internet bağlantısı gerektirmeyen GPS ile bulabilirsiniz.
Şarj taktikleri
Telefonunuzu şarj ederken uçak moduna alıp kullanmamaya özen gösterin. Hem daha hızlı şarj olur hem de pilini boşuna eskitmemiş olursunuz. Telefonu 2-3 kere şarj edebilen powerbar’lardan edinin ve telefonunuzu şarj etmek yerine vaktinizi gezerek değerlendirin. Gittiğiniz ülkede prizlerin farklı olma ihtimali var. Gitmeden araştırın. Pek çok ülkenin prizini dönüştüren aparatlar havaalanlarında ve turistik mağazalarda satılır. Çoğu zaman otellerde dönüştürücü ya da başkalarının unuttuğu şarj kabloları olur ama yine de yanınıza almanızda fayda var.
Gezme tozma
Restoranlarda foursquare’e girip yazılan tip’lerden internet şifresini bulabilirsiniz. İnternet şifresi dışında ne yiyip içeceğinize karar veremiyorsanız yine tip’ler çok faydalı oluyor.
Fotobomb’a son
Çektiğiniz seyahat fotoğraflarından, siz tam manzarayı çekecekken önünüze geçip sohbet etmeye başlayan ve tam ordan giderlerken yerine yenileri gelen gıcık turistleri silmenin bir yöntemi var. Büyü değil, teknoloji!
Sosyal olun
Konaklama için check-in check-out saatleri her zaman uçak saatinize uymayan, ruhsuz ve pahalı oteller yerine airbnb, couch surfing gibi konaklama seçeneklerine açık olun. Hem, otellerden komisyon alan pahalı turlar ve restoranlar yerine normal bir insan olan ev sahibinizden harika şehir tavsiyeleri de alabilirsiniz.
Önhazırlık önemlidir
Seyahate çıkmadan önce hazırlık yapın. Tarzını sevdiğiniz blog’ları okuyun. Mahalleler, insanlar hakkında fikir edinin. Özellikle Güney Amerika ve Avrupa rotalarınız için buraya da bir göz atmayı ihtmal etmeyin. 🙂