Ağzınızın açık kaldığı, sizi kendine hayran bırakan birçok film sahnesi hâlâ aklınızın bir köşesindedir muhtemelen. Hiç “Abi bu nasıl bir teknik ya böyle!” dediğiniz oldu mu? Bizim oldu. Aslında bu listeyi kendimiz için yaptık, hiç üzerinize alınmayın. Psikolojik filmler, Black Swan, Darren Aranofsky, Guy Ritchie falan derken bir de baktık ki, “Hani bazı sahnelerde kamera kızla birlikte hareket ediyor ya, o tekniğin adı ne ya?” falan demeye başlamışız. Biz de “Hadi araştıralım o zaman” dedik, ortaya bu liste çıktı. Sonra da hazır böyle bir liste oluşturmuşken, okuyucularımızı da bundan mahrum etmeyelim dedik ve huzurlarınıza getirdik.
Garip isimli bir acayip teknik…
Bi’kere o garip bir isim değil, bir soyad. Hem yönetmen, hem de fotoğrafçı olan Einar ve Eidur kardeşlerin soyadı. Snorri Bros, “Ya bunun adı snorricam olsun bari” demeden yıllar önce kullanılmaya başlanmış aslında bu çekim tekniği.
İyi de dışarıdan bakınca nasıl görünüyor?
Bu teknikle çekilmiş görüntüleri izlerken anlıyorsunuz ki; snorricam amacına ulaşmış, ama dışarıdan bakıldığında çok da matah bir şey gibi durmuyor maalesef. Ama tabii bizi işin bu kısmı ilgilendirmiyor, önemli olan ekrandaki görüntünün bizde oluşturduğu duygu. O da fazlasıyla tatmin edici zaten. Gelin, bu tekniğin kullanıldığı filmlerin ve dizilerin bir kısmına hep birlikte göz atalım.
Kuhle Wampe (1932)
1932 yapımı, senaryo kısmında B. Brecht imzası da taşıyan bu film, snorricam tekniğinin ilk kullanıldığı film. Tabii o sıralar bu tekniğin adı henüz snorricam değildi. Filmin Naziler döneminde yasaklandığını ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden gösterime girdiğini de ekleyelim.
Seconds / İki Yüzlü Adam (1966)
John Frankenheimer’ı bilir misiniz? Tamam, yönetmeni bilmiyorsanız da, Alcatraz Kuşçusu’nu (Birdman of Alcatraz) bilirsiniz; en azından adı kulağınıza çalınmıştır. İşte o büyük yönetmenin bu kamera tekniğini kullandığı filmidir Seconds.
Mean Streets / Arka Sokaklar (1973)
Amerika’nın suç deryasını en iyi ondan öğreniyoruz. Martin Scorsese’nin filmlerinin altyapısını hep bu “suç unsurları” oluşturuyor. Bu dünyayı onun kadar iyi anlatan yönetmenlerin sayısı çok değil. 1973 yapımı bu filmde Harvey’e taktığı kamerayla da farkını ortaya koymuş Scorsese.
Pi (1998)
Aronofsky, bu dünyanın başına gelen en güzel şeylerden biri sanırız. Birçok olağanüstü ve sıradışı filmde imzası bulunan bu adam, snorricam’e isim babalığı yapmadı ama bu tekniği herkes tarafından bilinir hâle getirdi. Adam kamerayı oyuncuya bağlama ve o karakterin hislerini en iyi şekilde izleyiciye anlatma uzmanı, snorri’yi snorri yapan adam.
Requiem for a Dream / Bir Rüya İçin Ağıt (2000)
Filmin Türkçe adı bile muhteşem: Bir Rüya İçin Ağıt… Dedik ya, adam uzman. Uyuşturucu havuzunda yüzen bu gençleri, snorricam eşliğinde öyle bir anlatıyor ki, sanki o rüyada biz varız. Listedeki diğer filmler de kullanıyor bu tekniği ama hakkını vermek lazım, hiçbiri Aronofsky kadar iyi kullanmıyor.
I Am Legend / Ben Efsaneyim (2007)
Vakti zamanında biri “Gün gelecek bir Will Smith filmini ayıla bayıla izleyeceksiniz” deseydi, ağzının ortasına kürekle vururduk herhalde. Smith, kendinden beklenmeyen bir performans sergilemiş bu filmde. Kullanılan teknik de tadına tat katmış.
Slumdog Millionaire / Milyoner (2008)
Fena hâlde çarpıcı bu Danny Boyle-Loveleen Tandan filmi, hem hikâyesiyle hem de gözümüze gözümüze soktuğu Hindistan gerçekleriyle bizi ekrana kilitlemişti. Filmin 8 Oscar sahibi olduğunu da kaşla göz arasında yazıverelim.
Rock’n’Rolla (2008)
Bir film, Madonna’nın eski eşi, İskoç yönetmen Guy Ritchie tarafından çekilir de, snorricam eksik olur mu? Olmamış da zaten…
The Hangover / Felekten Bir Gece (2009)
Yarıla yarıla güldüğümüz harika filmlerden biri Hangover. Bu filmin o ünlü “kendine gelme” sahnesinde kullanıldı snorricam tekniği. Hani şu gözlüklü saf adamın tavuklu ve kaplanlı otel odasında uyandığı sahnede 🙂
District 9 / Yasak Bölge 9 (2009)
Snorricam, 2009 tarihli bu orijinal ve ürkütücü bilim kurgu filminde de kullanıldı.
Orphan / Evdeki Düşman (2009)
Yetimhanede büyüyen Esther’in ve onu evlat edinen ailenin anlatıldığı, öyküsüne çok da yabancı olmadığımız bu film de, snorricam tekniği kullanılan filmlerden biriydi.
En sevdiğimiz katil: Dexter
Teknik sadece filmlerde kullanılmadı. Diziler de bundan nasibini aldı. Dizinin ilk sezonunun 11. bölümünde kullanıldı mesela.
Bir dizi daha: Torchwood
Dünya için tehlike oluşturan uzaylıları ve bunların silahlarını etkisiz hâle getirmeye çalışan küçük bir grubun başından geçenleri anlatan İngiliz bilim kurgu dizisi Torchwood da bu tekniğin kullanıldığı dizilerden.
Bonus 1: Smashing Pumpkins – 1979
Klipleri de unutmayalım. “1979” bunlardan biri.
Bonus 2: Sean Lennon – Home
Bonus 3: Janet Jackson – Go Deep
http://www.youtube.com/watch?v=dL8L1iiwwQA
Bonus 4: Mick Jagger – God Gave Me Everything
Bonus 5: Melih Kibar’la Kibarca
Evet, Melih Kibar da kullandı bu tekniği. Ne var bunda! 🙂