Bir içeceğin kendine has ritüelleri olması onu daha lezzetli kılar mı?
Bizce ve araştırmacılara göre öyle.
Biz de sizin için hemen her gün tükettiğimiz ancak belki de bir ritüelin içinde olduğunu fark etmediğimiz içecekleri listeledik.
Sohbetin o kadar da bahane olmadığı: Türk kahvesi
Hazırı çıktı, makinesi çıktı mertlik bozuldu diyenlerle hemfikiriz. Kahve dediğin mümkünse kömürde değilse ocakta pişirilir. Formu en az dünya kadar kesin bardağında sunulur. Yanında mutlaka su verilir. Buradaki su kahveden sonra değil önce içilir. Amaç, kahvenin lezzetini artırmak için ağızdaki diğer tatları temizlemektir. Çikolata ve lokum plasesi ise, ritüelin sağ kanattan bindireni, 45’lik plağı, ressamın son fırça darbesidir.
Sabırla beklenen: Bira
Ritüelin şanı 33cl ve 75cl’lik şişelerden geçer. Hem tank ve hem şişede iki fermantasyondan geçen üretiminin 90 gün olmasından mütevellit bira, sabırla beklenir. Sunumu ortalama bir ajans sunumundan eğlenceli olup, kendi içinde küçük sırlar barındırır. Şişeler toplamda 90 derecelik açı içerisinde hareket ederken, bardak 45 derecelik açıyla tutulur. Bira dökülmeye başladıktan sonra, şişe yavaş yavaş bardaktan uzaklaştırılır. Köpük oluşması için bardak dik seviyeye getirilir. Köpük ve biranın birbirinden ayrıldığı bölge bardaktaki logoya tekabül ettirilir ve bardağın dibinde oluşan hortum keyifle izlenir. Şişenin dibinde 1 cm’lik maya bırakılmaya özen gösterilir. O bırakılan 1 cm, tatlının üstündeki kaymakla eşdeğerdir. En sevdiğin arkadaşa ikram edilir ya da paylaşmak istemezsen shot yapılarak tüketilir. 8,5% alkole de yakışan hızlı bir shot’tır. Bütün bu başarılı sunumun ardından en yakın bara uzman sertifikasıyla başvurulur.
Bir nesle ekşi sevdiren: Tekila
Alt tarafı 5 cl’lik bir bardaktan bir şeyler içiyorsunuz ama İnka İmparatorluğu’nda yaşasanız, krala kurban vermeniz gerekse, anca bu kadar ritüeli bir arada gerçekleştirebilirsiniz. Savımızı desteklemeye çalışalım: Başparmağınızla işaret parmağınız arasına tekabül eden elinizin tersinin yanak kısmını yalayın, üstüne tuz dökün, elinizi sıra dayağı yemeye kalkmış öğrenci gibi düz tutun ki tuz dökülmesin, sonra tuzu yalayın, bardağı masaya vurun, tekilayı için, limonu ağzınıza atın, yüzünüzü ekşitin, kabuğunu çıkarın… Yorulduk.
Bir tatlı huzur aldıran: Rakı
İçmesi 3 saniye, ritüeli 7 yıl sürse muhtemelen ülke olarak pek sesimizin çıkmayacağı rakının, ritüeline kurban. Bu ferahlıkta anlatalım… Rakı, genellikle içine su, yer yer madensuyu katılan; yanında su, yer yer şalgam tüketilen, bir yudum alındıktan sonra yanındaki bardağın da boynu bükük bırakılmadığı bir Türk genidir. Takım arkadaşları mezeler, forma numarası soğuk kalmasını sağlayan ehl-i keyf; devre arası belirli miktarda içildikten sonra tüketilen çaydır.
Bir nefes için saatler harcatabilen: Pipo
Pipo, 10 parçadan oluşan bir içme macerasıdır. Kendinize bir pipo alın, eğer dedenizin ya da amcanızın size hediye ettiği bir pipo var ise daha değerlidir. Çünkü düzgün kullanılmış bir pipo yıllanmış bir değerdir, içimi güzelleştirir. Tütünü piponuza doldurun, tütünün tam olarak dolduğuna emin olmak için tamper yani bastırma aletinizi kullanın. Tütününüzü yakın ama yakmak için gazlı özel pipo çakmağı ya da kibrit kullanın. Sönmemesi için görece sık nefes çekin. Tekrar yakmaktan ya da tamper’ı kullanmakta bir sakınca görmeyin, tütün bittikten sonra piponuzu temizlemeyi unutmayın. Siz bu işlemleri yaparken muhtemelen bir yerlerde ülke kuruldu, onu tebrik edin.
Lordlar Kamarası: İngiliz çayı
İngiliz çayının içimini bir kenara koyarak aslında niyetin bile dev bir ritüel olduğunu söyleyebiliriz. Oralarda ‘high tea’ buralarda ve dünyada ‘zengin akşamüzeri çayı’ olarak bilinen İngiliz çayı, altın günü usulü onlarca yiyecekle birlikte tüketilir. Çay genelde bizdeki gibi uzunca bir süre demlenmeye bekletilmez. İngiliz olmanın ‘şanından’ sütle içilir.
4 elementin birleşmesinden oluşan: Nargile
Her ne kadar şimdilerde kilometre başına 82 adet nargile kafe düşüp, ritüelin kelime anlamı biraz havalansa da, Osmanlı’dan bu yana biz Türklerin en tutkulu içeceklerinden biri, nargiledir. Marpuç, bilya, ser gibi nev-i şahsına münhasır isimlerle toplam 17 parçadan oluşan nargilenin keyfi, içinin iyi temizlenmesi, düzgün bir hava yalıtımı, doğru zamanda değiştirilen köz, tütünün lüleye düzgün yerleştirilmesi, doğru su seviyesi ve kuvvetli bir nefes gerektirir. Facebook’a koymalık profil fotoğrafı gerektirmez.
Aşırı ciddi olanı: Japon çayı
Bütün ritüeller arasında işini en ciddiye alan ritüeldir. Özel bir odaya geçilir, eller yere değdirilmek suretiyle selam verilir, çaydan önce ‘karseki’ denilen yemek yenir, ardından geleneksel bir tatlı yenir ve seremoniye geçilir. Çayın içileceği kaseye ısınması için sıcak su koyulur ardından toz halindeki çay ve kaynar su eklenir. Karıştırıcı adı verilen özel çubukla 50 defa karıştırılır ve konuğa verilir. Alınan birer yudumun ardından kurabiye yenir sonra tekrar çay içilir. Bütün bu işlemler bittikten sonra yurdum çayına bir kez daha şükredilir.