Deniz kokusu aldığınızda küçükken deniz kenarında oynadığınız günleri hatırladığınız oldu mu? Ya da biri yanınızdan geçerken arkadaşınızın parfümünü duyup onları özlediniz mi? Eminiz ki hepimiz bunu en azından bir kere yaşamışızdır.
“Proust etkisi” adı verilen bu durum Marcel Proust‘un “Kayıp Zamanın İzinde” adlı eserindeki bir sahneye atıfta bulunuyor. Bu sahnede, Proust’un ana karakteri bir kekin tadını alır ve bu tat onu geçmişteki bir anıya götürür. “Proust etkisi” terimi daha sonra psikoloji literatürüne girmiştir ve özellikle bellek ve hatırlama üzerine çalışan araştırmacılar tarafından kullanılmıştır. Bu etki duyusal uyarıcılara maruz kaldığımızda geçmişteki anılarımızın canlanmasını ifade eder. Bu durum, duyusal uyarıcının beyindeki bellek merkezlerini etkilemesiyle gerçekleşir.
Proust etkisi, duyusal deneyimlerin insanların geçmiş deneyimlerini canlandırabileceğini ve bu deneyimlerin duyusal uyarıcılara bağlı olduğunu gösterir. Bellek araştırmalarında önemli bir konudur ve insan belleğinin işleyişi hakkında önemli ipuçları sağlar. Şimdi daha fazla vakit kaybetmeden Proust etkisi nedir bir bakalım👇
Neden kokular bizi uzun zaman önceki anılara götürür?
Zihnimizin kokuyu belleklerle bağlamasının bir nedeni var. Bu, beynimizdeki bir mekanizmayla ilgili. Beş duyumumuzdan özellikle koku duyusu, bellekte saklanan anılara doğrudan bir sinyal gönderebilir. Daha doğrusu, koku bilgimiz limbik sistemimize ulaşır. Oradan, hipokampus ve amigdalanın çekirdeği uyarılır. Hipokampus, anılarımızın barındığı yerdir ve bir koku, bir anıya bağlanabilir.
Koku, mutluluktan üzüntüye, öfkeye veya geçmişimizden kötü bir anıya kadar herhangi bir duyguyu uyandırabilir. Beynin yapısı ve tasarımı nedeniyle, tanıdık bir kokuyla karşılaştığımız anda bir anıyı veya bir duyguyu hatırlayabiliriz.
İlginizi çekebilir:
Enerjinizi Yükseltin! Ruh Halinize İyi Gelecek 7 Koku
Proust Etkisi dediğimiz koku hafızası ile ilgili birçok bilimsel araştırma yapılıyor
Örneğin 2021 yılında Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre koku hipokampüste (beynin uzun süreli bellek merkezi) bulunan konum hücrelerini aktifleştiriyor ve kokular uzun süreli hafızayla birlikte yön bulma yeteneğimizi de doğrudan etkiliyor. Bu konuda yapılmış bilimsel çalışmalar; duygusal bir tetikleyiciyle pekiştirilen verilerin zihnimizde çok daha net yer edindiğini gösteriyor. Öte yandan bu çalışmalara göre; koku ve tat duyuları, hipokampüs ile doğrudan bağa sahip ve onların bıraktığı iz oldukça kalıcı.
Kokular ruh halini iyileştirmek için nasıl kullanılabilir?
Proust Etkisi’ne dayanarak, lavanta yağı ve papatya gibi kokuların uykusuzluğa yardımcı olduğu veya beyin için iyi olduğu söylenir. Ancak bu durum herkes için doğru olmayabilir. Eğer beyniniz bu hoş kokuları kötü anılarla ilişkilendirdiyse muhtemelen lavanta kokusu sizi rahatlatmayacaktır. İngiltere’de, kokular ile bellek arasındaki bağlantı üzerine yapılan araştırmalar ise biberiye kokusunu alan deneklerin hafızalarında iyileşmeler olduğunu olduğunu ortaya çıkardı.
Bu bilgilere dayanarak tüm kokuların herkes için faydalı olmadığını söyleyebiliriz. Ancak bir kişi, beyninin iyi anılarla eşleştirdiği aromaları kullanarak kokuların iyileştirici etkisinden yararlanabilir. Bu şekilde, kokular bireysel ihtiyaçlara göre özelleştirilebilir.
Kaynak: 1