Malum, Oscar gecesi yaklaşıyor. 2 Mart Pazar gecesi 86.’sı düzenlenecek tören için meraklısı şimdiden bira ve çerez tedarikine başladı. Biz de bu ikonik ödülün 85 yıllık tarihindeki ilginç detaylara dikkat çekelim istedik. Manidar bir zamanlamayla… Action!
Hamuduyla götürenler
Oscar tarihinde 11 dalda ödül kazanan üç film var: ‘Sandaletli aksiyonların atası’ Ben-Hur, “Ula hepsini buna mı verdiler?” Titanic ve “İlk ikisini es geçtik, buna da vermezsek Sauron’un gözü kalır.” Yüzüklerin Efendisi Bölüm 3: Kralın Dönüşü.
Avucunu yalayanlar
Bu alemde gün geldi Spielberg bile madara oldu. Ama kaybedişi bile görkemli oldu. 11 dalda aday gösterilip tekini bile alamayan tarihteki tek film dahi bir çocuğa ait: Mor Yıllar.
Kutsal beşliyi kazananlar
Akademinin en prestijli kategorileri en iyi film, yönetmen, erkek oyuncu, kadın oyuncu ve senaryo kategorileridir. Bu beş kategorinin tamamında yüzü gülen sadece üç film var: Bir Gecede Oldu (Frank Capra – 1934), Guguk Kuşu (Milos Forman – 1975) ve Kuzuların Sessizliği (Jonathan Demme – 1991).
Ödülü reddedecek kadar cool olanlar
Oscar tarihinde iki isim ödülü reddetti. İlki Patton’daki rolüyle George C. Scott oldu. Aktörlüğün bir yarışa konu edilemeyecek kadar saygın bir meslek olduğu gerekçesiyle ödülü reddetti. Marlon Brando ise Baba’daki rolüyle gelen heykelciği Amerikan hükümetinin Kızılderililere karşı kötü muamelesini gerekçe göstererek aynen iade etti.
Yolu ödül törenine bile düşmeyenler
Woody Allen. Yönetmen, senarist ya da oyuncu olarak tam 19 adaylığı var. Ama o hiç orada olmadı. Rivayet o ki, kazandığı ödülleri de asla almamış. Törenin gerçekleştiği Pazar akşamları başka bir yere sözü var. “Anneme Oscar aldığımı söylemeyin, o beni bir Big Band’de klarnetçi sanıyor.” diyor.
Serinin devam filmiyle Oscar kazananlar
İki filme nasip oldu. Baba’ların ikincisi (hoş, ilkiyle de almıştı) ve Yüzüklerin Efendisi serisinin son filmi Kralın Dönüşü üçlemelerin devam filmleriyle ödüle uzandılar.
Kendilerinin yönettiği filmlerde En İyi Oyuncu ödülü kazananlar
Yine iki isim. Hamlet’teki rolüyle Laurence Olivier ve Oscar tarihinin en eğlenceli kabul konuşmalarından birisini yapan Roberto Benigni (Hayat Güzeldir).
Hakkın rahmetine kavuştuktan sonra ödül kazananlar
Heath Ledger (Dark Knight – 2008) ve Peter Finch (The Network – 1976) ödüllerini maalesef cennette aldılar.
‘Action’ deyişine kurban olunanlar
Sandaletli aksiyonları atası Ben-Hur’un da yönetmeni William Wyler yönetmen kategorisinde tam 12 kez aday gösterildi. 3 kez da malı götürdü.
‘Action’ deyişine itibar edilmeyenler
O, gerilimin ustası. O, frijit sarışınların hastası. O, sinema tarihinin belki de en önemli yönetmeni. Ağzıyla kuş tuttu (bakınız: Kuşlar) ama Oscar’ı tutamadı. Onur ödülüyle ağzına bir parmak bal çaldı ocaklarına ateş düşesiceler. Babanın kabul konuşması çok şey anlatıyor.
‘Action’ deyişine nankörlük yapılanlar
Kubrick’in yönetmenliği Akademi tarafından asla ödüllendirilmedi. Babadan onur ödülünü bile esirgediler. Allah adamı taş eder.
Kadın oyuncu adaylığına ipotek koyanlar
Bildiniz… Meryl Streep. Tam 17 kez aday oldu. 3 kez kazandı. İki saat boyunca telefon rehberindeki isimleri bile okusa adaylık alabileceği konusunda bize ikna edebilmiş bir hanım. İnanmıyorsanız izleyin. Başarılarının devamını dilemiyoruz. Diğer kadın oyunculara yazık kardeşim.
Erkek oyuncu adaylığına ipotek koyanlar
Ortada güneş yokken güneş gözlüğü taktığında ‘bu ne len’ demeyeceğiniz tek isim: Bay Jack Nicholson. 12 adaylık, 3 ödül. (Bu arada The Shining‘de adaylığı da yok. Siz 13 deyin ona.)
Seriye bağlayanlar
İki yıl art arda ödülü kazanan 5 oyuncu var. Bunlar Luise Rainer, Spencer Tracy, Katherine Hepburn, Jason Roberts ve Tom Hanks.
“Beş dakkada Beşiktaş” diyenler
En az süre perdede görünerek en iyi oyuncu ödülü kazanma rekoru Anthony Hopkins’de. Kuzuların Sessizliği’nde sadece 16 dakika göründü, ödümüzü kopardı, ödülü götürdü.
Bekleye bekleye 40’ı çıkanlar
Henry Fonda 1941’de Gazap Üzümleri’ndeki efsane Tom Joad karakteriyle hak ettiği ödülü alamadı. İkinci adaylık içinse tam 41 yıl beklemek zorunda kaldı. Huzurevinden gelip Altın Göl ile ödülünü aldı.
Oscar tarihinin en eğlenceli kabul konuşmasını yapanlar
Açık ara Jack Palance. Şehirli Züppeler filmindeki yardımcı oyunculuğuyla ödülü almaya sahneye çıkar. İlk olarak “B..kum bile Billy Crystal’den büyüktür.” der. Sonra da… Sonrasını harbi izlemek lazım!
Oscar’ların en duygusal anı
Charlie Chaplin’e verilen onur ödülü. Komünist olmakta suçlandı ve mahalle baskısıyla ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Yirmi yıl sonra bu ödülü almak için geri döndü. İlk üç dakikası ‘aman ne büyük adam’ tarzı beylik geyikler. Ama Şarlo sahneye çıkıp Oscar’ların en uzun süreli ayakta alkışlanan ismi olurken Jack Lemmon’un kendisine o meşhur asa ve şapkayı uzattığı an var ya…
Oscar kazanan tek Oscar
En iyi şarkı dalında iki kez ödülü kazanan Oscar Hammerstein.
12 notadan 45 adaylık çıkaranlar
John Williams. Boru değil, en iyi film müziği dalında tam 45 adaylığı var. Yazdıklarını düşününce, o bile az.