Öpmek, öpüşmek sevgimizi göstermenin en güzel yollarından biri, sanırız bunda hepimiz aynı fikirdeyiz. İster arkadaşınızı, annenizi, kardeşinizi yanaklarından doya doya öpün, isterseniz sevdiğiniz adamı/kadını aşkla öpün içten gelen bir öpücük her şeye bedel.
Yılın en duygu dolu günü de artık kapımıza dayanmışken öpüşme hakkında bildiklerimizle bilmediklerimizi karşılaştırdık ve çok ilginç bilgilere ulaştık. Bir öpücük nelere kadirmiş dedirten öpüşme hakkında muhtemelen bilmedikleriniz ama bilseniz pek faydalı olacak şapır şupur bilgiler listemize buyurun.
1. Çoğu insan ilk öpücüğünü ilk cinsel ilişkisinden daha iyi hatırlıyor
Butler Üniversitesi’nde 500 kişiyle yapılan bir ankette katılımcılara içinde ilk öpüşme ve bekaretini kaybetmenin de olduğu önemli hayat deneyimlerini ne kadar hatırladıkları sorulmuş. Sonuç: İlk öpücük en detaylı hatırlanan anı olarak diğerlerini ezmiş geçmiş.
2. Neden öpüşüyoruz lan biz?
Öpüşüyoruz ama neden? Kimse bize bunu öğretmedi sonuçta değil mi? Peki neden duygularımız yoğunlaştığında dudaklarımız harekete geçiyor? Bunun en bilinen ve kabul edilen sebebi ise karşımızdaki kişinin bize uygun olup olmadığını anlamak için içgüdüsel olarak biyolojik verilerimizi değiş tokuş etmek istememiz. Hmm…
3. Bir öpücük hayatınızı kurtarabilir (Gerçekten!)
Pamuk Prenses sadece masal değil arkadaşlar, hayatın ta kendisi. Yani bir prens sizi öperse hayata gözlerini yeniden açabilirsiniz. Bunu biz demiyoruz, araştırmalar diyor. 80’li yıllarda yapılan bir araştırmaya göre işe gitmeden önce karısını öpen adamlar daha uzun yaşıyor, daha az trafik kazası geçiriyor ve evlenmemiş adamlara göre daha fazla para kazanıyor. Öpüşün!
4. Ama herkes öpüşmeyi bizim kadar sevmiyor, dünyanın bazı bölgelerinde hala hiç öpüşmemiş halklar var
Asya, Afrika ve Güney Afrika’nın bazı bölgelerinde yaşayan bazı halklar hiç öpüşmüyor. Düşünsenize hayatında hiç öpüşmemiş ve öpüşmeden ölecek milyonlarca insan var. Hatta bazı yerlerde öpüşmek kanunlarca yasak. Örneğin Türkiye’de yasak olmasa da parkta, sokakta öpüştüğünüzde “Edep ya hu” diye üstünüze çullanan insanlarla karşılaşabiliyorsunuz.
5. Öpüşme fobisi diye de bir şey var mesela
Yani biriyle ilk kez öpüşeceğiniz zaman gerilebilirsiniz, heyecanlanabilirsiniz, hatta tir tir titreyebilirsiniz ama bir de bunun fobi versiyonu var. Bu kronik öpüşme fobisine ise philemaphobia deniyor.
6. Sağlığınız için öpüşün
Öpüşmenin bize iyi hissettirdiği kesin ama bu kadarla sınırlı değil; zira öpüşmek sağlığımız için de yararlı. Doktor amcalara göre ağız içindeki bakteriler bağışıklık sistemimizi güçlendirirken öpüştüğümüzde salgıladığımız salyalar tehlikeli bakterileri dışarı atmamızı sağlıyor. Ayrıca öpüşmek kalp atışlarımızı hızlandırıyor; böylelikle kanın dolaştığı damarlar genişleyerek tansiyonu düşürüyor.
7. Üç kişiden ikisi öpüşürken başını sağa doğru eğiyor
Hiç öpüşürken başınızı ne tarafa doğru eğdiğinizi düşündünüz mü? Araştırmalara göre öpüşken insanların çoğunluğu başını sağa doğru eğme eğiliminde. Hatta bu oran %65 gibi yüksek seviyede.
8. Dünyanın en uzun öpücüğü rekoru Taylandlı bir çifte ait: 58 saat!
Guiness Rekorlar Kitabı’na adını dudak izleriyle yazdıran çiftimiz Tayland’dan Ekkachai ve Laksana Tiranarat. 2013 yılında Ripley’s Believe It Or Not isimli etkinlikte birbirlerinin dudaklarına yapışan çift tam tamına 58 saat, 35 dakika ve 58 saniye boyunca hiç ara vermeden öpüşmüşler.
9. Bir dakika boyunca öpüşme size 26 kalori yaktırıyor
Öpüşürek zayıflamayı henüz Canan Karatay önermemiş olsa da eli kulağındadır herhalde. Nitekim öpüşürken 34 yüz kası ve 112 vücut kası olmak üzere tam 146 kasımız harekete geçiyor ve sonuç olarak 1 dakikalık öpüşmede 26 kalori yakmış oluyoruz.
10. Beynimizde karanlıkta karşımızdakinin dudaklarını şıp diye bulmamızı sağlayan bir bölüm var
Princeton Üniversitesi akademisyenlerinin yürüttüğü bir araştırma beynimizdeki bazı nöronların iki temel göreve sahip olduğunu ortaya çıkarmış durumda: 1-Dokunsal duyumsama, 2- Yüz çevresinin görsel farkındalığını artırma. İşte bu nöronlarımız sağ olsun ışıklar kapalı olsa bile sevdiceğimizin dudaklarını hemen buluyor ve biz de rahat rahat öpüşebiliyoruz. Sağol nöron kardeş!
11. Öpüşürken neden kalbimiz daha hızlı atar ve soluk alış verişlerimizlerimiz düzensizleşir?
Öpüşmek, kokain ve benzeri uyuşturucular kullanıldığında ortaya çıkan nörotransmitterleri harekete geçirir. Yani öpüşürken kafanızın biraz güzel gibi olmasının sebebi bu. Sonuç olarak bu kimyasal bileşenler kalbinizin daha hızlı atmasına, nefes alışlarınızın daha derin ve düzensiz olmasına yol açar.
12. Stresi, sıkıntıyı alır; size güven verir
Zamanla öpüşme stress hormonu kortizolunun seviyelerinin düşmesini sağlar. Bu da bizi güvende hissettirir. Biriyle ne kadar uzun süre birlikte olursanız bu düşüş seviyesi daha da artar. Kuş gibi hafiflersiniz vallahi.