90’ların Aslında Çok da Özlenesi Olmadığının 12 Kanıtı listesinde şöyle bir değinilip geçilen doksanlı yılların bazı şarkılarına el atmak gerekiyordu.
Her dönemin müziği kendi içinde kaliteli işleri de barındırır, kötü işleri de. Listedeki şarkılar, sözleriyle ya da klipleriyle kötü olmayı aşıp bir nesli mahvetmeyi ilke edinmiş durumdalar. Buyrun, evinde bilgisayarla doğan milenyum neslinin ucuz yırttığı şarkılara bir göz atalım.
Can Kat – Çek Git
Hatırlanan tek şarkısı Çek-Git’in sözü ve müziği Can-Kat’a ait olsa da sesinin ona ait olup olmadığından emin olamıyoruz. En azından şarkıda kullandığı 4 farklı sesin hangisinin gerçek sesi olduğuna emin olamıyoruz diyelim. Klibin bir yerine silahla giren ve rap yapan şahsın konuyla ilgisini de bilemiyoruz. Şarkı çok kesin emirler içeriyor gibi görünse de kulakları tıkarken düşündüren bir yapıya sahip.
Yonca Evcimik – Abone
Serdar Ortaç’ın “Aşk bu kızılötesi / yaralı müzesi / hareket edemem” sözleriyle nirvanaya ulaştığı bu türün ülkemizdeki ilk örneğini Abone ile Yonca Evcimik vermiş. Birbirinden bağımsız şarkı sözleri, klipteki danslar ve halı saha görüntüleri, “Okumuş çocuk boru mu?” dizesinden sonra duyulan boru sesi… Hepimizin nefret etsek de bütün şarkılarından birkaç satır söyleyebildiğimiz pop müziğin ülkemizdeki ilk gerçek temsili tabii boru mu?
Deniz Seki – Ahmet
Ahmet o gün ekmek almak için evden çıktı. Bir daha da onu gören olmadı.
Gürkan – Barmen
Gürkan şarkıda aşka geldiğini söylüyor ama daha çok Mart ayındaki kedi sendromuna yakalanmış gibi. Klipte kendini daha yakışıklı göstermek için oynattığı arkadaş gözden kaçacak gibi değil ancak o deri pantolon ve gömleği giyerken kimi oynatırsan oynat olmaz o iş.
Erol Köse – Doktor Erol Bey
Dünyanın en korkunç hastanesini bir şarkıda yaşatmak herkesin harcı değildir. Erol Köse bunu başarıp üstüne bir de Sibel Gökçe’yi rüyalara sokmuş. Milenyum nesli günde 16 saat Doktorlar izleyip doktorluğa heveslenmiş olabilir ancak doksanlar nesli için dört dakikalık bir klip yeterli olmuş olabilir.
Emrah – Taksi
Acıların çocuğu olsa olmuyor, hareketli şarkı yapsa dolmuyor. Emrah, bildiğimiz Emrah işte. Şarkı ne kadar tempolu olursa olsun sözleri Küçük Emrah’ın hayatından çıkmış gibi: Bütün işlerim gitti aksi.
Barbaros Hayrettin – Ben Sizin Babanızım
Tarihin en marjinal mafya babası tiplemesi olan Barbaros Hayrettin her zamanki gibi. Şarkıyı “Hadi iyi geceler.” diye bitiriyor ama sen söyle üstad, bunu herhangi bir gece dinleyip rahat uyuma imkanı var mı?
Neşe Karaböcek – Yamyam
Gözlerimizi kapatıp sese odaklandığımız zaman Neşe Karaböcek’in sesinden bu sözler bile etkileyici geliyor, yalan yok. Ama gözümüzü açıp da klibi izleyince acı gerçek bizi “Ham!” diyerek yutuyor adeta.
Ozan – Hello
Klipteki fazla eğlenen insanların sebebi şarkının yarı İngilizce olması olabilir. Ne mutlu doksanlar nesline ki İngilizce’yi yeni küfürler kullanabilmek için değil eğlenmek için öğreniyorlarmış.
Rüya Ersavcı – İstemiyorum Baba
Altuğ Yücel’in kızını davulcuya zurnacıya kaptırmamak için fareyle evlendirecek raddeye gelen baba tiplemesi, bir zamanlar başımızın belası olmuş apaçi dansının temelleri, Rüya Ersavcı’nın dilimize kazandırdığı “No, No, No” üçlemesi… Cidden iyi yırtmışız.
Ahmet – Ah Canım
“Pozitif düşünce de kazanır.” sözleri Ahmet’in karmaya inandığını gösteriyor. Onun bu şarkıyla bir gençliği heba etmesinden sonra diğer güzel şarkılarının hiç umursanmayıp şu anda sadece esrpi konusu olması da karmayla açıklanabilir.
Hakan Peker – Hey Corç Versene Borç
Doksanlar nesli Amerikan hayranlığıyla büyüye dursun Hakan Peker aslında onların ne kadar adi olduğunu anlatmaya çalışmış. Önce “Hiç yok.” sonra “Bozuk yok.” diye arkadaşını kızla çıkacakken parasız bırakan Corç kesinlikle şerefsizmiş. Böyle dost düşman başına canım.
Tarkan – Kıl Oldum Abi
Boşuna Mega Star Olmadığına Kanıt 16 Bambaşka Tarkan Şarkısı listesinden etkilenmemek mümkün değil. Ama bu şarkı onlardan biri değil. Hatta tam tersi yönde olabildiğince kaçmış. Belki Kıl Oldum Abi de Tarkan’ın bugünlere gelmesine kakı sağlamıştır ama yine de onu bununla tanımayan nesil çok şanslı.
Hazal – Osman Abim Evde mi?
Şarkıdaki fark yaratma çabası artı puanı hak ediyor. Normal şartlarda o takımı giyen bir Osman Abinin, kendisine abi diyen bir kızı yoldan çıkarmaya çalışmasını bekleriz ama bu adam gayet naif. O kibar adamdan ne istediniz be?
Ufuk Bigay & Çiler – Bir Numara
Şarkı hem Ufuk Bigay’ı parlatmış zamanında hem de Çiler’in tanınmasını sağlamış. Yine de temanın aşk olduğunu ancak klipteki kalplerden anlayabildiğimizi düşünerek iyi ki yırtmışız diyorum.
Grup Raptiye – Hello Malatya
Listede Grup Vitamin’den hiçbir şarkı olmadığını fark etmişsinizdir. Çünkü Grup Vitamin zaten listedeki şarkıları tiye almak için müzik yapmıştı. Ancak orijinal olanı kopyalamaya çalıştığınızda ortaya çıkan genellikle üstteki şarkı gibi oluyor. Sonuna kadar dinlemeyi sağlayacak sabır kimde vardır, bilinmez.
Keşke Yırtmasaydık Bonusu: Barış Manço – Ayı
Bir onu kaçırdı milenyum nesli ki üsttekilerin hepsiyle büyümeye değerdi onu tanımak. Devir teknoloji devri, şarkılarını istediğin zaman aç dinle ama Barış Manço bir ses sanatçısından çok fazlasıydı. Barış Abi’yi tanıyamamak, bilememek kesinlikle çok üzücü.